De oprichting van de Rubbish Collection Organisation (RCO) kan leiden tot een heksenjacht die eindigt in een herhaling van de massaslachting bij de Thammasat universiteit in 1976.

Human Rights Watch (HRW) brengt zwaar geschut in stelling tegen de organisatie die tot doel heeft mensen met anti-monarchale denkbeelden en gedrag ‘uit te roeien’.

Sunai Phasuk, vertegenwoordiger in Thailand van HRW, geeft als verklaring voor de harde taal dat de politieke conflicten thans veel dieper geworteld zijn dan in 1976. Dus de nieuwe ‘onderdrukkingsronde’ tegen degenen die niet loyaal jegens de monarchie zijn, wordt ‘veel gewelddadiger en dodelijk’.

De nieuwe organisatie is opgericht door Rientong Nan-nah, directeur van het General Hospital (met de militaire rang generaal-majoor). Hij ontkent dat de RCO een ondergrondse organisatie is en belooft dat ze binnen de wet zal opereren, zonder banden met politieke of commerciële groepen. Leden van de organisatie zijn ‘gewone mensen’, die daders van lèse majesté daden willen opsporen, zegt hij.

En die doelstelling slaat blijkbaar aan, want de Facebook-pagina van de RCO heeft al 93.000 followers. De pagina is bedoeld om informatie te delen over degenen die van majesteitsschennis worden beschuldigd.

Sunai is er niet gerust op. De activiteiten van de RCO kunnen leiden tot gewelddadige onderdrukking van mensen die ervan beschuldigd worden niet loyaal aan de monarchie te zijn. Zelfs de naam van de organisatie ‘ontmenselijkt’ mensen. Sunai is ervan geschrokken dat de RCO juridische en financiële steun verleent aan mensen die ‘uit woede’ actie tegen majesteitsschenners nemen.

Sunai zegt dat artikel 112 van de strafwet (Whoever defames, insults or threatens the King, Queen, the Heir-apparent or the Regent, shall be punished with imprisonment of three to fifteen years.) op elk niveau van de samenleving conflicten veroorzaakt. Hij noemt het recente geval van een vader en moeder die aangifte tegen hun eigen dochter hebben gedaan.

(Bron: Bangkok Post, 20 april 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website