Happy Birthday, koning Bhumibol!

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags:
5 december 2014

Update: De verjaardag van koning Bhumibol begint vandaag met een teleurstelling, want zijn artsen hebben hem geadviseerd het ziekenhuis niet te verlaten. Pech voor de Thais die gisteren al naar het Siriraj ziekenhuis waren gekomen om een glimp van hem te kunnen opvangen wanneer hij vandaag voor een audiëntie naar het Grand Palace zou gaan.

Oud bericht: Honderden Thais zijn gisteren naar het Siriraj ziekenhuis getrokken om vandaag een glimp te kunnen opvangen wanneer de jarige koning Bhumibol naar het Grand Palace gaat. Ze dragen een geel shirt omdat die kleur behoort bij de geboortedag van de vorst. Volgens een communiqué zijn de koning en koningin in goede gezondheid.

In de Amarin Winitchai Throne Hall van het Grand Palace houdt het vorstenpaar in gezelschap van de koninklijke familie een audiëntie voor leden van de Privy Council (adviesraad van de koning), kabinetsleden, leden van de rechterlijke macht, ambtenaren, militairen en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Wanneer de koning arriveert, worden 21 saluutschoten afgevuurd.

De kroonprins, premier Prayut Chan-o-cha en de voorzitter van het noodparlement mogen de koning toespreken en hem gelukwensen met zijn – ik zou het bijna vergeten te vermelden – 87ste verjaardag. Daarna voert de koning het woord, waarna hij terugkeert naar het ziekenhuis.

De hele dag zijn er tal van activiteiten om de koning te eren met als hoogtepunt vanavond om 9 uur het aansteken van een kaarsje.

Bangkok Post schrijft in haar hoofdredactioneel commentaar: ‘Vandaag zullen we getuige zijn van een uitstorting van echte liefde en eerbied voor de monarch. Een vorst die de harten van de mensen heeft gewonnen en wereldwijd bewondering heeft geoogst voor zijn toewijding aan de zwakkeren en armen, zijn inzet om het milieu te beschermen en zijn respect voor culturele diversiteit en de stemmen van de gewone mensen.’

De krant citeert de secretaris-generaal van de Chaipattana Foundation, die eens heeft gezegd: ‘Thais zeggen graag dat ze van de koning houden, wat waar is, maar ze volgen zelden zijn advies op. Ook de autoriteiten leren niets van zijn nederige en open benadering bij het oplossen van problemen.’ Bangkok Post constateert spijtig: hij slaat de spijker op zijn kop.

(Bron: Bangkok Post, 5 december 2014)

Foto: Parade van 120 dwergauto’s op Sanam Luang ter ere van de jarige vorst.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website