Een wapenarsenaal: zo kan de verzameling oorlogswapens, die maandag in een woning in Nakhon Ratchasima werd gevonden, wel worden genoemd. De politie wil weten: waar komen de splinternieuwe wapens vandaan en wie heeft ze betaald? Gisteren werd de vondst aan de media getoond en dat leverde fraaie plaatjes op (zie foto). 

Het politieonderzoek concentreert zich op een, aan de roodhemden gelieerd, gewapend netwerk in Khon Kaen. De man die in de woning werd aangehouden, zou daar banden mee hebben. De wapenvondst liegt er dan ook niet om: vier automatische M-16 geweren, zes andere automatische geweren, waaronder een AK-47, twee machinegeweren, een jachtgeweer, een voetzoekerlanceerder, een M-79 granaatwerper, twee kogelvrije vesten en verschillende types munitie en granaten.

De politie probeert de herkomst van de wapens te achterhalen aan de hand van de registratienummers en de symbolen van overheidsdiensten op sommige wapens. Met het traceren van de financier hoopt de politie ook de mastermind van de operatie te vinden.

De politie acht het onwaarschijnlijk dat de gearresteerde man, Noppadol Petchmadan (42), de wapens uit eigen zak heeft betaald, alhoewel Noppadol tijdens zijn verhoor beweerde de wapens zelf te hebben gekocht voor prijzen variërend van 5.000 tot 20.000 baht per stuk. Hij ontkende elke betrokkenheid bij het netwerk en zei bij veel mensen in de wapenhandel goed bekend te staan, inclusief soldaten, politie en overheidsdienaren.

De wapenvondst van maandag volgt op een inval op 23 mei in een appartement in Muang (Khon Kaen). Daar hield het leger 22 personen aan, die een actie in Khon Kaen en andere noordoostelijke provincies voorbereidden als antwoord op de militaire coup. Die gasten zouden banden hebben met haviken in de roodhemdbeweging. Sindsdien zijn meer verdachten aangehouden en in andere provincies wapens gevonden.

Gisteren liep de termijn af waarbinnen illegale wapens zonder repercussies konden worden ingeleverd. Degenen die nu nog met dat spul worden gepakt, kunnen hun borst natmaken. Ze worden gearresteerd en vervolgd, waarschuwt Phaiboon Khumchaya van de NCPO.

Tussen 19 juni en maandag is een grote hoeveelheid illegale wapens aan de autoriteiten overhandigd: 59 oorlogswapens, 32 geweren, 228 pistolen, 33.884 munitiepatronen, 332 handgranaten, 182 granaten en 356 wapenonderdelen.

(Bron: Bangkok Post, 26 juni 2014)

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Grote wapenvondst in Nakhon Ratchasima”

 1. Farang ting tong zegt op

  Ik heb het idee dat deze vondst nog maar het topje van de ijsberg is, het geeft weer aan dat het leger op het juiste tijdstip de macht heeft overgenomen. Als de registratienummers zijn geregistreerd dan lijkt het mij een koud kunstje (mits de wapens uit Thailand afkomstig zijn) om de leveranciers op te sporen.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Dat er iets aan de hand is wat opsporingen betreft is wel duidelijk. Zelfs hier bij mij in de buurt. De grote weg van Si Chumphu werd gisteren door 2 x 2 politie agenten met geweer in de gaten gehouden. Zelfs op de invalsweg naar ons dorp stonden twee auto’s. Ook hier 2 mensen van de reserve politie om ze zo maar te noemen, of burgerwacht, stonden paraat. Voor de eerste keer dat ik deze mensen met een geweer heb gezien. Normaal hebben ze stokken of een matrak.

 3. Cornelis zegt op

  Een regime dat de juistheid van de gepleegde coup wil onderstrepen zou natuurlijk ook dergelijke ‘vondsten’ kunnen arrangeren…………… Dat zou in de geschiedenis geen unicum zijn.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Cornelis Misschien geen unicum, maar lastig geheim te houden als er veel mensen bij betrokken zijn. In dit geval zou dan ook de gearresteerde verdachte bij het complot betrokken zijn. Hij heeft zelfs toegegeven het wapentuig te hebben gekocht. Vooralsnog ga ik er van uit dat het bericht over de wapenvondst betrouwbaar is, tenzij het tegendeel blijkt.

  • Farang ting tong zegt op

   @ Cornelis Het was geen coup, het waren rijstboeren verkleed als soldaat, die op deze manier hun geld wilde arrangeren……..Dat was in de geschiedenis wel een unicum. (lol)

 4. Rik zegt op

  Hallo wijze heren uit de EU letten jullie even op??? (zie : https://www.thailandblog.nl/nieuws/eu-bevriest-diplomatieke-banden-met-thailand/)
  In plaats van het leger te veroordelen en alles te bevriezen kunnen jullie ook blij zijn dat ze goed bezig zijn!

  Dit had uit kunnen monden in een veel groter probleem als dat de ”democratie” in het gedrang is

  • inge van der wijk zegt op

   Hoi Rik,
   Ben het roerend met jou eens Rik, niet alleen de “wijze heren” uit de EU maar ook
   uit de VS!
   Inge

 5. Chris H zegt op

  Beste Rik en Inge,

  In de EU en de VS beseft men niet, dat de meerderheid van de Thais het prima vindt, dat het leger aktie onderneemt na bijna 6 maanden demonstratie en ongeregeldheden.

 6. Inge zegt op

  Hoi Chris en Rik,
  Met name in de VS beseft men niet wat er in andere landen leeft; ze leggen alles en iedereen
  langs de VS- meetlat, en die is vrij beperkt.
  Heb jaren in verschillende landen gewoond, kan erover meepraten!
  Vraag de gemiddelde Amerikaan waar Thailand ligt; ze hebben geen idee!
  Inge


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website