De vijf leden van de Kiesraad willen dat de regering de op 2 februari geplande verkiezingen uitstelt.

‘Het is niet moeilijk om te voorspellen dat de verkiezingen niet soepel, eerlijk en transparant zullen verlopen onder de huidige omstandigheden’, aldus voorzitter Supachai Somcharoen na een ochtend van geweld bij het Thai-Japan stadion, dat één dode en 96 gewonden eiste.

Volgens een bron bij de Kiesraad is uitstel onvermijdelijk, wanneer drie van de vijf leden hun functie neerleggen. De Kiesraad kan dan niet meer functioneren. Een andere optie is dat de Kiesraad zelfstandig besluit de verkiezingen af te blazen. Op 2 januari maakt de Kiesraad zijn besluit bekend.

Kiesraadlid Somchai Srisutthiyakorn zegt dat de Kiesraad daarvoor niet terugdeinst. ‘Als dat een oplossing vormt voor de situatie, moeten we het doen. We nemen de verantwoordelijkheid, wanneer de bevolking vindt dat we een grens hebben overschreden. ‘

De Kiesraad is niettemin van mening dat de regering de bevoegdheid heeft de verkiezingen, die bij Koninklijk Besluit zijn vastgesteld, uit te stellen. De raad wil dat de regering, protestbeweging en andere betrokkenen in gesprek gaan en proberen het eens te worden. De raad is bereid daarbij te bemiddelen.

Vice-minister-president Phongthep Thepkhanchana bestrijdt de zienswijze van de Kiesraad. ‘Er is geen artikel in de grondwet en geen andere wet, die de regering de bevoegdheid geeft de verkiezingsdatum uit te stellen.’ Premier Yingluck weigert commentaar. ‘Ik heb de details [van het Kiesraadvoorstel] nog niet gezien.’

Puntsgewijs de gebeurtenissen in en bij het stadion:

 • Radicale demonstranten van het Network of Students and People for Reform of Thailand trokken ’s ochtends vroeg naar het Thai-Japan stadion, waar verkiezingskandidaten zich dienen te registreren. Met een vrachtwagen probeerden ze het hek van het sportcentrum te forceren. Ze gooiden met stenen, molotov cocktails, vuurwerk en metalen bouten naar de politie achter het hek, die de aanval beantwoordde met rubber kogels, traangas en de inzet van een waterkanon. Demonstranten zouden ook vanaf een hoog gebouw bij het stadion geschoten hebben.
 • Bij de rellen raakten 96 personen gewond: 26 agenten en 70 demonstranten. Eén agent (45) overleed  nadat hij ’s middags door een kogel in zijn borst was getroffen. Onder de gewonden zijn vier verslaggevers en een fotograaf van Bangkok Post. Een verslaggever van Thai Rath werd door een kogel in zijn borst getroffen; zijn toestand is stabiel.
 • Circa 16 uur (en niet 11 uur zoals in Breaking News staat) verlieten de vechtersbazen de locatie. Ze hergroepeerden zich daarna en blokkeerden voor het Veterans General Hospital de Vibhavadi-Rangsit weg, wat tot een enorm verkeerschaos leidde.
 • Ondanks het geweld is het de Kiesraad gelukt de nummers toe te wijzen aan de partijen met een landelijke kieslijst. De huidige regeringspartij trok nummer 15, op nummer 1 staat coalitiepartij Chart Pattana. Vier partijen zijn inmiddels afgevallen; dertig partijen komen met een landelijke kieslijst uit.
 • De vijf leden van de Kiesraad werden onder politie-escorte het stadion binnen gebracht. Na de loting vertrokken zij evenals partijvertegenwoordigers per politiehelikopter.
 • De politie heeft veertien demonstranten gearresteerd.

(Bron: Breaking News en Bangkok Post, 27 december 2013)

19 reacties op “Kiesraad pleit voor uitstel verkiezingen na rellen met dode en gewonden”

 1. Anno Zijlstra zegt op

  De National Party van Abbesit gaat verliezen net zoals de vorige keer, daarom wil ze uitstel en de ‘yellow shirts’ groep zeg de oppositie probeert door onrust uitstel te regelen. Goed dat de wettelijk gekozen regering de wens van de Koning respecteerd de verkiezingen gewoon te houden. Democratie is het antwoord op de situatie , het volk moet spreken, niet een groepje raddraaiers.

