De huishoudschulden nemen in Thailand sneller toe dan in alle andere Aziatische landen, het afgelopen jaar met 16,6 procent. De hoge schuldenlast leidt tot lage bestedingen, waardoor een snel herstel van de economie onwaarschijnlijk is, waarschuwen financieel deskundigen.

Surong Bulakul, voorzitter van de Thai Listed Companies Association zegt dat deflatie dreigt omdat de prijzen van grondstoffen zoals rijst en rubber blijven zakken. Deflatie is een economische toestand, waarin het geld meer waard wordt. Consumenten stellen hun uitgaven uit, de reële rente stijgt en de economie kan in een recessie terecht komen.

Kobsak Pootrakul, vice-president van de Bangkok Bank, acht een V-shaped herstel zoals in 2011 onwaarschijnlijk, daar de koopkracht van de lage en midden inkomens beperkt wordt door de hoge huishoudschulden. Rijke Thais blijven daarentegen geld uitgeven, zoals recent is gebleken tijdens een autobeurs. Daar werden 40.000 voertuigen voor 90 miljard baht verkocht; gemiddeld 2,2 miljoen baht per voertuig.

Kobsak wijst erop dat het geld dat de boeren hebben ontvangen in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst niet in de economie circuleert. De meeste boeren hebben het geld gebruikt om schulden af te lossen.

Van de middeninkomens valt ook niets te verwachten want die zitten tot over hun oren in de schulden gemaakt met de aanschaf van een (eerste) auto, gestimuleerd door het subsidieprogramma van de regering. [Wie voor het eerst een auto kocht, krijgt de betaalde belasting terug.]

De afgelopen 10 jaar zijn de huishoudschulden verdubbeld naar 83 procent, rekent Kobsak voor. Daar maken de commerciële banken zich zorgen over. De economische groei is gefinancierd met schulden en die nadert nu haar laatste fase.

Kobsak vindt dat Thailand zijn economie moet baseren op kennis en innovatie en de agrarische sector moet stimuleren op duurzame wijze een hoger inkomen te genereren.

Surong wijst erop dat het bedrijfsleven bezorgd is over het tekort aan arbeidskrachten. Vooral het toerisme en de gezondheidszorg kampen met een tekort, twee sectoren waarin Thailand goed is. Hij vindt dat Thailand verpleegsters uit de Filipijnen moet halen en vissers uit buurlanden.

Uit een recent onderzoek onder 77 beursgenoteerde bedrijven blijkt dat de meeste zich zorgen blijven maken over de politieke instabiliteit, tekorten aan arbeidskrachten, huishoudschulden en het vermogen van de regering om de openbare bestedingen te versnellen.

(Bron: Bangkok Post, 9 oktober 2014)

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Huishoudschulden blijven stijgen; deflatie dreigt”

 1. erkuda zegt op

  Maar wat kunnen we nu verwachten op de korte en de iets langere termijn?

  Volgens een hotemetoot van de Bangkok Bank geen ‘V-shaped’ herstel (wat dat dan ook moge zijn, mij zegt die term niets in ieder geval), maar wat dan wel?

  Ik vond het overigens wel aardig om te lezen, dat uit een onderzoek onder 77 beursgenoteerde bedrijven bleek, dat die zich de meeste zorgen BLIJVEN maken over zaken als politieke instabiliteit, tekorten aan arbeidskrachten (arbeidskrachten genoeg lijkt mij, maar wellicht gaat het hier in werkelijkheid om de onwil om die arbeidskrachten ook een fatsoenlijk loon te betalen en/of het probleem dat meer gespecialiseerde/beter opgeleide arbeidskrachten in Thailand inderdaad wat lastiger te vinden zijn), huishoudschulden en het vermogen van de regering (de coupplegers neem ik aan) om de openbare bestedingen te versnellen.

  Beginnen eindelijk de schellen van de ogen te vallen van hen die na 22 mei jongstleden dachten/hoopten, dat de nieuwe machthebbers deze keer hun woorden waar zouden maken dan wel, dat deze club daar ook de kwaliteiten voor heeft?

  • henry zegt op

   of omdat er velen er niks aan vinden om; alle dagen op vaste uren en dat 5 of 6 dagen te werken. Kortom ze hebben geen disciplne om een reguliere baan te houden.

   Men moet zichg de vraag durven stellen waarom men een paar miljoen gastarbeiders moet invoeren die de fabrieken draaiende houden en de grote structuurwerken niet stil te laten vallen, terwijl er in Isaan miljoenen met vingers zitten te draaien.

 2. mark zegt op

  Leuk dan komt er eindelijk een einde aan de prijsstijgingen (inflatie?) waarover zoveel gewone mensen klagen.
  Euh … V-shaped herstel is een wens(droom) in economenjargon.
  Het gaat slechter tot helemaal onderaan de puntzak van de “V” en vervolgens gaat het immer bergop. Structureel herstel.
  Doubel V-shaped hetstel is iets gelijkaardig maar dan met een dip meer … en multiple V-herstel is een nachtmerrie voor economen vanwege geen vooruitzicht op structureel herstel.
  Een groeiend aantal, vooral jonge mensen, vraagt zich evenwel af die hang naar groei voor structureel herstel wel duurzaam is … maar de kans dat dit soort vraagstelling bij voorzitter van de Thai Listed Companies Association door het hoofd gaat spelen is quasi verwaarloosbaar.

 3. Lekky zegt op

  Deze regering is een verkapte legale coup. Zolang het heel simpel is om geld te lenen voor een thai, zal er niks veranderen? Zolang er 3 grote spelers zijn t.a.v. Supermarkten, zal er niks veranderen.
  Kijk maar eens naar de produkten die men koopt. Alles is zo duur in de supermarkten. De prijzen van vele produkten. Bestaan uit 3 cijfers. De rijst per ton is voor de boeren gezakt van 20000 bath, werd gesubsidieert, naar onder de 8000. En dan komt de regering met een compensatieregeling. Elke boer die minder heeft dan 150 rai heeft krijgt 1000 bath en elke boer die meer heeft dan 150 rai heeft krijgt 15000 beth uitgekeerd. Dus de arme boer, die een pickup truck via financiering had gekocht is hem nu weer kwijt.
  Tevens wordt er belasting op onroerendgoed gegeven. Dus de al armere bevolking wordt in 1 klap weer een stuk armer. Ik heb nog nergens prijzen gezien die lager waren dan 1 jaar geleden. De 3 grote supermarkten verhogen hun prijzen steeds. Als de regering, die erg uitstraalt hoe ze voor de elite zijn, hun politiek niet veranderd, zullen de arme boeren in opstand komen, want ook onder de rubberboeren zijn er al veel die het bijltje erbij neer hebben gegooit. Want ook rubber levert niks meer op. Het is dat de banken nog geld hebben, want anders was er al lang crisis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website