De georganiseerde misdaad kan redelijk ongestraft grote hoeveelheden ivoor uit Afrika naar markten in Azië smokkelen als gevolg van een zwak bestuur en corruptie op alle niveaus. Bovendien verdwijnt door de autoriteiten in Afrika en Azië inbeslaggenomen ivoor. Daarbij zou het gaan om 10 miljoen ton; de vrees bestaat dat deze hoeveelheid zal toenemen wanneer geen effectieve maatregelen worden genomen.

Volgens het rapport Elephants in the Dust – The African Elephant Crisis van het UN Environment Programme (Unep), de International Union for Conservation of Nature en het Wildlife Trade Monitoring Network is het aantal inbeslagnames van ivoor (meer dan 800 kilo), bestemd voor Azië, sinds 2009 meer dan verdubbeld met het hoogste aantal in 2011.

De illegale handel in ivoor is sinds 2007 verdubbeld en heeft nu een drie keer zo grote omvang als in 1998. Het aantal gedode olifanten in Afrika werd in 2011 geschat op 17.000, oftewel 7,5 procent van de olifantenpopulatie. De sterke toename van het aantal gedode olifanten wordt toegeschreven aan de grote vraag naar ivoor, voornamelijk uit China, de grootste afnemer van Afrikaans ivoor.

Het rapport zegt dat het ivoor vermoedelijk in vissersboten van Afrika naar Azië wordt gesmokkeld. Die schepen worden zelden gecontroleerd. China en Thailand zijn de landen waarin op grote schaal in ivoor wordt gehandeld. Beide landen en zes andere (Oeganda, Tanzania, Maleisië, de Filippijnen en Vietnam) lopen het risico van handelssancties als gevolg van hun armzalige prestaties bij de bestrijding van de ivoorhandel. Volgende week beslist een Cites-commissie of een ban wordt ingesteld.

Het olifantenrapport werd gisteren gepresenteerd door Julian Blanc, coördinator van het Mike-programma van Cites. Mike is het Monitoring Illegal Killing of Elephants programma, Cites is de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. De aangesloten landen vergaderen momenteel in Bangkok om maatregelen te bespreken tegen de illegale wildhandel.

(Bron: Bangkok Post, 7 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website