Het dodental van het inferno, zoals Bangkok Post de brand in het vluchtelingenkamp in Khun Yuam (Mae Hong Son) noemt, is opgelopen tot 37.

Getuigen zeggen gezien te hebben dat sintels door de wind op het dak van een hut werden geblazen, waardoor die vlam vatte. Daarna verspreidde het vuur zich snel door de bamboehutten waarvan veel een dak van gedroogd gras hadden. Zo’n honderd hutten werden in de as gelegd, alsmede onderdak voor defensievrijwilligers, een school, kliniek en twee magazijnen met voedselopslag. [Volgens het fotobijschrift gaat het om 400 hutten.]

Onderzoekers denken dat de brand ontstaan kan zijn door een bosbrand en niet doordat in een keuken een muurtje vlam vatte, zoals de eerste berichten luidden.

Behalve de 37 doden (en niet 62, zoals eerder in een update vermeld op de blog) heeft de brand zo’n honderd licht gewonden geëist en negentien ernstig gewonden. De overleden Karen zijn overgebracht naar het Maharaj ziekenhuis in Chiang Mai voor autopsie. Het Institute of Forensic Medicine van het politiehospitaal verleent daarbij assistentie.

De brand brak vrijdag om ongeveer 4 uur ’s middags uit en was 2 uur later onder controle gebracht. Een brandweerwagen die onderweg naar het kamp was, raakte in Pai van een bergweg af. Twee brandweermannen kwamen daarbij om het leven en acht werden gewond.

Alle 2.300 vluchtelingen die in het kamp verbleven, zijn nu dakloos. Voor hen wordt tijdelijk onderdak opgezet door het International Rescue Committee, het VN Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen (UNHCR) en de International Organisation for Migration. De UNHCR zorgt voor plastic zeilen, slaapmatten en andere benodigdheden.

Het kamp heeft meer dan 20 jaar onderdak geboden aan zo’n 3.000 Karen, die voor de gevechten tussen het leger van Myanmar en rebellentroepen waren gevlucht. Het is een van de negen vluchtelingenkampen langs de grens van Thailand en Myanmar. Er wonen 84.000 vluchtelingen.

(Bron: Bangkok Post, 24 maart 2013)

2 reacties op “Inferno in Karen vluchtelingenkamp eist 35 levens”

  1. Jacques zegt op

    Een menselijk drama en een foto die je heel stil maakt. De meeste dagen is het windstil in het Noorden. Hier moet die dag een stevige wind gestaan hebben om in zo’n korte tijd deze ramp te veroorzaken. Een beeld dat in je geheugen gegrift blijft. Je weet waar je voor geeft als er om hulp wordt gevraagd.

  2. Sir Charles zegt op

    Zo denk je een veilig heenkomen te hebben gevonden door te vluchten voor het Birmese leger geleid door een wreed regime, kan niet meer terug naar het oorspronkelijke gebied vanwege de vernielingen en vele landmijnen om vervolgens vanwege een brand wéér te moeten vluchten of nog erger het leven te moeten laten.

    Triest.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website