Voor premier Yingluck en haar kabinet breekt vandaag de dag van de waarheid aan. Het Constitutionele Hof doet een uitspraak in de zaak Thawil, de secretaris-generaal van de National Security Council die volgens de bestuursrechter in 2011 ten onrechte is overgeplaatst.

Op de kop af op de duizendste dag dat Yingluck premier is, verklaarde ze gisteren voor het Hof niets verkeerds te hebben gedaan. Maar volgens de krant toonde ze zich bezorgd over haar politieke toekomst. Wanneer het Hof haar schuldig acht aan overtreding van de grondwet, is het na twee jaar, acht maanden en 27 dagen afgelopen.

De zaak voor het Hof is aangebracht door anti-regerings senatoren. Ze beschuldigen Yingluck ervan dat de overplaatsing tot doel had haar zwager aan de post van korpschef van de landelijke politie te helpen. Kwestie van stuivertje wisselen: de toenmalige korpschef schoof op naar Thawil’s post, zodat zwager Priewpan Damapong korpschef kon worden.

Op 7 maart vonniste de Supreme Administrative Court al dat de overplaatsing niet in de haak was. De bestuursrechter beval de regering Thawil eerherstel te verlenen, hetgeen ook gebeurd is. Overigens zal Thawil die functie niet lang bekleden, want over een half jaar gaat hij met pensioen.

Yingluck zegt geen misbruik te hebben gemaakt van haar gezag; de wet geeft haar de bevoegdheid overheidspersoneel over te plaatsen. Van de overplaatsing heeft ze niet persoonlijk geprofiteerd, betoogde ze. Verder zei ze dat het kabinet er niets mee te maken had.

Commentaren

Woordvoerder Prompong Nopparit van voormalig regeringspartij Pheu Thai (PT) zei dinsdag na een partijvergadering dat de partij zich bezorgd maakt over de politieke nasleep van het vonnis van het Hof. ‘Het land staat voor een crisis. Het Hof zou er een oplossing voor moeten zoeken in plaats van olie op het vuur te gooien.’

Volgens voormalig PT-parlementslid Somkid Chueakong verwacht PT dat het Hof in het nadeel van Yingluck vonnist, maar het kabinet ongemoeid laat.

PT-juridisch adviseur Kanin Boonsuwan vindt dat het Hof de zaak moet seponeren, omdat Thawil al terug is op zijn oude post.

Een woordvoerder van het UDD (roodhemden) voorspelt dat een ongunstige uitspraak meer protesten van de roodhemden zal oproepen. Het UDD heeft al aangekondigd op 10 mei een grote rally in Bangkok te houden.

Een UDD-leider in het Noordoosten waarschuwt dat zijn supporters naar Bangkok zullen trekken, wanneer het Hof Yingluck schuldig acht.

(Bron: Website Bangkok Post, 7 mei 2014)

13 reacties op “Hof beslist vandaag over het lot van Yingluck”

 1. m.mali zegt op

  en de uitspraak was dus vandaag ongunstig voor Yingluck, dus zullen wij vast veel ellende gaan meemaken denk ik….

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Update Voor premier Yingluck en negen ministers is het afgelopen. Het Constitutionele Hof heeft vandaag unaniem besloten dat de overplaatsing van Thawil in strijd met de grondwet was.

 3. Christina zegt op

  Hoop toch dat het gauw opgelost wordt anders zakt Thailand dieper in de put toeristen blijven weg en dat is een ramp voor veel mensen. Het is een prachtig land.

  • chris zegt op

   beste Christina,
   Regeringscrises hebben nagenoeg weinig invloed op het aantal toeristen dat naar Thailand komt. Natuurlijk geldt dat minder wanneer er conflcten en gevechten uitbreken. Maar ook dan blijkt dat het toerisme naar Thailand zich snel herstelt, juist dankzij het feit dat Thailand een prachtig land blijft.

  • danny zegt op

   Beste Christina,

   De corrupte politiek in Thailand is een ramp voor het Thaise volk en dat moet veranderen voor de mensen in Thailand.
   Natuurlijk gaat dit gepaard met veel onrust en mogelijk geweld . Ieder goede toerist en expat zal dit begrijpen en zijn eigen belang niet voorop stellen .
   Een goed eerlijk en betrouwbaar politiek systeem is op dit moment veel belangrijker , dan welke toerist dan ook. Het corrupte politieke systeem kost het land zoveel geld , dat de inkomsten van het toerisme daarbij in het niet vallen .
   Oplossingen worden altijd bedacht door mensen ….Thai , expats,toeristen,zaken mensen, andere landen en jij en ik. Iedereen die gedachten vormen en uitspreken met perspectief vormt een goede bijdragen aan dingen die moeilijk zijn om op te lossen.
   Iedereen die deel neemt aan een samenleving heeft eigenlijk die verplichting , voordat hij met een drankje op het strand of kroeg gaat zitten .
   een groet van Danny

