Bangkok Post opent vandaag met een Special Report over de financiële huishouding van lokale en provinciale bestuursorganen.

In die 7.853 organen ging in 2013 een bedrag van 527,67 miljard baht om, een bedrag dat uit drie bronnen kwam: de centrale overheid, eigen inkomsten en doeluitkeringen van de centrale overheid.

Vooral die laatste bron is volgens de junta vatbaar voor corruptie. De Rekenkamer schat dat 50 procent van de budgetten wegvloeit als ‘loose money’. Het geld verdwijnt in de zakken van politici, lokale bestuurders en lokale bedrijven. De projecten die ermee betaald worden, zoals waterpompen, wegenonderhoud en materialen voor scholen, dienen als publiciteitsmachines voor politici in hun kiesdistrict.

Om de financiën van de desbetreffende organen onder controle te krijgen, heeft de NCPO begin deze maand alle lokale en provinciale verkiezingen opgeschort. De junta heeft een panel gevormd dat de besteding van de gelden gaat onderzoeken.

Pisit Leelawatchiripat, waarnemend hoofd van de Rekenkamer, vindt dat het land te veel zogeheten LAO’s heeft (local administration organisations). Sommige zijn inefficiënt en het grote aantal maakt controle op de besteding lastig. ‘Het is goed als we corrupte politici kunnen vangen. En als we dat niet kunnen, hebben ze geluk.’

Volgens Pisit geven sommige LAO’s geld uit omdat het geld nu eenmaal moet worden uitgegeven. Dus wordt het besteed aan bijvoorbeeld uitkijkposten, waar niemand komt, musea die leeg staan en baanvegers voor dorpen zonder voetpaden.

Voor het hele verhaal: zie NCPO attacks local budget graft op de website van de krant.

(Bron: Bangkok Post, 4 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Junta gaat corruptie op lokaal niveau te lijf”

  1. Loeng Johnny zegt op

    Ze zijn daar precies wel hele grote kuis aan het doen!

    Maar die jobs die velen zullen verliezen, hoe gaan ze dat opvullen?

  2. Aad zegt op

    Vanochtend bezoek gebracht aan Tessa Baan Hua Hin, de grote vergaderzaal boven zat vol met militairen.
    Hopelijk gaat de bezem er nu eens goed doorheen laat de grote kuis maar beginnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website