Tatchaphol / Shutterstock.com

Steeds meer buitenlanders frauderen met Thaise taal studies om zo een studentenvisum te bemachtigen. De scholen helpen hen daarbij door een certificaat te verlenen, maar ze vallen door de mand als het visum verlengd moet worden.

Vorige week kwam de fraude aan het licht tijdens de operatie X-Ray Outlaw Foreigner. De politie kwam er achter dat veel  buitenlanders met een verlopen studievisum in Thailand rondliepen en ze deed huiszoeking bij 74 internationale taalinstituten. Vooral Afrikaanse ‘criminele elementen’ maken gebruik van de visumtruc, zegt adjunct-commandant Surachate van de toeristenpolitie.

Ze schrijven zich in voor een taalcursus maar volgen de lessen niet. Ze ruilen hun toeristenvisum in voor een studentenvisum dat een langere verblijfsduur kent. De school verstrekt een inschrijvingsbewijs dat eerst door het provinciaal onderwijskantoor moet worden gelegaliseerd alvorens de ‘student’ zijn visum krijgt.

Dit systeem word in stand gehouden door corrupte politieagenten die 40.000 baht bemiddelingskosten vragen. Deze week vergadert de toeristenpolitie met het Department of Consular Affairs en het ministerie van Onderwijs over maatregelen.

De recentelijk aangehouden buitenlanders komen voornamelijk uit Nigeria, Kameroen, Guinea en India. Ze hielden zich bezig met ‘romance scams’ (oplichting van vrouwen door een relatie aan te gaan), het skimmen van credit cards en drugshandel.

Surachate denkt dat er momenteel 100.000 buitenlanders in Thailand rondlopen met een verlopen visum, de zogenaamde overstayers. Veel van hen houden zich bezig met criminaliteit.

Woordvoerder Choenrong van het Immigration Bureau zegt dat zijn bureau op luchthavens en grensposten strenger controleert. Vooral buitenlanders die het land verlaten en weer binnenkomen via zogeheten visa-runs over land zijn verdacht. Ze worden tegengehouden en mogen het land alleen in met een juist visum. Op internationale luchthavens worden vingerafdrukken gecontroleerd om te zien of de persoon op de zwarte lijst staat. Ook wordt een gezichtsherkenningsysteem gebruikt om zo te checken of het gezicht overeenkomt met de paspoortfoto.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Immigratiepolitie gaat fraude met studentenvisums aanpakken”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik heb inderdaad al dikwijls vernomen dat dit strenger wordt gecontroleerd.

  Personen die beweren de Thaise taal te studeren krijgen bij hun verlenging vragen in het Thais, of dienen een Thaise tekst te lezen. Het niveau zal natuurlijk wel afhankelijk zijn van hoelang ze al beweren te studeren.

  Ook dient er een verplichte aanwezigheid in de lessen te zijn. Dacht minsten 3 dagen. De school dient daar bewijs van te leveren. Bovendien wordt de school ook al eens bezocht.

  Deze controles zijn al wel enige jaren bezig, maar misschien worden ze wel verscherpt.

 2. lung addie zegt op

  Het E-visum is een der meest misbruikte visa. Meestal gebeurt dit door mensen die niet voldoen aan de immigratievoorwaarden wegens ‘te jong’ voor een langverblijf. Die laten zich dan maar inschrijven in een taalschool, betalen het schoolgeld en krijgen op die manier de nodige documenten. Naar de taallessen gaan ze gewoon niet. De school is daar natuurlijk medeplichtig aan de overtreding doch zijn vaak enkel geintresseerd in de opbrengst. Ik heb reeds weet van verschillende mensen welke op deze manier het hier een jaar konden uitzingen. Bij vernieuwing van het visum liep het vaak fout daar ze door de immigratieofficier in het eenvoudig Thais aangesproken werden en er bij zaten voor Piet Snot.

 3. Jacques zegt op

  Dat er gefraudeerd wordt met dit soort visums is niet des Thais. Het komt overal voor, zelfs in Nederland.
  In Amsterdam zijn er scholen gecontroleerd, waar zich onder anderen Chinese jongeren van rijke afkomst hadden geregistreerd als student. De studie kosten waren aanzienlijk, maar werden door de ouders betaald. Er werd zwart gewerkt of een lui leven geleid. Wij controleerden dan op de taalkennis, want het waren Engelse lessen die werden gevolgd. Afhankelijk van 1, 2 of drie jaar van onderricht te hebben gehad, spraken wij de Chinezen die wel te controleren waren in simpel Engels en het was erbarmelijk slecht wat daar werd geproduceerd. De schoolleiding waste de neus in onschuld. 50 % van de studenten was niet te traceren en zwierf door Europa of was ergens aan het werk.

  Dat er in Thailand nu werk wordt gemaakt van de criminele groep die zich op deze wijze verblijf verschaft en bezig is, is alleen maar toe te juichen. Wel moet natuurlijk die corrupte groep politieagenten worden aangepakt, want anders is het dweilen met de kraan open. Bij de criminele Nigeriaan kan je niet afgaan op een paspoort. Zij hebben er vaak meerderen die te pas en te onpas gebruikt worden. Vingerafdrukken dienen dus standaard te worden gecontroleerd en vastgelegd. Er zitten rijke organisaties achter die ze voorziet van het nodige en ze gaan de hele wereld over.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website