Na Phuket is ook op de Phi Phi eilanden bij Krabi, de gevaarlijk kwal met de naam Portugees oorlogschip waargenomen. Deze kwallensoort  is uiterst giftige en daarom gevaarlijk voor mensen. Er is een zwemverbod ingesteld. Ook bij sommige stranden voor de kust van Phuket geldt een verbod om de zee in te gaan.

Suwanna Sa-ard, assistent-hoofd van het Hat Nopparat Thara-Mu Ko Phi Phi Marine National Park, zegt dat parkwachters maandagochtend een aanzienlijk aantal kwallen hebben gezien en gevonden bij het Maya strand op Phi Phi Leh eiland. De andere vijf eilanden worden gecontroleerd om te zien of de kwallen daar ook voorkomen. Het park heeft aan hoteleigenaren en touroperators gevraagd waarschuwingsfolders uit te delen.

Parkhoofd Sarayut Tantian zegt dat mensen die gestoken zijn door een Portugees oorlogsschip geen azijn moeten gebruiken om de pijn te verzachten en het gif te neutraliseren (zoals bij normale kwallenbeten). In dit geval maakt het de pijn juist erger. De juiste methode is direct spoelen met zeewater en voorzichtig de tentakels met iets van plastic weg te halen. Geadviseerd wordt om direct naar het hospitaal te gaan.

In Phuket zijn op het strand 145 levende en dode kwallen gevonden. De meeste zijn gevonden tussen het Mai Khao strand voor het JW Marriott Phuket Resort & Spa en het Sai Kaew strand. De strandwachters noemen het aantal ‘alarmerend’. de komende dagen blijven strandwachten en ambtenaren de stranden controleren en kwallen verwijderen.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Gevaarlijke kwal ook bij Krabi gesignaleerd: Verboden om te zwemmen”

  1. stevenl zegt op

    “De juiste methode is direct spoelen met zeewater en voorzichtig de tentakels met iets van plastic weg te halen.”

    Dat is ook de juiste methode bij steken van andere kwallen. Het verschil zit hem in de nabehandeling. Na het spoelen en tentakels weghalen is bij steken van andere kwallen azijn aanbevolen om de werking van het gif te neutraliseren. Bij stekend van de bluebottle, geen echte kwal overigens, werkt dat niet, maar moet de getroffen huid in heet water worden gehouden, zo heet als comfortabel verdragen kan worden. Als heet water niet beschikbaar is dan koud water/icepacks gebruiken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website