(flydragon / Shutterstock.com)

De huishoudschulden zijn door de Covid-19 crisis met ruim 42 procent gestegen naar het hoogste niveau in 12 jaar. Dat blijkt uit de laatste peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce, waarbij 1.229 respondenten werden ondervraagd in de periode 18 tot 27 november.

De gemiddelde schuld bedroeg 483.950 baht tegen 340.053 baht in dezelfde periode een jaar eerder. Toen bedroeg die 7,4 procent hoger dan in dezelfde maand in 2018. In 2009 bedroeg de gemiddelde schuld 147.542 baht.

De schulden zijn toegenomen door de slechte binnenlandse economische situatie, mede door de pandemie, de hogere kosten van levensonderhoud, werkloosheid en minder inkomen. De schulden worden gemaakt voor algemene uitgaven, auto’s, hypotheken, creditcard kosten en afbetalingen van eerdere schulden.

Ruim 77 procent wordt geleend bij financiële instellingen, 2,6 procent bestaat uit leningen bij Loan sharks (geldwoekeraars) en 20 procent bij een combinatie van beide. Naar verwachting stijgen de schulden in het eerste kwartaal van 2021 naar 89 à 90,9 procent van het GDP (bruto binnenlands product) tegen 88 procent eind vorig jaar.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Huishoudschulden bij Thai stijgen naar recordhoogte”

 1. Jannus zegt op

  Omdat er een verkeerde definitie wordt gehanteerd van het begrip huishoudschuld gaat er nooit verandering noch oplossing optreden. Zoals in het artikelen vermeld worden er schulden gemaakt of vergroot voor de aanschaf van luxe statusverhogende spullen: smartphones, nieuwste edities laptops, tablets, scooters, auto’s, etc.enz., naast het aangaan van hoge hypotheken.
  Naar mijn idee is een huishoudschuld een tekort tbv levensonderhoud en tbv het voeren van een deugdelijk huishouden. Bij voorbeeld aanschaf wasmachine, koelkast, gasfornuis, als die het hebben begeven, en het doen van daagse boodschappen. Heb je geen of te weinig inkomen en leen je geld om in jouw levensonderhoud en/of huishouden te voorzien, vooral als je ook nog eens een gezin hebt, dan mag er van mij gesproken worden van huishoudschuld.
  Maar leningen sluiten vanwege hypotheek, autofinanciering, creditcardbestedingen, enz., horen niet in der de noemer aangaan van huishoudschuld. Dit soort leningen duiden op nonchalance en overmoed.
  Er zijn 3 maatregelen te nemen: ten eerste dient de regering het minimumloon te verhogen tot dermate hoeveelheid dat een gewoon huishouden is te voeren.
  Ten tweede dient er wetgeving te komen die financiële instellingen dwingen strengere en beperkende voorwaarden te hanteren bij financieringsaanvragen.
  Ten derde: het verschijnsel loanshark dient als criminele handeling aangemerkt en bestreden.

  • Johnny BG zegt op

   Als je zegt dat de definitie niet goed is en daarom de cijfers onjuist dan kan je toch ook niet met de voorgestelde maatregelen komen?

 2. Ger-Korat zegt op

  Nou de 3 maatregelen valt wel wat over te zeggen. Ten eerste bestaat de Thaise economie voor 40 tot 60% uit informele economie en daarnaast zijn er 3 miljoen kleine ondernemers. Van alle werknemers werkt tegen de 70% in de informele sector, dat maakt dat een minimumloon slechts voor een kleine groep van salarisontvangers van toepassing is en dan hebben velen met een salaris al meer of veel meer dan het minimum loon. Ten tweede zijn er al strenge en beperkende maatregelen voor financiële instellingen en deze lenen toch echt niet uit als de verwachting is dat er slecht of niet terugbetaald gaat worden want dat raakt de bedrijfsvoering en winstgevendheid. En ten derde de loansharks/ illegaal uitlenen is al verboden.

  zie de link:
  https://www.bot.or.th/Thai/MonetaryPolicy/ArticleAndResearch/FAQ/FAQ_156.pdf
  en
  https://www.oecd-ilibrary.org/sites/2c7b8253-en/index.html?itemId=/content/component/2c7b8253-en

  • Ger-Korat zegt op

   Mijn reactie was op het hetgeen wat Jannus schreef over de 3 maatregelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website