Bangkok Post opent vandaag met het bericht dat de twee gastarbeiders uit Myanmar, die verdacht worden van de moord op twee Britse toeristen in september op het vakantie-eiland Koh Tao, vandaag in de Koh Samui Provincial Court in staat van beschuldiging worden gesteld. 

Het OM zegt harde bewijzen te hebben voor de verkrachting van de vrouw en de moord op beiden, waaronder DNA, camerabeelden en getuigenverklaringen, vastgelegd in het politiedossier van negenhonderd pagina’s.

De overtuiging van het OM staat in schril contrast met die van mensenrechtengroepen en de ambassade van Myanmar, die menen dat Zaw Lin (21) en Win Zaw Htun (21) worden misbruikt als zondebok.

Het openingsartikel bevat verder weinig nieuws en kauwt voornamelijk de voorgeschiedenis na.

Het enige nieuwsfeitje betreft het bezoek van hoofdonderzoeker Suwat Jaengyodsuk aan een subcommissie van de National Human Rights Commission. En dat werd tijd, want de politie had al vier uitnodigingen in de wind geslagen.

Suwat ontkende ten stelligste dat de verdachten zijn gemarteld om een bekentenis af te dwingen (die ze later hebben ingetrokken). Alle bij het onderzoek betrokken diensten hadden professioneel geopereerd, zei hij. De tolk die bij de politieverhoren aanwezig was, had hen niet mishandeld, zoals de twee Myanmarezen hebben gezegd. Nou ja, ook dat is allemaal oud nieuws.

(Bron: Bangkok Post, 4 december 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Koh Tao moorden: OM overtuigd van schuld Zaw en Win”

 1. Jan zegt op

  Jan zegt,

  * wat hebben die “ mensenrechtengroepen “ alsmede de Ambassade van Myanmar, dan wel om hun “ overtuiging “ te steunen; alvast citeren zie hier niets, totaal niets, behalve de door eigenbelang erg aangetaste “geloofwaardigheid” van twee super-verdachten die: 1° bekend hebben
  2° dit nog eens herbevestigd hebben met de wedersamenstelling in ‘t oog van honderden toeschouwers, die
  3° plots de politie en de tolk beschuldigen van ( weinig gespecificeerde ) “ martelingen”. . . ?

  * wat het Openbaar Ministerie in handen heeft, is daarentegen totaal afdoende met :
  1° sperma in ’t lichaam van het slachtoffer met een DNA overeenkomst met deze van beide verdachten
  2° het kenschetsend niet aannemen van deze verdachten van een hen aangeboden tweede expertise van hun DNA
  Waarbij ten overvloede dan komt:
  3° DNA van speeksel op een ter plaatse weggeworpen sigaretten peuk van het merk “LM”
  4° video beelden van één der verdachten die dezelfde avond in een lokaal minimarktje sigaretten van het merk “LM” kocht

  Het aller enige wat, strikt theoretisch maar wetenschappelijk, zou kunnen staande gehouden worden is: schuld aan de verkrachting, maar onschuld aan de moord!
  Maar wie gaat nu zoiets geloven? . . . temeer dat er dan een persoon dient vooropgesteld die op dat nachtelijk uur en op die verlaten plek aanwezig was. . . en daarenboven een motief zou hebben op de schedel van beide slachtoffers te gaan inslaan. .

  Kritiek op politie en Thaise overheden zijn ongegrond en zelfs misplaatst om reden dat ze prachtig en vlug werk leverden ( men vergelijke dit maar met de Franse politie in de vergelijkbare zaak Caroline Dickinson, ) .

  • noah zegt op

   Moderator: Reageer op het artikel en niet op elkaar dat is chatten.

 2. noel.castille zegt op

  Punt 2 de verdachten wisten niet eens de juiste lokatie ?
  De politie heeft hun de plaats moeten aanwijzen voor de reconstruktie ?
  Dna heeft de Thaise politie niet willen overhandigen aan scotland yard waarom ?
  Tussen de moorden het onderzoek zijn enkele dagen verstreken en dan met een sigarrette peuk vol dna vinden fantastisch maar weinig geloofwaardig ?

  De dame had al uren daarvoor seksueel kontakt gehad met wie ?
  Alles wijst er op ze moesten zondebokken vinden om het toerisme niet te schaden maar als je de kranten
  leest in het buitenland geloofd niemand er nog iets van de thaise politie (die compleet corrupt zouden zijn )
  volgens onderzoek en verplaatsingen en arrestaties van politietopmensen die juist aan het licht zijn
  gekomen dan is het toch moeilijk om wat ze beweren te geloven wel de waarheid zou zijn ?
  Mijn mening doet niks ter zake iedereen moet zelf uitmaken wat mogelijk is misschien het de waarheid ?

 3. koraal zegt op

  Maar, niet alleen het O.M. :. . . iedereen is overtuigd van de schuld der beide Birmaanse verdachten !
  Van de moment dat sperma gevonden wordt dat met iemands DNA overeenstemt, kan noch wetenschappelijk, noch juridisch, verder bestwist worden dat er geslachtsgemeenschap is geweest; Het enige wat kan tegengeworpen worden op een betichting van “verkrachting”, zou zijn dat de gemeenschap met volle toestemming gebeurde . De geslachtsgemeenschap zelve bekennen of ontkennen is juridisch dan ook totaal irrelevant.. Als zodanig vervalt in dit geval ook elk motief van de Thaise politie om een verdachte te gaan martelen om van hem (totaal nodeloze ! ) bekentenissen te verkrijgen . In het Koh Tao drama , is van beide verdachten DNA materiaal gevonden in de vagina gevonden : ze ontkennen nu zowel de geslachtsgemeenschap ( zegge de verkrachting ) als de moord . Een slechtere zaak voor hun verdediging is nauwelijks denkbaar en het wordt tijd dat die hetze tegen de Thaise politie, van media en de sociale media, nu stopt .
  Koraal


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website