  • Soi zegt op

   Òndertussen zijn we 2 maanden verder sinds het begin van alle onenigheid en dat tegenstanders hun stellingen betrokken. Zie: https://www.thailandblog.nl/nieuws/amnestievoorstel-tegenstanders-slijpen-de-messen/
   Er keert vooralsnog geen rust terug in de straten van BKK. Om het voor eenieder op Thailandblog mogelijk te maken de situatie inzichtelijk houden en goed te kunnen blijven volgen, hoop ik dat voortaan enkel commentaar wordt geleverd als deze op feiten is gegrond, reeel beargumenteerd, en niet op slechts simpel afdoen vanuit enkele persoonlijke indrukken.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Soi De rubrieken Nieuws uit Thailand, Nieuws Uitgelicht en Kort Nieuws proberen een zo getrouw mogelijk beeld van de gebeurtenissen te schetsen. Hierbij dient wel bedacht te worden dat de redactie afhankelijk is van externe bronnen en niet zelf op onderzoek uitgaat. Bij de nieuwsverslaggeving spelen persoonlijke indrukken geen rol. Reacties bevatten die vaak wel, maar het staat ieder vrij commentaar op de gebeurtenissen te leveren, mits gemotiveerd. Aan kreten of oprispingen hebben we geen behoefte; daar word je niet wijzer van.

    • Soi zegt op

     Precies Dick, dat is wat ik bedoel. De door jou samengestelde rubrieken alsmede het Nieuws uit Thailand houden mij, en vele andere lezers, prima op de hoogte over wat gaande is oa in de TH politiek. Waarvoor dank want het betekent veel werk. En dat zal in 2014 niet minder zijn. Voor alle energie en tijd die in al dat redigeren gaat zitten: bij voorbaat al veel dank!

 2. chris zegt op

  beste Anno Zijlstra:
  1. de partij waartoe Abhsisit behoort heet de Democratische Partij
  2. Zij hebben besloten niet mee te doen aan de verkiezingen van 2 Februari, dus kunnen niet verliezen en ook niet winnen
  3. de oppositie (de demonstranten) zijn niet alleen de yellow shirts van vroeger.
  3. Thailand is geen democratisch land maar een min of meer feodaal land op weg naar een democratie
  4. De grondwet schrijft verkiezingen voor nadat het parlement is ontbonden. De verkiezingen zijn geen wens van de koning maar hij moet het decreet gewoon tekenen conform de grondwet.
  5. Zolang politieke partijen het volk niet vertegenwoordigen (zie een rapport van Songsuan Sawasdee) zijn verkiezingen geen goede afspiegeling van wat het volk vindt.

  • Anno Zijlstra zegt op

   Democratische partij verloor de vorige verkiezingen, toen was Abbesit Premier, Democratische partij aanhang vinden we vooral in Bangkok, dus dat er enige duizende mensen op zondag te straat op gaan, vind ik niet echt bijzonder. De geweldplegers zijn betaalde krachten, dubieus om zo de orde te verstoren de slachtoffer de kleine Thaise ondernemer en toeristen sector. Het is kwade opzet, de verantwoordelijken moeten worden berecht. De Koning kan ook kenbaar maken dat hij geen verkiezingen wil, niet gebeurd. Daarbij is het goed dat het volk spreekt, er doen vele partijen wel mee op 2 Februari. Premier Yingluck Sinawatra heeft al helder gemaakt dat ze na de verkiezingen een brede volkraad wil samenstellen . Het bewust doodschieten van een politie agent door de relschoppers zal bij de politie kwaad bloed zetten, relschppers en orde verstoorders zullen op veel weer legerstand kunnen rekenen. De eerste fout werd gemaakt in 2006 toen Premier Taksin Sinawatra werd afgezet middels een coupe door het leger. Pas de laatste verkiezingen waren de eerste echte, de oppositie die eerder via een coupe min of meer aan de macht kwam verloor, dus zal aan een tweede coupe denken wellicht. Alleen de Thai zelf moeten spreke via vrije verkiezingern, wie daar bang voor is snapt het niet, en wie bewust niet mee doet staat aan de zijlijn. Zo hangt de Thaise vlag erbij, ik ben er sinds 2004, en volg de politiek, zowel in Bangkok als vanuit Khon Kaen nauwgezet. Ik hoop op wijsheid en samenwerking met gekozen regering. Geweld lost niets op.

