Sukhumbhand Paribatra

De prijs voor de leukste verkiezingsbelofte gaat ongetwijfeld naar Samit Samithinand, die heeft voorgesteld alle verkeerslichten op groen te zetten om het verkeersinfarct Bangkok op te lossen.

De mooiste stunt was van Sopon Pornchokchai, die – 72 jaar oud – de Chao Praya rivier overzwom om aandacht te vragen voor rivierbehoud, en hij deed ook nog eens zijn eigen versie van de Harlem Shake – op het droge wel te verstaan.

Maar deze onafhankelijke kandidaten voor de post van gouverneur zijn kansloos. De strijd gaat zondag tussen Sukhumbhand Paribatra (Democraten) en Pongsapat Pongcharoen (Pheu Thai). Beiden lieten zich ook niet onbetuigd, want Pongsapat toont zijn vocale kwaliteiten in een muziekvideo en Sukhumbhand hield een opzwepende speech ondersteund door het thema van de film Gladiator.

Pongsapat Pongcharoen

Het gaat morgen spannen. Behoudt oppositiepartij Democraten haar belangrijkste machtsbasis of neemt regeringspartij Pheu Thai de macht over, waarmee deze partij een bijna monopoliepositie in Thailand krijgt? Verliezen de Democraten opnieuw na hun smadelijke nederlaag bij de landelijke verkiezingen, dan is haar politieke rol voorlopig uitgespeeld. De Democraten hebben in de campagne dan ook alle zeilen bijgezet: de 160 parlementsleden, 46 gemeenteraadsleden en 296 districtsraadsleden van de partij zijn de afgelopen veertig dagen de straat opgestuurd om de Bangkokianen te bewerken.

Een stem voor de Democraten is een stem tegen Thaksin

Wat de kiezers gaan doen is koffiedikkijken. De peilingen geven Pongsapat een voorsprong, maar peilingen in het verleden sloegen vaak de plank mis. Steunen de kiezers Sukhumbhand? Weliswaar heeft hij de afgelopen vier jaar als gouverneur weinig gepresteerd maar de gehate pro-Thaksin partij blijft dan in ieder geval buiten de deur. Een factor die hier een rol speelt, is dat pro-Democraten stemmen vaak wegsijpelen naar onafhankelijke kandidaten. Daarom voorspellen analisten dat het een nek-aan-nek-race wordt of zoals de krant kopt een ‘photo finish’.

Maar uiteindelijk gaat het daar voor de gewone Bangkokiaan niet om. Waar gaat het dan wel om? Het gaat om nuchtere zaken als de verkeersdoorstroming, een betere luchtkwaliteit, bestrijding van de kleine misdaad, het lenigen van de armoede in achterstandswijken, voedselhygiëne in eetstalletjes op straat, succesvolle maatregelen tegen overstromingen, meer stadsparken, verbetering van de onderwijskwaliteit van gemeentelijke scholen en gezondheidscentra, afvalverwerking, herstel van de voetpaden en al die talloze problemen waar een gouverneur maar weinig over te zeggen. En waarover hij wel wat te zeggen heeft, doet hij niet, zoals ik deze week (ironisch) in mijn column op Facebook schreef.

Bij dit artikel is gebruik gemaakt van het hoofdredactioneel commentaar in Bangkok Post van 2 maart 2012.

11 reacties op “Gouverneursverkiezingen Bangkok: Alle verkeerslichten op groen”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik voorspel dat Pongsapat Pongcharoen gaat winnen en niet Mr Sukhumbhand Paribatra, mogelijk zelfs met een behoorlijke voorsprong. Hun programma’s verschillen niet zo veel, u weet wel: verkeerschaos oplossen, meer fietspaden en bomen en zo.
  Maar leiders worden meestal gekozen om hun charisma en niet om hun programma’s. MR Sukhumbhand heeft de uitstraling van een zak aardappelen en Pongsapat lijkt meer op een gezellige oom, die met iedereen kan opschieten. Wedden?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis Ik durf die weddenschap wel aan, want een stem voor Sukhumbhand is niet een stem voor Sukhumbhand maar een stem tegen Thaksin. Dus ik ga voor een overwinning van de Democraten. Wie doet met me mee? Er kan tot morgen 8 uur gewed worden, want dan gaan de stemlokalen open en worden exit-polls gehouden.

   • Jacques zegt op

    Ik zet ook in op Sukhumbhand. Bangkok is geen Chiang Mai, waar iedereen voor Taksin is. Volgens mij heb ik binnen sluitingstijd gestemd. 8 uur ‘sochtends toch?

    Dick: Gestemd om 7:16, binnen de deadline.

   • Dick van der Lugt zegt op

    Geen exit-polls vandaag tijdens de gouverneursverkiezingen. Dusit Poll ziet er vanaf vanwege kritiek op de peilingen. Er wordt ernstig getwijfeld aan de betrouwbaarheid. Dusit Poll begon er in 2000 mee toen Samak Sundaravej de verkiezingen won en kwam om 15 uur ’s middags bij het sluiten van de stemlokalen met een voorspelling. Dus nu weten we niet eerder dan 19 uur (onofficieel) en 22 uur (officieel) wie de nieuwe gouverneur van Bangkok wordt. (Bron: Bangkok Post, 3 maart 2013)

 2. Tino Kuis zegt op

  Er was wel een exit poll, niet gehoord van wie, om precies 15.00 u toen de stemlokalen sloten, te zien op alle Thaise zenders.
  Pongsapat heeft daarin 40.02 procent en Sukumbhand 38. 45 procent. Opvallend was dat het verschil bij de groep ‘zelfstandigen’ heel groot was: Pongsapat 44 procent en Sukhumbhand 34 procent. Het heeft hier en daar gegoten in Bangkok. Het zal er erg om spannen, we zullen zien.

 3. Jacques zegt op

  97% geteld, Sukhumbhand 1.2 miljoen en Pongsapat 1,0 miljoen.
  Dick waar gaan we dat vieren, bij jou in de kroeg of bij mij? Tino betaalt.

 4. Tino Kuis zegt op

  Sukhumbhand heeft dus gewonnen zoals Dick en Jacques al dachten. Gefeliciteerd. Het kwam door al die regenbuien…………

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis De Democraten kunnen in hun handjes knijpen dat ze hun machtsbasis in Bangkok hebben behouden. Nog een smadelijk verlies en ze waren nog verder politiek uitgespeeld dan ze nu al zijn. De druiven moeten trouwens zuur zijn dat het de huidige regering gelukt is een principe-overeenkomst met BRN (volgens Bangkok Post de politieke tak van Runda Kumpulan Kecil) te sluiten – voor wat die waard is natuurlijk; dat moet nog blijken.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik ben eigenlijk wel blij dat de Democraten hebben gewonnen. Een beetje nederigheid zal de Pheua Thai, en elke partij, geen kwaad doen, anders gaan ze naast hun schoenen lopen.

  • Jacques zegt op

   Dank je wel, Tino. Of Bangkok er iets mee opschiet betwijfel ik. Opvallend dat de eerste exitpolls een ander beeld gaven.

 5. J.Jordaan. zegt op

  Moderator: het is onduidelijk op wie u reageert. Daarnaast is het de bedoeling dat je op het artikel reageert en niet op elkaar


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website