De militaire regering in Thailand wil van iedereen weten wat zij uitspoken op internet. Gisteren liet minister Prawit van Defensie al weten dat de single gateway er moet komen om het land te beschermen. Maar dat is nog niet genoeg er ligt ook een wetsvoorstel om de Computer Crime Act aan te scherpen. 

Mensenrechtenactivisten, advocaten en internetgebruikers zijn zeer bezorgd over de plannen van de junta. Ze zijn te vaag, te ruim geformuleerd en worden gezien als een beperking op het recht van vrije meningsuiting. Het parlement heeft de behandeling van de wet, uitgesteld tot morgen.

De belangrijkste kritiek op de aanpassing van de ‘Computer Crime Act’ is de vorming van een commissie die informatie op internet gaat controleren, zelfs wanneer geen enkele wet wordt overtreden. Wanneer de commissie van mening is dat het ‘publieke moraal’ is geschonden, kan de commissie de autoriteiten vragen naar de rechter te stappen voor een verbod op de content.

De hoge straffen die kunnen worden uitgedeeld is een ander bezwaar. Deze kan worden opgelegd wanneer internetgebruikers onjuiste informatie verspreiden, waardoor de nationale veiligheid van Thailand in gevaar komt. Dat geldt ook voor de openbare veiligheid, economische zekerheid, openbare diensten/infrastructuur en berichten waardoor paniek wordt veroorzaakt. De maximum straf op het delict bedraagt vijf jaar gevangenis en/of een boete van 100.000 baht.

Professor Kanathip van de rechtenfaculteit van de Saint John’s University in Bangkok is van mening dat de wet te breed en veelomvattend is. Hij noemt het onzin dat kritiek op internet over publieke diensten, zoals bijvoorbeeld een stroomuitval, een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid: “De nieuwe Computer Crime Act kan gebruikt worden om meningen te censureren. De junta kan met deze wet in de hand mensen vervolgen die op internet hun ongenoegen uiten.”

Kanathip is bevreesd dat de in te stellen commissie te veel macht krijgt: “De commissie mag straks zelf bepalen wat wel en wat niet kan op internet, in plaats van te specificeren wat verboden is. De term ‘publieke moraal’ is te breed voor een goede interpretatie. Burgers zijn dan overgeleverd aan de grillen van de commissie.

Volgens een lid van de parlementscommissie die de wijzigingen heeft voorgesteld, gaat het alleen maar om de wet te verbeteren.

Regeringswoordvoerder Sansern ontkent dat de wijzigingen een relatie hebben met het voorstel al het internationaal internetverkeer door een single gateway te leiden.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Junta wil volledige controle over internet in Thailand”

 1. Rob V. zegt op

  Dit soort enge dingen horen alleen thuis in een dictatuur en moet je als Thai, vrij volk, niet willen!! Onaanvaardbaar.

  • Tino Kuis zegt op

   Thais een vrij volk, Rob? Ze zijn gekneveld en geknecht en het wordt alleen maar erger. Tijd voor een opstand…

   • Rob V. zegt op

    Natuurlijk zijn ze al (nog steeds) geketend, denk aan de erg enthousiaste toepassing van onder meer de huidige computer crimes act. Om de landsnaam Thailand (land van de vrije mensen) eer aan te doen zou diverse wetgeving juist liberaler en democratischer moeten worden. Meestal gaat dat niet samen met miliaire leiding zoals ook wel duidelijk mag blijken uit de geschiedenis van Thailand en naburige landen.

    Ik denk dat mensen als Pridi en namen die ik hier niet ga noemen zich zouden omdraaien in hun graf.

   • Slagerij van Kampen zegt op

    Ik ben het weliswaar met u eens, maar denk dat uw oproep tot opstand niet in goede aarde valt. Opruiing?

  • Peter V. zegt op

   Ik denk dat je stelling klopt, alleen in een dictatuur is dit op zijn plaats.
   Als het loopt als een eend en kwaakt als een eend…

  • chris zegt op

   In sectie 14 staat dat een persoon strafbaar is als hij/zij ONJUISTE informatie informatie via het internet verspreidt. ER staat niets in over de situatie waarin de persoon JUISTE informatie verspreidt die ook tegen de nationale belangen in kan gaan. (wink)

 2. chris zegt op

  Ik kan mijn computer bedienen maar van echte internetsystemen heb ik niks begrepen. Mijn collega, die een expert is op dit gebied, voorspelt dat als dit echt gebeurt het hele internet in Thailand eerst veel langzamer wordt en op een gegeven ogenblik (in de nabije toekomst) overbelast raakt en tot stilstand komt. Pas dan gaat iedereen klagen hoewel de grote bedrijven en de regering(sfunctionarissen) wellicht niet via die ene gateway hoeven omdat zij altijd netjes en correct zijn……toch?

