De nationale hervormingsraad (NRSA) heeft een voorstel gedaan die erg ver gaat. Zij willen dat de regering een wet in gaat voeren die het mogelijk maakt om vingerafdrukken af te nemen en een gezichtsscan te maken als iemand een mobiele telefoon, simcard of belminuten koopt.

Daarnaast moet er een centrum komen dat toezicht houdt op het internetverkeer in Thailand. Dat moet de beschikking krijgen over technologie waarmee berichten kunnen worden onderschept. Dit alles zou nodig zijn om majesteitsschennis te kunnen bestrijden.

Critici denken dat dit een drogreden is en de junta het gaat gebruiken om politieke tegenstanders op te sporen.

De nieuwste voorstellen van de NRSA sluiten aan op haar eerdere voorstel voor de vorming van een mediaraad om de gedrukte pers en online media te reguleren. Deze raad moet ook de bevoegdheid krijgen om journalisten een vergunning te verlenen en die ook weer kan intrekken als zij zich niet aan de regels houden.

De voorstellen van de NRSA moet nog wel goedgekeurd worden door de NCPO en het parlement.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Hervormingsraad wil nog meer controle van mobiele communicatie en internet”

 1. jasper van Der Burgh zegt op

  En weer een stapje verder naar een politiestaat. Overigens belet het niemand om in Cambodja of een van de andere omliggende landen een telefoon, simkaart en belminuten te kopen en die dan ongeregistreerd in Thailand te gebruiken voor snode doeleinden.
  Daarnaast zijn berichten vaak, zoals b.v. via Whattsapp zodanig versleuteld dat men dit met de in Thailand aanwezige kennis absoluut niet kan decoderen.
  Het snoeren van onwelgevallige monden van journalisten en intelligentsia heeft wereldwijd in de meeste landen waar men dit toepaste in het verleden tot bizonder veel narigheid geleid, tot aan burgeroorlog aan toe.
  Ik wens de bevolking dan ook veel sterkte toe. Voor mij en mijn gezin is dit een extra reden om Thailand te verlaten.

  • fred zegt op

   Inderdaad …net als met die nieuwe immigratie regels …..Telkens je een tripje maakt moet je dit gaan melden aan immigratie. Telkens je terug bent moet je je gaan melden bij immigratie .Vroeger maakten wij maandelijks zo’n twee tot drie reisjes. Nu blijven we thuis opdat we geen zin hebben om 3 dagen per maand bij immigratie staan aan te schuiven….wat doe je nog in een land waar je je niet meer vrij kan verplaatsen ?? Terwijl de meeste expats hier gewoon doodbrave oudjes zijn die hun pensioentje en spaarpotje komen verteren.
   Het zal niet lang meer duren eer alle farangs hier met een enkelband gaan moeten rondlopen. Ook wij krijgen er steeds minder zin in …..de bedoeling is redelijk duidelijk dacht ik.

 2. dirk zegt op

  Als we dit geld wat het gaat kosten om het bovenstaande te realiseren eens gaan steken in goed onderwijs. Dan krijg je op termijn kritisch goed opgeleide mensen, die dan wel gaan bepalen welke koers dit land moet gaan varen. Kan er verder nog veel over zeggen, maar censuur weet je….

 3. teun zegt op

  Men wil…!!!! Ja we willen allemaal zoveel. Duikboten, HSL’s, personenvervoer in pickups verbieden etc. Ik denk, dat er niks van terecht komt. Belminuten kopen kan je ook door een derde laten doen. En: elke regel zal na verloop van tijd toch gaten blijken te vertonen. Al was het alleen al omdat er buiten de formele organen altijd slimmerikken zijn die de boel/regels kunnen omzeilen.

 4. Frans Nico zegt op

  Thailand gaat steeds meer lijken op dat andere land…. uuuh, hoe heet dat land ook al weer… uuuh, Erdoganistan geloof ik.

  • RuudRdm zegt op

   Aldaar is nog niet zo lang geleden het leger terug de kazernes ingestuurd. In Thailand heeft het leger een belangrijke zij het niet zeer prominente rol, al dan niet tot meerdere glorie en instemming van heel wat farang- sympathisanten.

   • Frans Nico zegt op

    Mijn reactie is niet doelend op coupeplegers maar door personen die hunkeren naar absolute macht en bereid zijn hun doel te bereiken door inperking van vrijheden en de mond te snoeren van oppositie.

    In “Erdoganistan” was niet het leger als eenheid die de macht naar zich toe wilde trekken. De coupplegers hadden onvoldoende steun in het leger en onder de bevolking. Het was zo amateuristisch gedaan dat het wel moest mislukken. Los daarvan is het juist de man die beoogd was verdreven te worden die de burgerrechten schendt en ondermijnt. De couplegers wilden juist daaraan een einde maken.

    We kennen allemaal (althans dat hoop ik) de gevolgen van die mislukte coup. Dat is in Thailand (gelukkig) nog niet vertoont, maar wie verder kijkt zal vrezen.

 5. niek jansen zegt op

  Of de maatregelen effectief zullen blijken is voor mij minder de vraag dan de vaststelling dat die maatregelen ongetwijfeld zullen bijdragen aan de paranoïde ‘Big Brother’ sfeer van een repressieve staat, die Thailand is geworden.
  Evenmin draagt de verstrenging van visa- vereisten bij tot de opsporing van criminele buitenlanders, maar wel tot de ergernissen van de 99.99% bonafide buitenlanders, die als potentieële verdachten worden behandeld.

 6. NicoB zegt op

  Vraag me af hoe het de apparatuur zal vergaan die her en der staat waarmee je beltegoed kunt laden. Daar ook vingerafdrukken nemen en gezichtsscan? ’t Moet niet gekker worden.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website