De Thaise politie kan wel trotst melden dat er verdachten zijn gearresteerd bij vijftien drugszaken, maar het ministerie van justitie is niet tevreden. Het gaat meestal om loopjongens, de grote bazen blijven buiten schot. Die grote bazen zijn vaak hoge ambtenaren, politieofficieren, invloedrijke zakenlieden en zelfs hoge militairen.

Permanent secretaris Wisit van het ministerie van justitie is voorzitter van een panel dat toezicht houdt op drugs- en mensenhandelzaken waarbij ambtenaren zijn betrokken. Volgens hem hebben de onderzoeken aanzienlijke voortgang geboekt, maar tot nu toe zijn alleen laag geplaatste ambtenaren en handlangers zijn gearresteerd.

De zaken waarnaar onderzoek wordt gedaan, betreffen onder andere de smokkel van Rohingya vluchtelingen in het Zuiden en twee zaken van mensenhandel in Ban Nam Phieng Din (Mae Hong Son) en Phu Rua (Loei).

Wisit wil dat ambtenaren die schuldig zijn aan mensenhandel, ontslagen worden. Tegen degenen die verdachte ambtenaren beschermen, moet disciplinair en strafrechtelijk worden opgetreden. Het onderzoekspanel wil ook vervolging van ambtenaren die betaalde seks hebben gehad met minderjarige meisjes.

DSI-hoofd Paisit zegt dat de DSI zich concentreert op het onderzoeken van geldstromen en het aftappen van telefoongesprekken van ambtenaren die verdacht worden van mensen- en/of drugshandel. Zo wil men achter de opdrachtgevers komen. De Anti-Trafficking in Persons Division speurt naar overheidsfunctionarissen die steekpenningen hebben aangenomen.

Foto boven: Arrestaties van vrouwelijke pooiers in verband met mensenhandel in Mae Hong Son in april dit jaar. Minderjarige vrouwen werden daar voor seks tegen betaling aangeboden aan hoge ambtenaren.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website