 3. Soi zegt op

  De datum 2 februari gaat naderen: menig functionaris gaat namens zichzelf of achterban allerlei idee opperen, gaat aangeven in welke richting het protest moet gaan verlopen.
  Op dit moment lijkt het erop dat de regering wil dat het protest stopt om vervolgens maar eens te gaan kijken hoe de neuzen staan. De oppositie wil een vervolg aan het protest, om daarna eens te zien of het niet gecontinueerd kan worden. De kaarten zijn nog lang niet geschud. Dat betekent dat vooralsnog geen van de partijen ook maar enige vorm van consensus zoekt. Dus worden barricades nog niet afgebroken, enkel opgehoogd. Elke dag komt er een laagje bij. Daarbij speelt dat consensus in de Thaise traditie niet gemakkelijk is te vinden. Eerder legt men zich bij de omstandigheden neer omdat ‘hogere’ belangen prevaleren. Dan wel: de onderliggende partij gaat bij de pakken neerzitten, wonden likken en zijn beurt afwachten. Het is nu interessant om te zien of deze processen zich herhalen, of dat inderdaad hervormingen plaatsvinden naar (een eerste begin van) transparantere processen.

 4. Gerard zegt op

  Een aantal kreten die bij een Thai vreemd zijn: democratie, vrije verkiezingen, acceptatie en bovenal discipline. Kortom het wordt nooit wat als men elkaar zo onderhand voor rotte vis uitmaakt. Overigens zal het hele politieke gebeuren mij een zorg zijn als houder van een niet-thais paspoort.

 5. Anita zegt op

  Wij gaan begin februari voor het eerst naar Thailand en verblijven in 4 weken in Cha Am. Door alle politieke onrust in Thailand is het enthousiasme waarmee ik 6 maanden geleden onze reis heb geboekt sterk afgenomen. Als ik nu moest kiezen zou ik beslist niet naar Thailand gaan. We hopen geen problemen te krijgen tijdens ons verblijf. Het is heel triest voor de bevolking die deze onrust treft. Als dit zo door blijft gaan zal de toeristen sector behoorlijk worden getroffen, Je wilt geen onrust en geweld voor het geld waar je hard voor hebt gewerkt.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Anita, zullen wij een weddenschap afsluiten dat jij niets maar dan ook niets merkt van de onrust in Thailand? Zelfs mijn kennissen die in Bangkok wonen merken niets. Zij zien de ongeregeldheden alleen op TV. Als er in Amsterdam relletjes zijn, merken ze daar in Groningen of Maastricht dan iets van?

   • Anita zegt op

    Beste Khun Peter, ik hoop dat je de weddenschap wint ! Je hebt gelijk, als het alléén plaatselijk is, moet je daar wegblijven en heb je geen last. Hopelijk gaat het niet uit de hand lopen en wordt het landelijk. We wensen iedereen een gezond en helder verstand, zodat er een vreedzame oplossing komt.

    • Khun Peter zegt op

     Landelijk onrust zal er niet komen maak je geen zorgen. Toeristen merken niets en zullen ook niets merken.
     Je kunt hier kijken voor een dagelijks update van de situatie, speciaal voor toeristen: http://www.tatnews.org/category/tat-releases/situation-update/

   • Peter@ zegt op

    Ik heb het in 2010 ook meegemaakt, op Silomroad stonden/lagen overal prikkeldraad versperringen, politie en militairen stonden overal opgesteld en mijn hotel zat vol politieagenten en ik hoopte maar dat er geen aanval op kwam.
    Overal waren verkeersstremmingen en er werden toespraken gehouden.

    Daarvoor zat ik in de Isan waar je gek werd van de tv toespraken van de leiders, zelfs in te taxi’s hadden ze die toespraken hard aanstaan.

    Uiteindelijk zijn er toen meer dan 90 doden gevallen. Gelukkig kon je toen zo naar het vliegveld gaan en afwachten of je meekon wat uiteindelijk ook gelukt is toen.

    Kom begin januari weer aan in Thailand maar leuk is anders.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Peter Leuk is anders? Het is nog steeds leuk in Thailand en in Bangkok. Als ik geen tv zou kijken en de krant niet zou lezen, zou ik niet eens weten wat er aan de hand is. Het is hier business as usual. De demonstraties verlopen over het algemeen vreedzaam. Zie de impressie van Paul Bert.

     Er is één groep die niet terugdeinst voor geweld en dat is het Network of Students and People for Reform of Thailand. Als ik ze bezig zie, zie ik geen studenten maar hooligans. Deze groep is absoluut niet representatief voor de demonstraties.

     Het leger staat echt niet te trappelen om in te grijpen. Het wil geen herhaling van 2010. Bovendien is deze keer de internationale druk en binnenlands de druk van het bedrijfsleven groot om geweld te voorkomen.

