Een armzalige 320.000 baht staat nog op de bankrekeningen van ‘jet-set’ ex-monnik Wirapol Sukphol. Sinds het schandaal rond de van fraude, seks met een minderjarige, witwassen van geld en nog veel meer beschuldigde monnik is uitgebroken, heeft hij 200 miljoen baht weten weg te sluizen.

Het meest pikante is nog wel dat de Crime Suppression Division eerder het bevel had gegeven de bankrekeningen te bevriezen. Waarom dit niet gebeurd is, vermeldt het bericht niet.

Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft nu beslag gelegd op 23 voertuigen, 10 percelen land en 27 bankrekeningen. Tezamen vertegenwoordigen ze een waarde van 60 miljoen baht. De meeste van die 27 rekeningen staan op naam van familieleden van Wirapol.

Maar dat is nog niet alles. Seehanat Srisupa-aksorn, secretaris-generaal van Amlo, zegt dat zijn kantoor nog eens 150 bankrekeningen heeft gevonden, die een relatie hebben met de monnik. Deze rekeningen zijn (nog) niet geblokkeerd uit angst dat andere partijen gedupeerd zouden worden.

In twee andere zaken heeft Amlo ook beslag gelegd. Die betreffen verduistering en fraude door de voormalige voorzitter van de Klongchan Credit Union Cooperative plus zes anderen, en verduistering door Rakesh Saxena, ex-adviseur van de niet meer bestaande Bangkok Bank of Commerce, die een belangrijke rol speelde tijdens de financiële crisis van 1997. De Klongchan coöperatie verkeert momenteel in financiële moeilijkheden.

En dan is er ook nog een akkefietje met het ontduiken van de BTW, waarbij  4 miljard baht aan niet betaalde BTW is teruggegeven. Daarbij is gebruik gemaakt van nepfirma’s, nepdirecteuren en nep-documenten. Het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) heeft al 170 bankrekeningen bevroren. De DSI heeft het brein van de oplichting geïdentificeerd.

En alsof het allemaal niet genoeg is, gaat de DSI ook duiken in een zwendel, waarvan drieduizend personen de dupe zijn. Ze hebben voor 170 miljoen baht geïnvesteerd in het Standard Morgan Investment Fund, maar kunnen vermoedelijk naar hun geld fluiten.

(Bron: Bangkok Post, 20 juli 2013)

Foto: De villa van Wirapol in Californië, waar hij vermoedelijk nu verblijft.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Jet-set monnik sluisde 200 miljoen baht het land uit”

 1. janbeute zegt op

  Een lachertje .
  Ik levende hier voor vele jaren , in Thailand getrouwd en zorg dragende voor mijn stiefkinderen , die inmiddels afgestudeerd zijn van de universiteit .
  Ik moet elk jaar weer bewijzen mijn inkomsten en 800000 bath bank account .
  Elke 90 dagen kopie paspoort voor 90 day stamp.
  Een van mijn banken de TMB , elk jaar vragen ze ook weer mag ik een kopie van je paspoort en van je retirement visa .
  Moeten ze hebben , waarom ??
  Hier lees ik 200 miljoen bath , een monnink heeft het land uit gesluist .
  No problem .
  Oh wat ben ik toch dom .
  Sommigen kunnen alles hier maken , een ander kan niks hier .
  Ik voel me steeds meer hier een tweede rangsburger .
  Misschien tijd om alles hier te verkopen wat mijn vrouw mijn Thaisechtgenote hier in Thailand de afgelopen jaren hebben opgebouwt en ergens anders naar toe te gaan .

  Mvg Jantje .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website