Internationaal worden mannen die seks met mannen hebben, door het Rode Kruis en bloedbanken uitgesloten van het doneren van bloed, maar in Thailand noemen de Aids Acces Foundation en de Thai Transgender Alliance dat ‘discriminatie’ en ‘schending van mensenrechten’.

Nadat drie jongeren in een clip op YouTube kritiek hadden geuit op het Thaise Rode Kruis, is nog meer kritiek losgebarsten. Zoveel zelfs dat Bangkok Post er de halve voorpagina voor uittrekt.

Beide organisaties vinden het niet juist dat het Rode Kruis ‘risicogroepen’ uitsluit, maar het zou moeten screenen op ‘risicoactiviteiten’. De Rode Kruis-staf zou meer tijd moeten uittrekken om met donors te praten en vaststellen of ze zich hebben beziggehouden met risicoactiviteiten.

Directeur Soisaang Pikulsod van het National Blood Centre zegt dat internationaal MSM (men who have sex with men) als een groep met een hoog risico op besmetting met HIV en hepatatis wordt beschouwd. ‘Dus ter wille van de veiligheid van de ontvangers moet het Rode Kruis streng zijn. We moeten hen beschermen tegen elk risico op infectie.’

Soisaang wijst er ook op dat iemand HIV-negatief kan worden getest voordat de antilichamen zich ontwikkelen. Ook dat bloed vormt een risico. Geïnfecteerd bloed kan op drie personen worden overgebracht, omdat het gescheiden wordt in plasma, rode bloemlichaampjes en bloedplaatjes.

In Bangkok doneerden vorig jaar 375.496 personen bloed. Landelijk is 2 procent van het gedoneerde bloed besmet met HIV of hepatitis en bijna al dat bloed komt van homoseksuelen. Het ministerie van Volksgezondheid maakte in december bekend dat de infectiegraad van homo’s  tussen 1987 en 2011 met 11 procent is gestegen en nog steeds toeneemt.

(Bron: Bangkok Post, 9 maart 2013)

3 reacties op “Grote woorden bij weigeren homofiele bloeddonors”

 1. roja zegt op

  Het is nog steeds vreemd dat dit beleid er is . Inderdaad WAS het in “de westerse landen” ( USA en Europa ) zo dat HIV bij homo’s meer voor kwam dan bij hetero’s , maar dat is allang niet meer zo . Verder is het aantal besmetting in Afrika ( vrijwel) gelijk ( homo’s / hetero’s ) en dat geldt ook voor vele andere gebieden in de wereld ( kijk naar Azië inclusief Thailand en bv Rusland en andere Oost-Europese landen ) . Door het verplaatsen van hele grote groepen mensen ( oa doordat zij vakantie hebben ) durf ik te stellen dat het echt discriminatie is om homo’s uit te sluiten . MEN MOET ECHT KIJKEN NAAR HET SEKSUELE GEDRAG VAN DE MENS IN HET ALGEMEEN !! . Als ik alleen kijk naar Thaialnd dan zie ik geen verschil in het aantal homo’s die besmet zijn met het aantal hetero’s ( Isaan ) . We hebben in Khon Kaen laatst een gezellig samenzijn gehad in het sportcomplex daar ( ja zoveel zijn besmet hier ; het was dan ook redelijk vol ) voor HIV – patiënten en ik kon echt niet zien dat de meerdereheid uit homo’s bestond . Ook het dorp waar ik woon en de dorpen rondom mijn dorp hebben meer hetero-besmettingen dan homo-besmettingen .
  Conclusie : volgens mij is het een vooroordeel wat allang achterhaald is . Laat dit dan tevens de waarschuwing zijn voor alle hetero’s ; het aantal hetero-besmettingen is in Thailand ( en de rest van Azië ) heel erg hoog toz van bv Nederland , maar ook daar is het aantal hetero-besmettingen schrikbarend aan het toenemen .

  • ruud NK zegt op

   Roja, ik kan je gedachte gang begrijpen. Maar als iemand die 3 maal bloed van andere mensen toegedient heeft gekregen, en dan gaat het echt niet om 1 zakje per keer, vind ik dat je elke kans/onzekerheid uit moet sluiten. Ik ben elke keer heel erg bang geweest van andermans bloed. Kreeg het na een ongeluk en ook na een zware operatie.
   Als ik dan lees dat 2% van het bloed in Thailand besmet is en voor het grootste deel afkomstig van mensen uit de MSM groep klopt je verhaal niet.
   Zelf heb ik ook bloed gegeven in Nederland. hetero;s met veel wisselende contacten werden ook uitgesloten.
   Bloed doneren is goed, maar indien het bloed besmet is kun je je medemens hierdoor vermoorden!!!!

 2. rojamu zegt op

  Geachte heer Ruud ; ik weet waar ik over spreek als waarnemend hoofd cardiologie met veel post-operatieve patiënten . Ik begrijp uw angst , maar helaas zijn de hetero’s niet eerlijker dan de homo’s en de homo’s – die een relatie hebben – net zo “monogaam” als de hetero . In eerlijkheid is er geen verschil tussen homo en hetero ; in gedrag helaas ook niet . Ik blijf bij mijn mening dat het een voordeel is; zonder een groep te verdedigen of uit te sluiten . Beide bevatten risico-donoren helaas . En wat Thailand betreft doe ik vrijwilligerswerk – (net als op vele andere plaatsen in de wereld ) en kom zeer regelmatig met patiënten in aanraking . Ook daarom heb ik een reële situatie van wat hier en elders gebeurd .

  Moderator: Het gebruik van hoofdletters heb ik aangepast. Het gebruik van kapitalen is tegen onze blogregels omdat het gelijk staat aan schreeuwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website