Legeroefening Cobra Gold

Op social media was de laatste paar dagen de geruchtenmachine weer flink op gang gekomen. Er zou een coup op handen zijn. Zo zou de legerleiding op verzoek naar Duitsland zijn gegaan voor een gesprek met …. (de zoon van) die daar veelal verblijft. 

Een ander gerucht is dat artikel 44 zou zijn ingezet om commandanten van het leger over te plaatsen. De aanwezigheid van legervoertuigen, in Bangkok hebben het gerucht nog eens versterkt.

Premier Prayut en vice-premier Prawit ontkenden gisteren de geruchten. Prayut zei dat gezocht wordt naar degenen die de geruchten de op social media hebben verspreid. Zij worden verdacht van het verspreiden van leugens met als doel chaos te veroorzaken. Op een dergelijke handelen staan hoge straffen in Thailand.

De legervoertuigen die in Bangkok werden gezien waren op weg naar Saraburi, waar ze deelnemen aan de militaire oefening Cobra Gold die jaarlijks wordt gehouden in samenwerking met de VS.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Geruchten over een coup zijn onzin, zegt Thaise regering”

 1. David H. zegt op

  Tja , na zoveel jaren zal er al wel een andere generaal ook graag eens aan de vetpotten zitten zeker ….En mogelijk dat die bepaalde ” terechtwijzing ” van x wat afgedwongen kon geweest zijn .
  Spannende tijden .

 2. Rob V. zegt op

  De onrust van de afgelopen dagen liet wel zien dat er verdeeldheid is tot op het hoogste niveau. En wie het nieuws van de afgelopen maanden heeft bijgehouden zal toch zijn vraagtekens zetten bij militaire basissen die moeten sluiten en verkassen naar buiten Bangkok. Troepen waar voorheen Prayut leiding aan gaf. Terwijl een andere divisie, die van de legerleider Apirat wel in Bangkok blijven. Apirat wist enkele maanden geleden ook te melden een coup niet uit te kunnen sluiten. En wie de geschiedenisboekjes kent weet dat het leger niet altijd 1 grote vriendenclub is…

  Een woordvoerder van defensie liet echter weten dat aldus defensie minister (en vice premier) generaal Prawit “er 100% saamhorigheid is”.

  Een coup op dit moment zou onlogisch zijn, hij die ik niet bij naam zal noemen wil natuurlijk dat de kroning voorspoedig verloopt en het buitenland niet kan gaan struikelen over de zoveelste coup en voortzetting van een dictatoriaal junta bewind. Maar Thailand is een land waar om de paar jaar een coup is, dus dat de burgers een coup niet uitsluiten is ook begrijpelijk. Met een paar foto’s gemengd en eventueel wat nep nieuws heb je zo paniek in de tent.

  Bronnen:
  http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30363951
  http://www.khaosodenglish.com/news/2018/10/18/new-army-chief-open-to-staging-another-coup/
  https://www.bangkokpost.com/news/general/1533362/army-bases-to-leave-capital-to-ease-traffic

 3. Mark zegt op

  … en op hetgeen de Thaise minister van defensie zegt kan je je klok gelijk zetten, nietwaar? 🙂

 4. herhalend zegt op

  Hier in BKK is een behoorlijk groot leger terrein (vlakbij het nieuwe parlement in aanbouw-KiakKhai) en zodra maar enige beweging van tanks e.d.is denkt meteen half BKK dat er een nieuwe coup opkomst is. Weten jullie nou nog niet dat Thai het liefst elkaar napraten/doen en dat met NL blik naar kijken totaal wereldvreemd is?

  • Rob V. zegt op

   Wat is een Nederlandse blik? En wat is een Thaise blik? Lopen geruchtenmolens tussen Nederlanders anders dan tussen Thai? Hoe?

 5. chris zegt op

  Ik woon en werk in Bangkok en heb er echt niemand maar dan ook niemand, ook niet een van mijn collega’s, over gehoord.

 6. Rob V. zegt op

  Volgens de Bangkok Post was legerleider generaal Apirat inderdaad overzees:

  “While these stories gripped the country, Gen Apirat was overseas attending an audience with His Majesty the King. As commander of the 904 royal guard force, the army chief is duty-bound to seek an audience… 

  Bron:
  http://Www.bangkokpost.com/news/politics/1628206/coup-rumours-prove-false-for-time-being


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website