De discussie over de single gateway is weer opgelaaid. De junta in Thailand wil kennelijk koste wat het kost weten wat er op internet gebeurt om zo haar burgers te controleren. Zo kan de minister van ICT internetproviders dwingen toegang tot versleutelde computerdata te geven als een amendement op de Computer Crime Act van kracht wordt.

Hiervoor waarschuwt het Thai Netizen Network. Het netwerk heeft de hand weten te leggen op een document waarin het ministerie van ICT de redenen voor het amendement uiteenzet. Daaruit blijkt dat de Thaise overheid providers kan dwingen toegang te geven tot de met SSL protocol beveiligde computercommunicatie.

Secure Socket Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS) is het meest gebruikte beveiligingsprotocol op internet. Het is in feite een protocol dat een beveiligde verbinding voorziet tussen twee computers die via internet of een intern netwerk communiceren. Op internet wordt het SSL-protocol doorgaans gebruikt wanneer een webbrowser een veilige verbinding moet kunnen maken met een webserver.

Arthit Suriyawongkul, mede-oprichter van de Foundation for Internet and Civic Culture en coördinator van het netwerk zegt dat het ontsleutelen van SSL data doet denken aan het voorstel voor een single gateway tot het internationaal internetverkeer dat vorig jaar veel ophef veroorzaakte.

Bron: Bangkok Post – www.bangkokpost.com/single-gateway-all-over-again

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Junta wil toegang tot versleutelde computerdata”

 1. jacques zegt op

  Weer een discussie die oplaait over een beladen onderwerp. In dit geval weer het recht om o.a. criminele info te delen via het internet en het geheim te willen houden, of alleen te delen met personen die er voor de crimineel persoonlijk toe doen en anderzijds het publieke belang welke gediend moet worden in het kader van opsporing criminaliteit in de breedste zin des woord. Het militaire regiem en andere opsporingsinstanties zijn natuurlijk geïnteresseerd in reële bedreigingen en die zijn er genoeg, ook te vinden via het internet. Daar valt dus veel informatie te halen weet ik uit ervaring als ex politiechef en na jaren van onderzoeken te hebben verricht. In Nederland is er wetgeving en vaak toestemming van justitie of rechterlijke macht nodig om gegevens te mogen bevragen en gebruiken in strafzaken. Wellicht zal dit in Thailand ook aan de orde zijn, alhoewel de Thaise wetgeving mij nog tamelijk onbekend is. Ik zie wel dat er in Thailand maar weinig gehoor gegeven wordt aan wetgeving door de burgers en zeker op verkeersgebied, maar dat zien we allemaal elke dag weer.
  Een crimineel hoeft zich niet aan regels te houden, zoals we allemaal wel weten en die doet wat hij of zij wil. Dit maakt de opsporing er niet gemakkelijker op. Specifieke bevragingen ook via het internet zijn hard nodig, denk hierbij aan bewijsvoering, om kwaadwilligen op te kunnen pakken en afgestraft te krijgen. Er is maar een klein groepje deskundigen dan wel specialisten die zich hier mee bezig houdt in Thailand stel ik mij zo voor en de info die wordt opgevraagd zal zeker niet over Jan en Alleman gaan. Hier zijn wij, de doorsnee burgers, echt niet interessant genoeg voor.
  Dus overdreven bezorgdheid aanwakkeren via de media, ik ben hier geen voorstander van.
  In Nederland is er duidelijke wetgeving gemaakt, welke vermeldt wat er wel en niet mag en kan worden bevraagd en hoe dit moet worden bewaard en wie er ter inzage en gebruik voor bevoegd zijn, etc. In mijn optiek, mede gezien de vele boekwerken die ik ervoor heb moeten inzien, behoorlijk doorgeslagen.
  Ik neem aan dat er in Thailand ook regels voor zijn ten einde dit te kunnen en mogen doen, we leven hier niet meer in de middeleeuwen, er is rechtspraak, waar ook wel weer de mening over verdeeld zal zijn.
  Gezien de actieve bedreigingen die er zijn over de wereld, wie kent ze niet inmiddels, is het van belang dat informatie opvraagbaar is en blijft voor opsporingsinstanties, ook afkomstig van het internet.
  Wat mij betreft mag het licht op groen, onder bepaalde voorwaarden. Met zoveel gestoorden op deze wereld draagt dit toch weer bij aan veiligheid. De lijfspreuk : Vigilat ut quiescant , (hij waakt opdat zij rusten) is ook hier op zijn plaats.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Jacques,
   Je bent een ex politiechef, zeg je, en ik begrijp dan ook niet dat je hier zo gemakkelijk over doet. In Nederland kan de politie alleen toegang krijgen tot prive gegevens (brief, telefoon, internet) als er een duidelijk omschreven reden voor is en als de rechter daarvoor toestemming geeft. Dat is in Thailand ook al zo.

