Gisteren heeft de nationale commissie gevaarlijke stoffen het verzoek van een netwerk van 700 organisaties, om een verbod van een aantal gevaarlijk soorten landbouwgif verworpen. Het ministerie van Volksgezondheid en de Ombudsman hadden daar om verzocht.

De Ombudsman heeft de commissie in december al gevraagd om paraquat te verbieden. Het netwerk overweegt nu in beroep te gaan bij de Central Administrative Court.

De commissie wil drie soorten landbouwgif alleen maar verbieden als er alternatieven zijn.  Ze erkent wel dat onjuist gebruik kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid van de gebruikers en het milieu.

In Thailand worden nog veel bestrijdingsmiddelen gebruikt die elders in de wereld verboden zijn, bijvoorbeeld omdat ze kankerverwekkend zijn.

Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Geen verbod in Thailand op gevaarlijke landbouwgif”

 1. brabantman zegt op

  Op eerdere berichten omtrent de schadelijkheid van het Thaise voedsel in het algemeen en het advies om Europese import diepvries produkten te kopen werd hier door velen de afgelopen tijd schamper gereageerd.
  In de trend van ‘ik eet al jaren Thaise groenten en ik heb nergens last van’.
  Maar duidelijk is en blijkt dat de bevolking willens en wetens vergiftigd wordt door hun eigen overheid.
  En geen een van alle politieke partijen in Thailand heeft dit probleem in zijn programma staan. Het pluche, ook in Thailand, is belangrijker dan het belang van de kiezer.

  • Jasper zegt op

   En ik wil er nog even aan toe voegen dat precies hetzelvde geldt voor varkens- en kippevlees, en alle kweekvis en garnalen. 80% van alle geconsumeerde vis en visproducten in Thailand zijn uit de kweek, tussen 2 haakjes.
   Er wordt preventiev enorme hoeveelheden antibiotica gebruikt, de vis en garnalen zwemmen in vervuild water. Het voedsel voor de dieren zit stampvol additieven, o.a. om sneller, en groter te groeien. Er is nagenoeg geen controle op.

   Mijn gezin eet hier vrijwel uitsluitend nog geimporteerde producten.

   • brabantman zegt op

    Als u dan ook nog weet dat CP een van werelds grootste exporteur is van bevroren kippenvlees en dat haar kip producten onder diverse namen in alle Nederlandse supermarkten ligt. Ik heb ergens gelezen dat het aandeel op de NL markt boven de 90% ligt.
    Dan wil ik het nog maar niet even hebben over de ‘lekkere’ Tilapia en Pangasius vis. Goedkoop in NL maar zwaar verontreinigend met groei hormonen en anti-biotica. Verkoop wordt toegestaan hoorde ik van een visimporteur, omdat deze vis uit z.g. 3e wereld landen komt, dus dat is zielig. Moraal van dit verhaal, dus niet alleen in Thailand.

    • Jasper zegt op

     In Nederland is gelukkig de keuze voor biologische, ecologische producten erg ruim.
     Daarbij hebben we nog het sterrensysteem, produkten uit eigen streek, via internet een goed pakket uiterwaardenrund uit de natuur, scharelvarkens uit Baambrugge die echt in het weiland lopen en wonen etc. etc.

     Als mensen uit (valse) zuinigheid kiezen voor slechte importprodukten, die overigens naar niks smaken behalve toevoegingen moet men dat zelv weten.
     Ook in Nederland kies ik er voor gezond te eten!

 2. Wim van Beveren zegt op

  Mijn buurman hier rijdt per dag zo’n 6 keer uit met een giftank op zijn rug, en zo nog wel 5 man in mijn straatje.
  goeie broodwinning.

 3. niek zegt op

  Die nationale cie. staat natuurlijk onder zware druk van lobbyisten van de industrieën die deze langbouwgiften verkopen te vergelijken met de druk van de agrogigant Monsanto (Bayer) in Europa en elders in de wereld om het kankerverwekkende bestrijdingsmiddel Roundup (glyphosaat) niet te verbieden.

 4. Christiaan zegt op

  Heel triest, dat het verbod er nu nog niet komt. Misschien, heel misschien dat een hoger beroep wel succes heeft.
  In de landbouw wordt veel vergif gebruikt en dat ook nog eens zonder kennis van zaken.

 5. Toon zegt op

  Thaien denken alleen aan geld. Het waren vroeger de arme Chinezen die naar Thailand verhuisd zijn. Ze hebben lak aan mensen die ziek worden.triest

 6. jozef zegt op

  Boeren willen opbrengst en gemak . Het milieu en gezondheid van anderen interesseert ze geen reet .

  • Johnny BG zegt op

   Iedere ondernemer wil opbrengst maar als de virusdruk op planten zo groot is dat het lastig is om zonder middelen nog een redelijk inkomen te hebben.
   Dan komen we weer op het bekende verhaal…Is de consument bereidt om minder keuze te hebben en wellicht dat de groenten niet al te zal mooi zijn en daar ook nog wat meer voor wil neerleggen.
   Het antwoord is natuurlijk al bekend.

   De consument neemt zelf de verantwoordelijkheid amper maar klaagt wel over het productieproces.

 7. Kees 2 zegt op

  Laten we ook het gebruik van formaldehyde niet vergeten, in o.a. vlees, garnalen, lange bonen…
  http://englishnews.thaipbs.or.th/health-ministry-warns-increasing-use-formalin-vendors-fresh-markets/

 8. rentenier zegt op

  Niet alleen bestrijdingsmiddelen maar ook groeibevorderende middelen zijn een probleem! Laat ik het Chemische ‘Poei’ noemen en heb geleerd hoe die Import in elkaar steekt. Urea is een belangrijk bestanddeel als de witte bolletjes die er mee vermengd zijn. Om die te maken is Gas nodig en de grootste productie komt o.a. uit Rusland maar meer nog uit de Ukraine. Er is geen speld tussen te krijgen wat de Import betreft want het zijn corrupte overheids ambtenaren die er zelf in zitten en de hele handel beschermen voor hun eigen ‘zakken vullerij’. Het is onmogelijk om Import-vergunning te krijgen terwijl er kleinere fabriekjes zijn b.v. in Kanchanaburi omgeving die graag via andere kanalen willen kopen en zelf importeren omdat ze nu heel hoge prijzen moeten betalen. Zo werkt het met heel veel Import en Export markten in Thailand. Het zijn beschermde Monopolies gebaseerd op grootschalige corruptie waarvoor men heel ver gaat om dat in stand te houden.

 9. sjors zegt op

  Alle Reacties gelezen doet mij toch wel vrezen , moet ik hier nog langer leven ??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website