De uitgifte van promesses door de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) lijkt hetzelfde lot beschoren te zijn als de pogingen geld te lenen bij de commerciële banken.

Vandaag probeert de BAAC voor 20 miljard baht gegadigden te vinden om de boeren te kunnen betalen, maar bij het waterleidingbedrijf van Bangkok (MWA) en het landelijk elektriciteitsbedrijf hoeft de bank niet aan te kloppen.

Gisteren protesteerden vierhonderd in het zwart geklede werknemers van het MWA tegen het plan van de directie om promesses te kopen (foto homepagina). De directie haalde het direct van tafel. ‘We hebben besloten het plan te laten varen want we willen dat iedereen comfortabel werkt’, zei gouverneur Thanasak Watanathana. De MWA beschikt over een liquiditeit van 4 miljard baht en had 1 miljard baht willen gebruiken om de boeren te helpen.

Ekachai Ekharnkamon, adviseur van de MWA-vakbond, begrijpt dat de directie door politici onder druk is gezet, ‘maar MWA geld dient alleen voor interne zaken te worden gebruikt’.

Bij de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) hoefde de vakbond niet eens in actie te komen. In tegenstelling tot de MWA is Egat nog niet benaderd door het ministerie van Financiën, maar de Egat-gouverneur heeft al verklaard dat het bedrijf alleen in energie-gerelateerde zaken investeert. Egat beschikt over 50 miljard baht.

Ook bij de Telephone Organisation of Thailand (TOT) waren gisteren werknemers in het zwart gekleed om de directie een uitspraak te ontlokken. Geld heeft het bedrijf niet eens, want het stevent af op een verlies van 5 miljard baht nu de omzet scherp daalt. Directeur Yongyuth Wattanasin zegt dat het het beleid van de TOT is om niet betrokken te raken in de politiek, ‘met name in een politiek meningsverschil’.

Het Public Debt Management Office (PDMO) van het ministerie van Financiën laat zich niet ontmoedigen door de negatieve geluiden, maar het verwacht wel de promesses niet te kunnen uitverkopen. Volgens een bron bij het ministerie zal de uitgifte het vertrouwen van financiële instituten in de rechtsgeldigheid van leningen aan de demissionaire regering herstellen. Het is de bedoeling dat in totaal 80 miljard baht wordt uitgevent.

Geïnteresseerde overheidsbedrijven zijn uitgenodigd om vandaag een rente-aanbod te doen. Als dat te hoog is, wijst het PDMO het af. De opbrengst van de verkoop is volgende week woensdag beschikbaar.

In totaal is de regering wanhopig op zoek naar 130 miljard baht. Zoveel is nodig om de boeren te kunnen betalen die al maanden op hun geld wachten voor de rijst die ze in het kader van het hypotheeksysteem hebben ingeleverd. Alle vorige pogingen van de regering om geld te vinden, zijn mislukt. Niemand wil zijn vingers branden aan leningen die misschien in strijd met de grondwet zijn vanwege de demissionaire status van het kabinet.

Hoofdkantoor NACC door roodhemden belegerd

Tweehonderd roodhemden hebben gisteren met kettingen het hoofdkantoor van de National Anti-Corruption Commission (NACC) in Nonthaburi met kettingen afgegrendeld. Ze hebben er een geïmproviseerd podium neergezet en zeggen er te blijven totdat de commissie aftreedt.

De staatscommissie doet onderzoek naar fraude in het hypotheeksysteem en de rol van premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. De roodhemden vinden dat de NACC met twee maten meet. Achter het onderzoek naar Yingluck wordt haast gezet, maar de ongeregelmatigheden onder de (vorige) regering Abhisit worden genegeerd.

Premier Yingluck is door de NACC opgeroepen om zich vandaag te verweren. Ze wordt verdacht van nalatigheid en plichtsverzuim omdat ze de zaken op hun beloop heeft gelaten. Gisteren was de premier op bezoek in het Noorden; ze weigerde te zeggen of ze komt opdagen.

Nadat de werknemers waren vertrokken en het gebouw was afgegrendeld, verbrandden de roodhemden een imitatie lijkkist met het portret van een NACC-lid. Ook werd de weg naar het kantoor geblokkeerd.

Volgens de krant zijn dinsdagavond vier legercompagnieën en een politiecompagnie op het terrein van de NACC gestationeerd om de veiligheid van Yingluck te garanderen, wanneer ze voor het verhoor verschijnt. Maar dat snap ik dan weer niet, want in de berichtgeving over de actie van de roodhemden wordt helemaal niet gerept over bewaking. Lekker duidelijk allemaal.

(Bron: Bangkok Post, 27 februari 2014)

3 reacties op “Hypotheeksysteem voor rijst: Vakbonden tegen aankoop promesses”

 1. John Thai zegt op

  Weg met Yingluck brengt alleen maar ongeluk.Met het kapitaal van deze hele corrupte familie kun je deze arme boeren allemaal betalen.
  Zal er weer wel naast zitten maar het is schandalig ,mensen die uit wanhoop zelfmoord plegen.Een
  container dekens voor het noorden helpt niet meer ze zijn ook wakker geworden.Al 4 mnd wachten op je zuur verdient geld Niet te filmen

 2. Jack G. zegt op

  De volgende oogst is alweer onderweg. Wordt die oogst nog gegarandeerd of is het rijstsysteem al opgezegd?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jack G Daar mag de volgende regering over beslissen. De huidige mag alleen lopende zaken afhandelen. De ‘second crop’ begint in maart en duurt tot oktober.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website