   Wat hier wordt voorgesteld is dat de overheid onbegrensde en ongecontroleerde (door een rechtbank) bevoegdheden krijgt om prive gegevens na te trekken. Als jij denkt dat dit ten behoeve is van de opsporing van criminele gevallen dan vergis je je. Die bevoegdheid heeft de politie al.

   Alles wijst er op dat de nieuwe bevoegdheden gebruikt gaan worden voor politieke doeleinden, het afluisteren en controleren van mensen die als politieke tegenstanders worden gezien. Alsof Rutte toestemming heeft gekregen om het internetverkeer van Pechtold af te luisteren.

   Ik heb ook een spreuk voor je, van Benjamin Franklin ‘Zij die essentiele vrijheden opgeven om wat tijdelijke veilgheid en stabiliteit te verkrijgen verdienen noch vriheid noch stabiliteit’.

   • Tino Kuis zegt op

    Dit is wat de Bangkok Post vandaag in een Editorial schrijft over deze zaak:

    But the much greater danger is that the state, and corrupt state agencies, will misuse and abuse their authority for wider and far more sinister purposes beyond even outright theft and blackmail. The reality of this potential threat is horrendous. It continues the debasement of the desired and so-far actual image of Thailand.

    .

   • jacques zegt op

    Bedankt voor deze aanvulling op het geschreven stukje Tino, dit las ik niet en vandaar mijn mening over het opvragen van gegevens in zijn algemeenheid. Kennelijk gaat het hier een fase verder als ik je moet geloven of de schrijver van dit artikel. Oneigenlijk gebruik, of zeg maar misbruik maken van het opvragen van gegevens moet altijd uit den boze zijn en vandaar dat ik al had gesteld, groen licht onder voorwaarden. Ik begrijp je verontrusting aan de hand van je nadere uitleg. Hierin verschillen we dus niet.

 2. geert barbier zegt op

  Dat een zekere controlemogelijkheid in een democratisch land soms nodig is, soit. Thailand is geen democratisch land, wel integendeel: elke iets afwcihkende mening wordt onder een of andere draconische wet gestraft.

 3. Daniël zegt op

  Als ik het artikel hierboven lees denk ik direct vreemd verhaal gezien een SSL verbinding niet te kraken is. Een SSL verbinding is beveiligd tussen 2 partijen en is bedoeld om iedereen tussen de verzender en ontvanger niet te laten weten waar het om gaat.

  Na het lezen van de Bangkok post is de strekking van het verhaal ook compleet anders. Thailand wil bepaalde URL’s kunnen blokkeren om bepaalde content te onderdrukken. Maar doordat steeds meer websites alleen nog maar te bezoeken zijn met SSL, lees dit wordt op dit moment juist gedaan omdat de overheden enz meelezen en we niet willen dat dit gebeurt.

  Thailand merkt dat het hierdoor grip kwijtraakt en vraagt om een oplossing. Het antwoord hierop is simpel er is geen oplossing voor. Zelfs de FBI kan niet meelezen als het gaat versleutelde berichten of websites. Ze kunnen alleen bij de verzender of ontvanger meelezen.

  Niet alleen Thailand heeft dit probleem maar ook China loopt hier heel hard tegenaan. Hun kunnen het alleen maar stoppen door al het SSL en VPN verkeer totaal te blokkeren. Geloof me dit gaat nooit gebeuren is hetzelfde als internet bestaat niet meer in Thailand. Terug naar het jaar 1970 en succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website