De vijftig districtskantoren in Bangkok moeten zich voorbereiden op evacuaties omdat de vloedwal 15 km ten noorden van de hoofdstad, opgebouwd uit 200.000 zandzakken, het water niet kan tegenhouden, wanneer het blijft stijgen.

Deze instructie gaf gouverneur Sukhumbhand Paribatra nadat hij de 5 km lange en 1,5 meter hoge wal had geïnspecteerd.

‘If the water keeps rising, I am not sure if it can prevent flooding. If not, we cannot save Don Mueang. All zones in Bangkok stand an equal chance of being flooded because we can’t predict the water flow.’

Puntsgewijs het nieuws:

 • Over het hele land zijn 930 fabrieken in 27 provincies gedupeerd door het water. De meeste schade is aangericht in de provincies Ayutthaya, Lop Buri en Nakhon Sawan. De schade wordt geschat op 26 miljard baht, exclusief Rojana Industrial Park (Ayutthaya).
 • Acht miljard kubieke meter water uit Nakhon Sawan bereikt vrijdag de provincie Ayutthaya en spoedig daarna Bangkok.
 • De luchtmacht zoekt met vijf helicopters naar mensen die vastzitten in de provincie Ayutthaya. Ze gebruiken infrarood om bewoners in huizen op te sporen. Wanneer mensen worden gevonden, halen boten hen op.
 • Politie uit provincies die niet getroffen zijn, wordt in Ayutthaya ingezet om te assisteren bij de bestrijding van plundering. Dieven varen door het gebied op zoek naar verlaten huizen en nemen alles mee wat ze maar kunnen vervoeren. In de nacht van 10 oktober werden drie huizen in het district Phra Nakhon Si Ayutthaya geplunderd. De politie heeft de handen vol aan het evacueren van bewoners en het verstrekken van noodpakketten en het gebied is te groot om er effectief te kunnen surveilleren, zegt een politiefunctionaris.
 • Naar verwachting komen de drie vloedwallen aan de noordkant van Bangkok vandaag (donderdag) klaar. Ze moeten het water aan de oost- en westkant langs de stad omleiden. Gebieden buiten het beschermde gebied zullen onder water lopen, maar het water zal ook weer snel weglopen.
 • De veerdienst op het Saen Saep kanaal is gestaakt omdat het water te hoog staat. De tijdelijke onderbreking is nodig om de gemeente in de gelegenheid te stellen water uit het kanaal af te voeren. Gevreesd wordt dat het kanaal overstroomt wanneer het de komende dagen regent.
 • Dit weekend wordt de elektriciteit in diverse delen van Bangkok wegens onderhoudswerkzaamheden afgesloten, van 8 uur ’s ochtends tot laat in de middag.
 • De Irrigation Department heeft van de regering opdracht gekregen water sneller af te voeren uit de west- en oostzijde van Bangkok en twintig stuwen langs de Tha Chin en Chao Praya rivier te openen, zodat het water sneller naar zee wordt afgevoerd.
 • Acht industrieterrein lopen het risico onder water te lopen, waarschuwt de minister van Industrie. Woensdagochtend lekte de dijk om Hi-Tech Industrial Estate (Ayutthaya), maar het lukte soldaten en arbeiders om verdere ellende te voorkomen. Het water staat 4,9 meter hoog, 50 cm onder de top van de dijk. De Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) heeft de fabrieken op het terrein gevraagd de productie te staken, de arbeiders te evacueren en machinerie en grondstoffen in veiligheid te brengen. De 143 fabrieken hebben woensdagochtend hun productie gestaakt.
 • Factoryland Industrial Park kan nog 70 cm water aan. Het risico van overstroming is nu minder omdat de uitstroom van water uit het stuwmeer Pasak verkleind is, waardoor minder water naar Ayutthaya stroomt. Het terrein herbergt 99 kleine en middelgrote bedrijven op het gebied van electronica, plastic en metaal.
 • De Lad Krabang Industrial Estate kan nog 56 cm aan. De fabrieken hebben nog niet het advies gekregen hun productie te staken.
 • Pang Pa-in kan nog 1,3 meter water aan. Er zijn plannen om graafmachines in te zetten. De IEAT heeft de bedrijven opgeroepen hun productie te staken, maar sommige gaan niettemin door. [Pang Pa-in staat niet in het overzicht of zou Bang Pa-in worden bedoeld?]
