Een grote menigte mensen heeft altijd aantrekkingskracht op lieden met minder nobele bedoelingen en dat geldt ook voor Sanam Luang, het openbare plein voor Wat Phra Kaew en het Grand Palace, waar rouwende Thai samenkomen.

Een reden temeer voor de gemeente Bangkok om de regels aan te scherpen. Zo moeten de personen die gratis diensten aanbieden zoals kappers en kunstenaars, vertrekken. Hiermee willen de autoriteiten voorkomen dat het op een braderie begint te lijken.Veel rouwenden hebben geklaagd over de activiteiten die er niet thuis horen. Het plein moet een sobere en plechtige sfeer uitstralen. Alleen de kraampjes voor (gratis) eten mogen daarom op het terrein blijven staan.

Volgens Apiratch, commandant van het eerste legerkorps, hebben 12.000 personen zich schuldig gemaakt aan het hamsteren van (gratis) eten, wat verstrekt wordt aan de wachtenden. Sommigen proberen dit door te verkopen. Een aantal komt alleen naar het terrein voor een gratis maaltijd. De gemeente gaat onderzoeken hoe ze misbruik kunnen voorkomen.

Adjunct-gouverneur Amnuay van Bangkok zegt dat sommige verkopers in het gebied alleen maar commerciële motieven hebben en geld willen verdienen aan de rouwende menigte. Ze richten zich vooral op Thai van het platteland. Ook zij zullen worden aangepakt.

Het aantal daklozen is sterk afgenomen. Gisteren waren het er nog 25. Ze zijn naar een opvangcentrum gebracht.

Dagelijks komen 160.000 mensen naar Sanam Luang en er staan 130.000 rouwenden in de rij om in de Dusit Prasat Throne Hall de laatste eer te bewijzen aan hun koning. Daarvan worden er per dag 30.000 toegelaten.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Gemeente Bangkok gaat regels rondom Sanam Luang verscherpen”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik ben er vrijdag geweest met mijn vrouw..
  Om er te geraken zijn we eerst naar het centraal station Hua Lamphong geweest en daar de gratis shuttles genomen. Er rijden er voldoende dus je hoeft niet te wachten en het gaat snel

  Veel volk op Sanam Luang en een lange rij wachtende om de laatste eer te bewijzen. We zijn dan maar niet aangesloten in de rij, maar gaan misschien volgende week terug, maar dan zeer vroeg.
  Volgens we daar vernomen hebben is vroeg gaan het beste.

  Om op het plein te komen dien je eerst door een scanner te gaan en nadien moet je een paspoort of ander identificatiemiddel tonen. Ik moest vervolgens voor een camera gaan staan en ondertussen mijn geopend paspoort naast mijn hoofd houden. Misschien zag ik er wel verdacht uit.
  Maar zoals te verwachten kon je 100 meter verder gewoon het plein oplopen zonder enige vorm van controle….
  Overal is er gratis drank en eten beschikbaar. Ook allerlei soorten foto’s en boekjes van de Koning worden uitgedeeld. Verder ook zwarte waaiertje, lintjes, … noem maar op.
  Er loopt ook veel personeel rond om gans het plein wat netjes te houden en dat is ook nodig, maar ze doen dat goed.
  Wat me opviel is dat men bezig is met het midden plein, waar normaal enkel gras groeit, te asfalteren. Misschien ter voorbereiding voor een plechtigheid ?

 2. Robert Demandt zegt op

  Op het midden plein komt de brandstapel waar de koning gecremeerd gaat worden volgend jaar.

 3. Bucky57 zegt op

  Ik was afgelopen donderdag daar met mijn partner. Hier bleek het voordeel al van het Rosa ID kaart voor niet thai. Kon overal gewoon doorlopen. Waren zeer vroeg daar, rond 07.00 uur. Aangesloten in de rij. Omstreeks 10.30 waren we binnen in het paleis. Maar dagelijks is er een stop van 10.30 tot 12.00, voor ontvangst van de koninklijke familie. Dus alles moet dan vrij zijn. Binnen in de galerij is iedereen maar gaan zitten en afwachten maar. Na 12.00 kwam er weer beweging in. Omstreeks 12.45 aan de beurt meteen hele groep. Gemiddeld 2 minuten per groep binnen geweest. Tijdens de gehele procedure werd wel eens gevraagd waarom de farang er was, ik blokkeerde een Thaise plaats. Maar na wederom enkele keren thai ID kaart laten zien en er was niets meer aan de hand. Vooral het in de rij staan voor de laatste eer te geven stond geheel in contrast met de toeristen die overal in het paleis rondliepen en foto’s maken van de rouwende menigte.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het voordeel van de Rose ID kaart. Niet overdrijven he. Het duurde niet langer dan mijn vrouw met haar Thai ID kaart. Trouwens iedereen wordt gefilmd , alleen moest ik ook mijn paspoort ook omhoog houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website