Bij een omvangrijke actie tegen vuurwapens zijn 1.593 arrestaties verricht Meer dan 2.000 illegale wapens zijn in beslag genomen tijdens een operatie van drie dagen, volgend op een schietincident in een winkelcentrum in Bangkok.

Na een schietpartij in een winkelcentrum in Bangkok heeft de politie in een grootschalige driedaagse actie 2.000 illegale wapens en 75.000 patronen in beslag genomen. Hierbij zijn 1.593 personen gearresteerd.

Van 9 tot 11 oktober hebben politieteams 3.224 locaties in Thailand doorzocht, aldus de nationale politiechef, Torsak Sukvimol. Tijdens deze actie zijn 1.593 verdachten aangehouden. De politie heeft 1.789 illegale wapens in beslag genomen, inclusief handvuurwapens en BB-guns, evenals 219 geregistreerde wapens die van eigenaar waren veranderd, vergezeld van 75.973 stuks munitie.

Pol-generaal Torsak gaf aan dat de actie een directe reactie was op het schietincident op 3 oktober in winkelcentrum Siam Paragon, waarbij een tiener twee mensen doodschoot en vijf anderen verwondde. Het bleek dat de 14-jarige schutter, die nu psychisch wordt geëvalueerd, zijn aangepaste wapen online had aangeschaft.

Na het schietincident besloot premier Srettha Thavisin om strenger op te treden tegen illegale wapens, aldus politiegeneraal Torsak. Als reactie op de gebeurtenissen heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Anutin Charnvirakul, de uitgifte van vergunningen voor de import en verkoop van vuurwapens tijdelijk stopgezet. Dit is één van de zeven maatregelen om de wapenwetgeving aan te scherpen. Op de lange termijn overweegt de regering om de al 76 jaar oude vuurwapenwet te herzien.

Het Cyber Crime Investigation Bureau (CCIB) werkt ook samen met andere organisaties om strenger op te treden tegen online wapenverkoop op sociale media. Tot dusver zijn 79 Facebookpagina’s, 14 TikTok-accounts, 148 Twitter-accounts, 26 YouTube-kanalen en 14 Instagram-accounts gesloten.

Illegaal wapenbezit kan resulteren in een gevangenisstraf van maximaal tien jaar en een boete van 20.000 baht. Ondanks deze straffen is het wapenbezit in Thailand hoog in vergelijking met andere Zuidoost-Aziatische landen.

Ongeveer 10,3 miljoen wapens, waarvan slechts 6,2 miljoen geregistreerd, zijn in bezit van de Thaise bevolking. Hiermee staat het land op de 13e plaats wereldwijd wat betreft klein wapenbezit, volgens de Small Arms Survey uit 2017. Data van de World Population Review uit 2022 plaatst Thailand op de 15e plaats wereldwijd voor wapengerelateerde sterfgevallen.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Grootschalige politieactie in Thailand tegen illegaal wapenbezit na dodelijke schietpartij in winkelcentrum”

 1. HansNL zegt op

  Strengere wapenwetgeving werkt alleen voor legale wapenbezitters die in het algemeen nogal gezagsgetrouw zijn, terwijl illegale wapenbezitters, die zich per definitie niet zoveel aantrekken van strengere wapenwetgeving, daar niet echt gehoor aan geven.
  Controle op illegaal wapenbezit door politie/justitie is grotendeels een “lucky draw”, zo af en toe is het jackpot.
  De reactie van de minister is een politieke “kneejerk” reactie, veel herrie weinig resultaat.
  Illegaal wapenbezit is een feit, helaas.
  Zie Nederland, bijzonder strenge wapenwetgeving, en toch bijna elke week een of meerdere vuurwapenincidenten.
  Een nog strengere wetgeving helpt echt niet.

 2. Jacobus zegt op

  Volgens bovenstaand artikel zijn er ongeveer 1800 wapens in beslag genomen op een totaal van ongeveer 4 miljoen illegale wapens. Dat is me wel het vermelden waard.

  • Chris zegt op

   Inderdaad.
   Dit land houdt zo van amnestiewetten. Ik weet er nog wel een.
   Geef iedere Thai amnestie van illegaal wapenbezit als hij/zij het wapen (of wapens) en munitie voor 1 januari 2024 inlevert met de gegevens waar en van wie men dat wapen heeft gekocht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website