     Laat je niet van de wijs brengen door incidenten als bij het Thai-Japan stadion of retoriek van een stelletje heethoofden.

 6. Benno vd Molen zegt op

  Chris de Boer Politieje partijen vertegenwoordigen altijd hun kiezers, Chris vindt van niet, nou dan kun je de democratie wel afschaffen als dat zo is.

  • chris zegt op

   Ik vind inderdaad – en ik ben niet de enige; vele academici in Thai universiteiten vinden hetzelfde – dat politieke partijen niet altijd de (wil van de) kiezers vertegenwoordigen. Ik zal niet de voorbeelden van oude en hedendaagse communistische regiems noemen want dat is een beeltje flauw. Hoewel: is er in China democratie? De Chinezen kunnen kiezen, de Russen, de mensen in Zimbabwe ook…..
   De politieke partijen zijn opgericht en nog steeds in handen van de elites, hetzij rood hetzij geel. Deze gebruiken het aantal arme kiezers als stemvee. De patijen hebebn geen van allen en interne partij-democartie, lokale afdelingen met gekzoen bestuurders. Alles wordt geregeld door de elites en hun zetbazen (cabnvassers). Er wiordt drigftig met gekd gestrooid en gratis eten den drinken uitgedeeld. Ik neemhet de arme Thai niet kwalijk dat ze het geld aannenemn. Aks ik niks had was elke gever mijn vriend. Wat hij verder ook denkt en doet. ZO zit het in thailand in elkaar. De keuzevrijheid is voor de armen FAKE. En daarom geen echte vrijheid.

 7. Benno vd Molen zegt op

  Er is in Bangkok nauwelijks wat te merken van de rellen, 1 ,2 onzin wat Chris zegt natuurlijk vertegen woordigen politieke partijen in Thailand hun kiezers,.

  • Soi zegt op

   Beste Benno, de situatie in TH is op dit moment zeer warrig, en moeilijk te doorgronden. Maar in het algemeen kan toch van politieke partijen gezegd worden dat zij een programma kennen, welke aan de kiezer wordt voorgelegd, plus dat politieke partijen een aantal voormannen/leiders (m/v) kennen, die de kiezers gaan vertellen wat en hoezo bedoeld wordt met hun resp. propaganda, pardon programma, welke strategie men heeft, doelstellingen, werkwijzen, kortom ideologie, noem het beleid, met een aan alle voorstellen gevatte begroting, enz. Het moet wel betaald worden, en niet enkel uitgedeeld. Ik heb niet de indruk dat dit in TH het geval was, noch vandaag is, noch morgen zal zijn. Volg het nieuws, zou ik zo zeggen. Hoe er op TH politieke partijen wordt gestemd is meermalen uitvoerig aan de orde geweest, maar ook nu heb ik niet de indruk dat politieke partijen de belangen van die kiezers nastreven. Wat zij dan wel doen, ook dat is meermalen aan de orde geweest, en moge als bekend verondersteld worden. Het gaat nog heel lang duren in TH alvorens er politieke partijen geleerd hebben kiezers (let op!:) programmatisch te werven, anders dan door beloften van financieel gewin, en deze kiezers op grond van een programma te dienen, al dan niet in coalitie met andere partijen.
   Tot slot: wat evenzozeer al menig keer aan de orde was, is dat TH geen democratie kent als bekend vanuit ons westers denken en verdere perceptie. TH staat nog maar pas aan het begin van een democratisch wordingsproces. Of het de richting uit gaat van een westers model, is ook nog maar eens helemaal de vraag. Maar blijft dat wat gaande is in de straten van BKK als voortvloeisel van de onvrede jegens de regering dd eind oktober jl en verder, voor de geschiedenis van TH van groot belang is. 2014 zou weleens het jaar van de kentering kunnen gaan betekenen. Vooralsnog heeft niemand daarvan enig idee in welke richting huidige ontwikkelingen zich gaan bewegen.

 8. Benno vd Molen zegt op

  http://www.nationmultimedia.com/politics/Prayuth-refuses-to-rule-out-a-military-coup-30223147.html. de volgende coupe komt er weer aan, zekere krachten willen geen verkiezingen, Yingluck Sinawatra wordt gewoon afgezet, net zosls eerder haar broer. Voor jaren wordt de economische klok teruggezet dan. Het is de oude elite die haar macht en geld niet wil delen met het volk.zo gaat het altijd in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website