De Bank of Thailand en het ministerie van Financiën houden hun hoofd koel temidden van de ophef over de koersstijging van de baht. Donderdag bereikte de baht weer een hoogtepunt met 29,09 tegenover de dollar.

Voor de koersstijging circuleren twee verklaringen: de grote liquiditeit die door de VS wordt geproduceerd en de economische problemen van de EU en Japan. Een andere verklaring houdt het op de krachtige Thaise economie.

Gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de centrale bank zegt dat de snelle koersstijging op maandag en dinsdag het gevolg was van een optimistischer visie op de Thaise economie in vergelijking met andere economieën in Oost en Zuidoost Azië. In Maleisië worden midden dit jaar jaar verkiezingen gehouden, Indonesië kampt met een tekort op de betalingsbalans en Zuid Korea lijkt ernstig te gaan lijden van de depreciatie van de Japanse yen.

De afgelopen jaren is het buitenlands bezit in de binnenlandse aandelenmarkt toegenomen. Thailand blijft aantrekkelijker dan andere landen omdat het kleiner aandeel van buitenlands bezit betere mogelijkheden voor investeerders biedt om hun portfolio´s te roteren.

Het ministerie van Financiën laat weten dat ´niet-markt maatregelen’ [lees: kapitaalbeperkingen] niet worden overwogen. Analisten zeggen dat de Thaise economie het eerder slechter deed dan de regionale economieën vanwege het politiek gekrakeel en de overstromingen. De instroom van buitenlands kapitaal dit jaar is deels het gevolg van een inhaaloperatie.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zei gisteren op een forum van de CEO Economic Outlook in Bangkok dat de valuta moet worden verzwakt om de export te helpen. ‘Wij willen dat de export sneller groeit. Daarom moet de baht zwakker en de rentetarieven moeten lager.’ Kittiratt bevestigde dat korte-termijnmaatregelen om de koersstijging te beteugelen, niet worden genomen. De koersstijging moet bedwongen worden via het bestaande monetaire en fiscale beleid.

‘De internationale gemeenschap accepteerde enkele jaren geleden niet de korte-termijn maatregelen van Thailand om de kapitaalinstroom in te perken. Wij willen niet de indruk wekken dat Thailand aan dit soort taktieken gewend is. De regering wil geen verrassingsmaatregelen nemen.’

(Bron: Bangkok Post, 22 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Koersstijging baht: Centrale bank en Financiën houden hoofd koel”

 1. Jacques zegt op

  Voor Thailand levert de sterke Bath exportproblemen op. Maar je hoeft geen financieel expert te zijn om te constateren dat het voor de inkomsten uit toerisme juist goed is. Als ik naar de euro kijk dan ging er 5 jaar geleden 2 euro af van je rekening als je iets van 100 Bath kocht. Met de koers van nu kost dezelfde aankoop op dit moment 2,65 euro. Dat is ruim 30% meer. En dan is nog niet eens meegerekend dat de prijzen in Thailand in die 5 jaar zijn gestegen.

  Het betekent ook dat -door dit koersverschil- voor iedereen die zijn inkomsten in euro’s ontvangt het leven in Thailand minstens 30% duurder is geworden. Door bezuinigingsmaatregelen in Nederland is bovendien het inkomen gedaald. Een inkomensverlies tussen de 30 en 40 %, dat brengt mensen in de problemen.

  Het is geen leuk bericht voor Nederlanders in Thailand. En zolang de eurocrisis voortduurt zal het er ook niet leuker op worden. Laten we elkaar sterkte wensen bij het aanhalen van de broekriem.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jacques Veel geweeklaag van exporteurs, maar in alle berichtgeving die ik tot nu toe heb gevolgd, ontbreken de importeurs. En die spinnen er garen bij. Vandaag in Nieuws uit Thailand ook een quote van Barclays over de baht/yen koers, die uitermate gunstig voor Thailand is. Ook gelezen dat het brandstoftarief op de elektriciteitsrekening niet verhoogd hoeft te worden. Ik mis in de krant aandacht voor die aspecten.

 2. andre nederpel zegt op

  Ik wil niet klagen maar in 1991 koste een singha bier 40 bath x 8.5 oude hollandse centen is 3 gulden 40 in de kroeg in Pattaya.
  Nu 22 jaar later kost singha bier 60 bath = 3 gulden 30 in een kroeg in Pattaya.
  Het probleen voor veel mensen is dat de mensen minder te besteden hebben en dus zeggen dat het hier in Thailand duurder is.
  Ik woon nu 17 jaar in Thailand en je kan hier met 1000 euro nog altijd meer doen dan in Nederland of je moet van andere geneugten willen genieten, maar dan is het overal duur.
  Nogmaals 10.000 was toen 850 gulden en nu is dit 600 gulden.
  Sorrie dat ik nog even terug ga naar de gulden maar voor de mensen die het niet snappen wil ik het ook nog wel in euro’s uit rekenen. email bekend bij de redactie.
  Iedereen nog veel geluk in goedkoop Thailand.

 3. J.Jordaan zegt op

  De tijd van de gulden is al lang geleden. Toen de Euro ingevoerd werd was de Euro
  2.20371 gulden. Vooraf was de gulden dus ongeveer 18 Bht.
  De koers van toen zou dan voor een Euro 39.67 Bht zijn.
  In 1991 koste een Singha bierje nog geen 25 Bht. Toen de Euro werd ingevoerd koste dat zelfde bierje rond 35/40 Bht. Nu betaal je voor een biertje in een beetje kroeg in Pattaya tussen de 80 en 100 Bht.. Misschien kan ik niet zo goed rekenen, maar toen ik hier 8 jaar geleden kwam stond de Euro op 52 Bht en nu op 37.
  Dat is dus 19% teruggang. Ik klaag niet, maar als je een reactie schrijft moeten de cijfers wel een beetje kloppen. Als je de eerste koers van de Euro (39.67) vergelijkt is het verlies niet zo groot, maar praat wel over ruim 13 jaar terug.
  En de prijzen zijn natuurlijk wel flink gestegen. Vooral jij heel veel geluk in goedkoop Thailand.
  J.Jordaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website