Wie denkt dat het eten in Thailand naast lekker ook gezond is, moet toch vaker Bangkok Post lezen. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de groentes die in winkelcentra en op markten worden verkocht, zwaar verontreinigd is met giftige pesticides. Dat blijkt uit een onderzoek van het Thailand Pesticide Alert Network.

In veel gevallen wordt de MRL limiet overschreden (maximum residue limit). Bij fruit is er ook van alles mis druiven, ananas en papaya blijken ook vervuild.

Chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden of biociden zijn stoffen die worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden in de landbouw te bestrijden. Het grootste gevaar voor de gezondheid is als residuën (overgebleven resten) van bestrijdingsmiddelen op voedselgewassen achterblijven. Daarom mag bijvoorbeeld fruit niet kort voor de oogst bespoten worden.

Tegenstanders van het gebruik van pesticiden denken dat er verband is tussen de stijging van ziekten als kanker, alzheimer, allergische reacties en ADHD en het gebruik van landbouwgif.

Bron: Bangkok Post

14 reacties op “Groot deel van groente in Thailand zwaar verontreinigd met pesticides.”

  1. PEER zegt op

    Op veel van m’n fietstochten, overal door Thailand, heb ik in sept en okt, vlak voor het oogsten nog volop boeren gezien die met hele grote, maar óók primitieve installaties, hun gewassen aan het bespuiten waren.
    En ik denk niet met eerbare vitaminesuppleties. Dat beetje regen dat er daarná nog valt kan onmogelijk de rotzooi er nog vanaf spoelen. Maar als de Thai gezondheidsproblemen heeft, gaat ie gewoon naar de “farmacy” en die douwt ze op hun beurt weer vol met allerlei pillen! Zó is de cirkel weer rond. Maar ik, als “groentenvreter”, maar geen vegetariër, krijgt ‘t ook op m’n bordje! Ahaan aroi!!
    Peer

  2. brabantman zegt op

    Heb dit al vaker op deze site geschreven, vingers weg van Thais voedsel. Dan krijg je vaak als reactie, maar ik heb nergens last van. Tja.
    Kan alleen nogmaals benadrukken, geef wat meer geld uit en koop import diepvries groenten bij Big C (het Franse merk Casino) of bij Tops (het Franse merk Carrefour). U bent in ieder geval zeker dat dit aan de Eu normen voor gezondheid voldoet.
    En met nadruk, laat is vredesnaam de vis Pangasius liggen. Dit zit met recht boordenvol alles wat u niet in uw lichaam wilt hebben!

    • Pieter zegt op

      Prachtig hoor, ook ik ben huiverig van al die bespoten rommel hier in Thailand.
      Zelfs mijn partner spuit het op de bloemkool, kouseband e.d.
      Maar hoe bent u er zo zeker van dat de d.v. groente van carrefour, c.q. Casino wel vrij is van dit soort chemicaliën?

      • brabantman zegt op

        Groenten uit Thailand worden in Europa met argusogen bekeken vanwege voornoemde reden en meestal geweigerd.
        Europees diepvries groenten, vis en fruit moeten aan de (strengere) Eurpese regelgeving voldoen. Weet dat hiermee ook gesjoemeld wordt maar denk dat deze import niettemin toch een stuk ‘schoner’ is. Carrefour en Casino gaan hiervoor m.i. niet hun naam te grabbel gooien.

  3. Khun Yan zegt op

    Zowat 12 jaar terug zag ik mijn schoonbroer (zwager) dagelijks de hort op gaan om pesticiden te gaan sproeien in de onmetelijke rijstvelden…Ik ben maskertjes gaan kopen omdat hij daar helemaal niet om gaf.
    Het jaar nadien vonden de dorpelingen een “rijke oogst”, maar….(in Isaan) in de velden die onderwater stonden werd er al heel wat minder vissen en krabben gevonden. Het gif maakt alles kapot. Het jaar nadien nam de natuur wraak en het onkruid kwam dubbel zo snel terug. Ondanks mijn opmerkingen werd dit weggelachen en het gif werd doorgespoeld met de nodige Lao Kao. In de daarop volgende jaren zag ik meer en meer kankers opkomen…De oude “pater familias”, die nog met buffel en schoffel had gewerkt, lang geleden was de enige die mij geloofde…Nu is het naar de vaantjes…Smakelijk!

  4. Christiaan H zegt op

    Dit is niets nieuws. Het is al vele malen aan de kaak gesteld. De vraag is, wat doet men er aan?
    Thailand is inderdaad grootverbruiker van chemische bestrijdingsmiddelen.

