Het Departement voor Ziektebestrijding (DDC) heeft bekendgemaakt dat het aantal gevallen van dengue-koorts (knokkelkoorts) in Thailand dit jaar is verdrievoudigd, met 27.377 gemelde gevallen en 33 sterfgevallen in de eerste helft van het jaar. Uit ziekenhuisgegevens blijkt dat dit cijfer drie keer zo hoog is als in dezelfde periode vorig jaar.

De DDC heeft aangegeven dat er alleen al tussen 1 juni en 28 juni ongeveer 1.500 tot 2.400 mensen ziek zijn geworden van dengue, wat heeft geresulteerd in 33 sterfgevallen. De leeftijdsgroep die het meest getroffen werd door het virus bestond uit kinderen van 5 tot 14 jaar, gevolgd door de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar.

De regio met het hoogste aantal gevallen was het zuiden, gevolgd door Bangkok en de Centrale regio. Dengue-koorts wordt veroorzaakt door vier verschillende virustypen die worden overgedragen door de beet van een besmette Aedes-mug, die veel voorkomt in en rond woningen.

De meest voorkomende symptomen van dengue-koorts zijn hoge koorts (40°C/104°F), hevige hoofdpijn, oogpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid, braken en huiduitslag.

Om de verspreiding van dengue tegen te gaan, heeft de DDC bewustwordingscampagnes opgezet onder leiding van dorpsvrijwilligers, lokale overheden en de particuliere sector. Deze campagnes richten zich specifiek op schoolkinderen en hebben als doel hen te informeren over hoe ze zichzelf tegen muggen kunnen beschermen.

Functionarissen van de DDC benadrukten het belang van het snel zoeken naar medische hulp voor personen die langer dan twee dagen hoge koorts hebben. Ze voegden eraan toe dat directe ziekenhuisbezoeken kunnen helpen vaststellen of de symptomen gerelateerd zijn aan dengue en het risico op sterfgevallen door het virus kunnen verlagen.

Bron: NBT

4 reacties op “Het aantal besmettingen met dengue in Thailand dit jaar is verdrievoudigd”

 1. Pieter zegt op

  In Ned is er nu een goed en goedgekeurd Dengue vaccin te verkrijgen bij de GGD. Twee injecties met 3 maand ertussen .
  Verzekering betaald dit nog niet, maar schijnt in overweging.

 2. C Bouman zegt op

  In zes maanden tijd die 33 doden of binnen die 28 dagen in juni ?en waarom in diezelfde periode maximaal 2400 besmettingen , als je dat maal zes neemt dan kom je aan 14400 besmettingen de helft niet van het opgegeven getal.Ik heb het een keer opgelopen en dat wens je niemand toe.

 3. Wut zegt op

  De prijs van 2 x vaccinatie tegen de dengue besmetting kost in Nederland bij de Travel Clinic 250 euro + de kosten van het consult. Er schijnt een beschermingsgraad van 80% te zijn maar nog onbekend is hoe lang de bescherming duurt. Over vergoeding door de rijksoverheid vanuit de basisverzekering van dit vaccin is niets bekend, hoogstwaarschijnlijk komt het daarvoor niet in aanmerking. Wellicht dat in de toekomst door één of meerdere zorgverzekeraars het wel wordt vergoed maar dan vanuit een aanvullende verzekering. Dat is echter een kwestie van afwachten. Het vaccin wordt voornamelijk aangeraden voor personen die al eerder dengue hebben opgelopen.

 4. JJ zegt op

  Amsterdam AMC Tropenafdeling 2 prikken 100eu


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website