Kabinet met 11 militairen in de startblokken

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: ,
1 september 2014

Een kabinet van 11 militairen en 21 bureaucraten en technocraten gaat het komende jaar Thailand leiden. Gisteren maakte coupleider en premier Prayuth Chan-ocha de samenstelling bekend. Morgen wordt het nieuwe kabinet door de koning in het Siriraj ziekenhuis ingezworen.

Alhoewel in aantal niet in de meerderheid, wordt het kabinet toch gedomineerd door het leger, concludeert Bangkok Post vandaag, want de sleutelministeries gaan naar militairen: Transport, Handel, Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie.

Het economisch team (Financiën, Handel, Industrie en Energie plus economisch beleid dat in handen is van een vice-premier) heeft al de zegen gekregen van het bedrijfsleven, schrijft de krant in het economie-katern zonder die conclusie aan een bron toe te schrijven.

In het voorpagina-artikel legt Wassana Nanuam, verslaggeefster gespecialiseerd in militaire zaken, met assistentie van een collega uit welke betekenis aan al die benoemingen moet worden toegekend. Ze schrijft dat sommige posten vergeven zijn als beloning aan officieren die bij de komende reshuffle buiten de boot vallen. Dat is een jaarlijks ritueel van promoties en overplaatsingen bij het leger.

Om er één uit te lichten. Generaal Paiboon Khumchaya wordt niet bevorderd tot legerleider; als ‘troostprijs’ krijgt hij de portefeuille Justitie en hij wordt staatssecretaris van Defensie. Nou, daar kan hij wel mee thuiskomen, denk ik zo.

Legerleider wordt de huidige tweede man Udomdej Sitabutr en die wordt ook staatssecretaris van Defensie, wat de krant als ‘verrassend’ betitelt. De post van legerleider komt eind september vrij, wanneer Prayuth met pensioen gaat.

Pongthep Thepkanchana, voormalig vice-premier en belangrijk partijbons van Pheu Thai, de voormalige regeringspartij, zegt het image van het nieuwe kabinet minder belangrijk te vinden dan zijn beleid. Hij dringt er bij Prayuth op aan in de NLA, het noodparlement, een beleidsverklaring af te leggen zodat de bevolking te weten komt in welke richting het land zich gaat ontwikkelen.

(Bron: Bangkok Post, 1 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Kabinet met 11 militairen in de startblokken”

 1. Mark zegt op

  Blijkbaar een kabinet met hoog testosterongehalte. Een integrale mannenclub?
  Of toch één excuustruus?
  All the Prime Ministers men bringing happiness to the people.
  Weren van vrouwen uit de politiek is blijkbaar een nieuwe beleidslijn die iets minder vet in de media (door)gedrukt wordt dan het weren van tippelende vrouwen in de straten van Pats.
  Een realisatie die ongetwijfeld toegevoegd kan worden aan de 100 dagen balans van Chris … in een overigens bijzonder lezenswaardig artikel 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website