De huidige zware overstromingen zijn geen natuurramp, zegt Smith Dharmasajorana.

Zijn verklaring is al even schokkend als aannemelijk: de beheerders van de grote stuwmeren hebben veel te lang water vastgehouden uit angst dat ze in het droge seizoen water tekort zouden komen. Nu moeten ze tegelijk enorme hoeveelheden water lozen en gecombineerd met de regens levert dat alle ellende op, van Nakhon Sawan tot Ayutthaya.

Smith kan het weten, want hij is voormalig directeur-generaal van het Meteorological Department en thans voorzitter van de National Disaster Warning Council Foundation. Wat volgens hem nu moet gebeuren, is het stopzetten van lozingen uit de drie grootste stuwmeren Bhumibol (foto), Sirikit en Pasak Jolasid. Dat kan gemakkelijk want ten noorden daarvan regent het niet. Gebeurt dat niet, dan is de schade niet te overzien.

Smith pleit ook voor het afvoeren van water naar zee uit de rivieren Tha Chin, Chao Praya en Bang Pakong door het installeren van grote pompen bij de riviermondingen. De huidige praktijk om boten met hun draaiende schroeven de waterstroom te laten versnellen, noemt hij een verspilling van energie omdat ze alleen het oppervlaktewater in beweging brengen.

Het gemeentebestuur van Bangkok krijgt van Smith een fikse veeg uit de pan. Het heeft de vloedwallen in de buitenwijken verwaarloosd; zo zijn de vloedwallen in Pathum Thani ingestort. Smith vraagt zich ten slotte af of de vloedwallen in de voorsteden, gemaakt van van aarde, beton en zandzakken, wel sterk genoeg zijn. Ze zijn aangelegd door aannemers; niet door terzakekundige experts.

www.dickvanderlugt.nl

 

2 reacties op “‘Geen natuurramp; stuwmeren te lang gevuld met water’”

 1. Joo zegt op

  Ik ben het ten dele helemaal eens met Smith. De aangelegde dijken ook rond de luchthaven zullen als het water blijft komen niet afdoende zijn. Water problemen moet men bij de wortel aanpakken niet op het einde. Ik snap de tahi klaagt niet en kijkt niet veel verder dan just for today, maar de regering zou hier toch echt op moeten anticiperen. Ik heb te doen met de locals en zij die hun hebben en houwen in water zien vergaan.

 2. Henk zegt op

  Meer een vraag aan de lezers eigenlijk ::Wie weet er of die dikke ijzeren pijp langs de autobaan van het vliegveld tot een eind richting Pattaya ook iets met de afvoer van de rivieren te maken heeft ??
  Zijn pijpen van misschien wel 1,50 doorsnee
  Zijn er mensen die hebben gehoord waarvoor ??
  Bij voorbaat mn dank


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website