 • De provincie Nakhon Sawan, die maandag overstroomde nadat een dijk was doorgebroken, is uitgeroepen tot rampgebied. Het gemeentehuis van de hoofdstad Nakhon Sawan en het Sawan Pracharak ziekenhuis staan onder water. Patiënten worden overgebracht naar het Chiraprawat Camp ziekenhuis buiten de binnenstad. In de binnenstad staat het commerciële centrum onder water; de elektriciteit is er afgesloten. Het water staat gemiddeld tussen 1 en 1,5 meter en zal naar verwachting niet snel weglopen. Het overstroomde gebied breidt zich geleidelijk uit.
 • Bewoners die in nog niet overstroomde gebieden wonen, hebben het advies gekregen hun eigendommen naar een hogere verdieping te brengen, hun auto op hogergelegen terrein te parkeren en zich voor te bereiden op evacuatie. Militaire trucks en andere voertuigen worden in gereedheid gehouden. Scholen, stadions en tempel fungeren als noodopvang. Ze kunnen 20.000 mensen herbergen.
 • De beschadigde Bang Chomsri stuw in de provincie Sing Buri is gerepareerd. Over een afstand van 84 meter was de stuw beschadigd, waardoor in sommige delen van het district In Buri het water een hoogte bereikte van meer dan 2 meter. De reparatie zorgt ervoor dat het waterpeil begint te zakken.
 • Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft zijn college van Justitie gevraagd gevangenen te selecteren die vakbekwaam zijn op het gebied van constructie, werktuigbouw of electronica om te helpen bij herstelwerkzaamheden wanneer het water is verdwenen. Ze moeten zich wel voorbeeldig hebben gedragen in de gevangenis om daarvoor in aanmerking te komen, vindt hij.
 • De tropische storm Banyan laat Thailand links liggen. Verwacht wordt dat de storm maandag via het Hainan eiland in China of Hanoi in Vietnam het vasteland bereikt. Daarna trekt de storm naar het noorden. De storm heeft op de Filippijnen aan vijf mensen het leven gekost.
 • Het ministerie van Handel heeft van premier Yingluck de opdracht gekregen wat te doen aan de prijsstijging van consumentenproducten gedurende de overstromingen. De prijs van zand is gestegen van 300 naar 450 tot 500 baht, maar dit komt omdat leveranciers in Ayutthaya en Ang Thong niet kunnen leveren. De prijzen van varkens-, kippenvlees en eieren zijn nog niet gestegen. Om welke producten het dan wel gaat, vermeldt het bericht niet.
 • Gezondheidsfunctionarissen houden de hygiëne in de evacuatiecentra scherp in de gaten ter voorkoming van uitbraken van bindvliesontsteking, diarree, knokkelkoorts, griep en leptospirose (moeraskoorts). De opvangcentra in Ayutthaya hebben dringend behoefte aan mobiele toiletten. Elders in de krant wordt ook gewaarschuwd voor voetschimmel, longontsteking als complicatie van influenza en cholera.
 • De politie is op zoek naar de man die zich uitgaf voor een lid van de koninklijke familie. Hij vroeg via zijn Tweeter-account om donaties voor de slachtoffers van de watersnood. De Twitter-account van de man is gesloten en zijn bankrekening is geblokkeerd. Tot nu toe had de man 1.280 baht ontvangen. Zijn arrestatie wordt spoedig verwacht.
.
.
No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Het gaat erom spannen in Bangkok; acht industrieterreinen bedreigd”

 1. peter zegt op

  Het lijkt er op dat storm bayan Thailand wel gaat raken.Ook kan de golf de storm opnieuw doen activeren.

 2. B.Moss zegt op

  Dit is heel erg,het ontwrikt de economy.
  Zelf heb ik het meegemaakt hoe hoog het water kan komen.
  de thaise bevolking treft dit elk jaar weer.
  Er is alleen onbegrip bij mij,waarom geeft de Nederlandse regering niet de hulp waar wij zo goed in zijn n.l waterbeheersing,zie onze delta werken voorheen.
  B.M


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website