 4. cor verhoef zegt op

  En nu maar hopen dat de Democrats niet zo dom zijn om de aanstaande verkiezingen weer te boycotten, maar in plaats daarvan met een programma te komen waar iedereen wat mee opschiet, zoals een landtax voor eigenaren van braakliggend land (sorry, miniscuul clubje van grootgrondbezitters), hulp voor boeren bij het opzetten van cooperaties, zodat de “middlemen” en schatrijke rijstopkopers van de radar verdwijnen, het opschonen van het politie apparaat en “ongewoon rijke” politie fuctionarissen vervolgen en opsluiten, artikel 112 aanpassen (gezien het respect dat de beoogde troonopvolger heeft, een winner van heb ik jou daar) en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Maar dat is allemaal ijdele hoop…

  • Sir Charles zegt op

   Inderdaad Cor door alleen maar een gekleurd t-shirt te dragen (kleur doet niet ter zake), op kruispunten met spandoeken lopen, met vlaggetjes zwaaien onderwijl leuzen scanderend om vervolgens te bivakkeren in een park met een kommetje rijst en een stukje kip en muziek op de achtergrond zal er niet veel worden opgeschoten.

   Overleggen, de dialoog en compromissen aangaan. Ach democratie moet je leren, het heeft zijn tijd nodig, Thailand zal hopelijk ook ooit eens zo ver komen.

   • Farang tingtong zegt op

    Niks mis mee hoor zo`n rally, muziek, eten (stukkie kip), dans! Beter toch dan al die bommetjes en granaten?

    Doedoei Yingluck , afvinken, boekie sluiten, nieuwe verkiezingen houden, en dan maar weer wachten op het volgende corrupte lid van de familie Shinawatra dat zich zal aandienen. (gaap)

    tingtong

    • Sir Charles zegt op

     Dat is waar, altijd beter dan met bommetjes en granaten gooien doch mijn insteek was dat democratische waarden zoals gezegd overleggen, de dialoog aangaan en compromissen sluiten nog ver te zoeken zijn in Thailand.

  • danny zegt op

   beste Cor ,

   Laten we alvast gelukkig zijn met deze eerste uitspraak…hoera voor Thailand en al die demonstranten in Bangkok .
   Gelukkig geef je zelf al aan welke dingen er moeten veranderen om een betere politiek te ontwikkelen in Thailand.
   Daarmee geef je ook aan dat dit heel veel is en dus daarmee onmogelijk de verkiezingen op korte termijn te organiseren.
   Dus eerst moeten er hervormingen komen en dit heeft veel tijd nodig (zoals al die veranderingen die jijzelf al aangeeft ) en daarna kunnen er pas verkiezingen worden gehouden.
   Het is absoluut onmogelijk om op korte termijn verkiezingen te houden omdat er dan politiek gezien niets verandert .
   Suthep heeft de weg vrij gemaakt om door de grote protesten het Hof om een uitspraak te vragen. Een geweldige goede stap in de richting. Ik hoop echter dat Suthep zich NIET verkiesbaar stelt want mijns inziens is die man daar niet geschikt voor , ook al omdat het voor zijn tegenstanders een brug te ver is .
   Graag reacties van bloglezers met perspectief zonder onderbuikgevoelens.
   een groet van Danny

 5. Marina zegt op

  België – Vlaanderen
  Volgens de krant “Het Nieuwsblad” kreeg ik net een update dat Yingluck en nog 9 ministers effectief schuldig werden bevonden en uit hun ambt ontzet per onmiddellijke ingang.
  De regering blijft de lopende zaken regelen tot de nieuwe regering is aangesteld bij de volgende verkiezingen…
  Klopt dit verhaal in onze “Vlaamse Krant”? Weten jullie meer?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Marina Dat verhaal klopt. Zie mijn update.

 6. kees zegt op

  Cor je bent niet bang iets aan de corruptie te willen doen.
  Vergeet niet dat de meeste thaien kunnen leven met deze praktijken.
  Bij ieder poll geven de thaien aan dat als ze er voordeel van hebben het geen problemen voor hun is.
  Dus wie zijn wij om te denken dat het zonder corruptie beter leven is????????

  Mischien over 20 jaar kijken ze er ook anders tegen aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website