  5. Dirk zegt op

    In het land van de glimlach, moeten geteelde producten hun marktwaarde in geld opbrengen.
    Een land in ontwikkeling, zie het verkeer met zijn slachtoffers, de landbouw met pesticiden etc.
    Nu ben ik niet zo jong meer, maar in de vijftiger jaren in Nederland, was DDT, nu wereldwijd verboden het middel voor alle kwalen. Ongedierte, landbouw, muggen noem maar op.
    Thailand is in veel opzichten niet te vergelijken, met de vooruitgang in denken, die wij vanaf de vijftiger jaren hebben doorgemaakt. Zij moeten nog veel van die processen doorlopen.
    Het voordeel dat Thailand heeft, is de spiegel die we ze nu kunnen voorhouden, maar zal menselijke begeerte het afleggen tegen nuchter verstand of ethiek.

  6. JOS BOETERS zegt op

    Deze week was ik te gast bij 2 Nederlanders in Chang Mai, Zij hebben het lef gehad om 10 jaar terug tomaten te gaan telen.Onder de naam Take me Home voorzien zij o.a. alle BigC supermarkten van vers en gezond produkt.
    In een land als Thailand is dit wel even iets anders dan in landen met een koeler klimaat.
    Tomaten gedijen het beste met een etmaal tempratuur van ongeveer 20 graden.
    In b.v Noord west Europa heb je daarbij ook minder last van ongedierte en als dat zo is dan hebben wij gelukkig de kennis om dit te bestrijden met natuurlijke bestrijders en blijven wij gezond eten.
    Dat deze kennis er is wil nog niet zeggen dat in Thailand deze methode toegepast mag worden.
    Ik begreep dat zij graag willen werken met deze kennis maar het wordt onmogelijk gemaakt om het hier te importeren.
    Hoe triest als je weet wat er in de wereld te koop is om juist niet deze ziektes te op te lopen.
    Ik mag hopen dat Menno en Thomas het goede voorbeeld zijn voor de Thaise telers van gezonde groente.

    • Nico zegt op

      Als privé groot gebruiker van tomaten, rij ik ook naar hot en her om aan mooie tomaten te komen en inderdaad heb ik ook “take me Home” ontdekt en koop deze nu al geruime tijd, altijd goede smaak.

      Maar wist niet dat deze van Nederlanders waren, Er staat wel “Dutch” kwaliteit op, maar ja dat staat ook op Dutch Milk en die heeft (volgens mij) niets met Nederland te maken. Formast wel van Friesland-Campina.

      groetjes Nico

  7. geert barbier zegt op

    Een Belg uit Isaan die met me op dezelfde eva air vlucht zat stelde het zo: 1 familie verkoopt aan hoge prijzen gif aan de boeren. Dezelfde familie koopt de giftige groenten en dieren aan te lage prijzen vd boeren, en verkoopt ze na verwerking duur voort in de 7/11 en de supermarkt. Het hele thaise systeem draait om 3-4 families.

  8. PEER zegt op

    Ja Brabantman,
    Zo’n pangasiusvis heb ik aan de muur hangen als barometer, hahaaa. Het klopt want deze vis zit, niet alléén in Thailand maar over bijna de halve wereld, vol met kwik, groeihormonen en afvalwater v d akkerlanden. En de Thai: “ zij ploegen voort”!!

  9. Pedro zegt op

    Alle gewassen uit the USA & China vermeed ik reeds geruime tijd.
    Sinds ik enkele maanden geleden las aangaande de giga hoeveelheden import van pesticiden in Thailand houd ook ik mij aan diepvries import uit Europa, Australie en New Zeeland.
    Spijtig voor pharmamaffia maar beter voor ons allen.

  10. Nicky zegt op

    Wij proberen zo veel mogelijk groenten uit eigen tuin te eten. Met biologische kunstmest.
    Groenten die we hier niet kunnen krijgen, nemen we zaaigoed mee van europa. Gaat goed.

  11. J. Faas zegt op

    Wat dacht je van waspoeders in zakjes, die je gebruikt voor kleine wasjes in emmertje. Gooit men dat water gewoon tussen de kokosbomen weg. Velen bomen hebben nu al geen bladeren. Grond ernstig vervuild. Ik heb zelf ervaren 15 jaar geleden. Of dat nu veranderd is, twijfel ik. Denk van niet. Zo gaat dat helaas overal in de derde wereldlanden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website