Premier Prayuth gelooft niet in bijgeloof of in feng shui (Chinese geomantie). Maar degene die het Government House opnieuw meubileert, gelooft er wel in. Dus die vroeg Prayuth naar diens geboortedatum en –tijd zodat feng shui-meesters zouden kunnen helpen bij de herinrichting van het regeringscentrum.

‘Ik heb het hem niet verteld, want ik geloof niet in feng shui’, zegt Prayuth. Maar hij moet toch een beetje bijgelovig zijn, want volgens een bron draagt hij elke dag een andere ring die bij de taken van die dag past.

Prayuth betrekt het kantoor waar voorheen premier Yingluck de scepter zwaaide. Zij zat op een zwarte stoel. De nieuwe stoel van Prayuth is bruin, aldus de bron. Ook het tapijt en het sanitair zijn vernieuwd. In Prayuth’s kantoor is een set altaartafeltjes met een Boeddha-beeld geplaatst die eerder in zijn kantoor in het legerhoofdkwartier stond. Een apart altaartje is geplaatst voor godheden ter bescherming van het Government House.

De junta heeft voor de opknapbeurt van het regeringscentrum een bedrag van 252 miljoen baht uitgetrokken. Dat geld wordt ook gebruikt voor het opknappen van de andere gebouwen op het terrein, zoals het Naree Samosorn gebouw, de twee commandogebouwen, het Thai Khu Fah gebouw en Ban Phitsanulok. Volgens het artikel is de huidige opknapbeurt de eerste na tientallen jaren.

Alle gebouwen hebben een geel kleurtje gekregen. Die kleur brengt mensen die op zondag zijn geboren, geluk. Da’s mooi meegenomen voor Prayuth want hij is een zondagskind. Alle rode bloemen zijn vervangen door gele exemplaren.

De toegangsweg naar het Thai Khu Fah Building is opnieuw geasfalteerd. Niet omdat het versleten was, maar omdat Yingluck en andere voormalige premiers er over heen hebben gelopen.

Prayuth betrekt morgen om 8.19 uur zijn nieuwe kantoor. Morgen is de negende dag van de negende maand. Thais geloven dat 9 een geluksgetal is.

Alvorens de kabinetsvergadering voor te zitten, gaat Prayuth alle heilige beelden in het Governement House eer bewijzen. De kabinetsleden heeft hij opgedragen niet gekleed te gaan in een westers costuum maar in een phra rajathan zijden shirt. Prem Tinsulanonda, de huidige voorziter van de Privy Council, begon daar destijds als premier mee en draagt het shirt nog elke dag.

Donderdag zei Prayuth dat hij het doelwit van zwarte magie was. Daarom heeft hij heilig water over zijn hoofd gegoten om zich ertegen te beschermen. Toen hij dit vertelde tijdens een vergadering van de selectiecommissies voor de National Reform Council deed hij er luchtig over en grapte: ‘Ik heb zoveel water gebruikt dat ik aan alle kanten rilde. Ik denk dat ik nu verkouden word.’

(Bron: Bangkok Post, 8 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Government House krijgt mystieke makeover”

 1. Sir Charles zegt op

  Krom maar ook wel amusant dat de geachte premier Prayuth niet gelooft in bijgeloof of in feng shui doch wél in zwarte magie als ik het goed begrepen/gelezen heb.
  Niemand zal het me toch kwalijk willen nemen sceptisch daarover te zijn dat een westers kostuum taboe is omdat de genoemde kledingstukken een phra rajathan shirt of een jack met het raj patroon, de enige manier zijn om je tegen zwarte magie te wapenen. (https://www.thailandblog.nl/nieuws/nieuws-uit-thailand-5-september-2014/)
  Dat ik niet minder sceptisch ben over het daadwerkelijk bestaan van zwarte magie mag ook duidelijk zijn.

  Gaan de (fanatieke) farang-aanhangers van Prayuth c.s die regelmatig op dit blog het zo opnemen voor hem en zijn beleid voortaan ook zo gekleed en wanneer men een pijntje voelt het dan ook als zwarte magie te gaan bestempelen?
  Vragen, vragen alhoewel het cynisme in mij het antwoord wel schijnt te weten.

  Een phra rajathan shirt, daar wil je toch niet in gezien willen worden. Oei, ik mag nu wel heel goed uitkijken niet bevangen te worden door magische krachten en heb ook geen wijwater in de buurt…

  • David H. zegt op

   Bij het lezen van dat alles krijg ik de indruk dat die zwarte magie al aan het werken is op hem …..(wink !)

 2. chris zegt op

  Niks nieuws onder de Thai zon.
  http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1973871,00.html

  • Sir Charles zegt op

   Oftewel niet minder clownesk als de vorige regeringen, inderdaad niets nieuws onder de Thaise zon, toch sportief dat je dat nog eens haarfijn bevestigt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website