 3. chris zegt op

  Ik houd me hier aan de wetten en lap niets aan mijn laars. Het voordeel daarvan is dat ik in de 10 jaar dat ik hier woon ook nog NOOIT een ambtenaar heb betaald voor enige ‘extra’ gunst, wel twee bekeurinegn van elk 500 Baht. Volgens mij ben ik dan veel goedkoper uit dan onderhandse betalingen.

 4. goort zegt op

  Ben benieuwd of je straks met een VPN dit kunt omzeilen. In China lukt dat bijv. wel….Google, gmail komen niet door de Chinese firewall heen, maar met een VPN lukt t prima.

 5. wibar zegt op

  Gevolg, als dit doorgaat, uitgebreide encryptie van info en data. Gaat de commissie dan bij voorbaat al het gecrypte materiaal beschouwen als staatsgevaarlijk? Als dat zo is dan hebben we inderdaad een dictatuur die naar willekeur mensen van van alles kan beschuldigen. Geen land waar ik verder zou willen verblijven en die keus heb ik gelukkig nog.

 6. ReneH zegt op

  Je kunt ook via een VPN internetten. Dat heeft daar altijd al gewerkt. Dan internet je via een buitenlandse proxy en krijg je een ip-adres, dat uit een ander land komt. Aangezien ik aanneem dat het niet de bedoeling is om het internetverkeer uit de hele wereld te monitoren val je dan buiten de monitoring. De meeste VPN software heeft overigens maar een beperkte hoeveelheid gratis dataverkeer.

  • Siam zegt op

   Je moet ook geen gratis vpn nemen want als het gratis is dan ben jij het product, een betaalde vpn is veiliger. Maar 100% veiligheid en privacy bestaat niet, maar een vpn helpt al iets zeker als je je vpn betaald met bit coin. Als je via een vpn internet dan maak je het de autoriteiten een stuk lastiger maar als ze je echt willen of moeten hebben helpt een vpn ook niet.

   Ik gebruik al jaren een vpn.

 7. Daniël M. zegt op

  Dat zul dus ook betekenen, dat wij in Thailand niet zomaar onze mening kunnen zeggen op Thailandblog!!!

 8. ReneH zegt op

  Kijk maar eens naar de posting van Goort. Een VPN werkt al jaren als je bijvoorbeeld een geblokkeerde site wilt zien. Ik zie niet in waarom een VPN onder het “nieuwe” systeem niet meer zou werken.

 9. peter zegt op

  Het wordt langzaam tijd om te gaan verhuizen. Naar Noord Korea misschien.

 10. TH.NL zegt op

  En stukje bij beetje gaat Thailand behoren in het rijtje China, Rusland, etc etc. Jammer dat het merendeel van de bevolking nog niet in de gaten heeft wat hun allemaal staat te wachten.

 11. Slagerij van Kampen zegt op

  @ Corretje “men dat in westerse landen ook gewend is” Hier in Nederland zijn er natuurlijk ook beperkingen. Je mag hier ook niet alles zeggen op internet. Bedreigingen, aansporen tot geweld, discriminatie. Toch zijn wij echt niet “gewend” aan dit soort totalitaire controle.

 12. Jan Doedel zegt op

  De Tor browser? Kost u ook niets. Over het algemeen zal het niet zon vaart lopen. Men zal zich nauwelijks bezig houden met een Nederlands forum. Hoeveel Thais lezen dat? Men zal bezorgder zijn over publicaties in het Engels. Het schijnt dat men de Bangkok Post ook in het vizier heeft. Te kritisch. En er zijn best veel Thai die die krant lezen. Hooguit dat iemand van ons een andere blogger aangeeft bij de autoriteiten. Publiceert u vanuit Nederland dan zal men uw identiteit niet snel overhandigen aan Thailand
  .

 13. Marcel zegt op

  Gewoon TOR gebruiken – https://www.torproject.org/ – is nog gratis ook….

 14. marino zegt op

  Indien ik militair zou zijn in Thailand dan zou ik het zelfde doen als het de veiligheid kan verbeteren.

  er zijn er nog teveel die uitroepen dat Thailand beter is met een zogenaamde democratie.Terwijl het eigenlijk om een macht overname gaat. Men ziet geen dictatuur in een politieke partij die corrupt is en zich alleen maar wil verijken.

  Het internet onder controle houden dat zal men niet doen wanneer het niet nodig is. Daarbij is de paniek hier overbodig,dit zal maar tijdelijk zijn tot men de ondermijners in kaart heeft gebracht.

 15. chris zegt op

  Op 1 voorwaarde ben ik voor een single gateway en dat is dat men mijn postings overal op het Internet eens goed gaat lezen en er eens wat mee gaat doen !! (wink)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website