Tegenstrijdige uitspraken over de vraag of er sprake was van een deal bij de vrijlating van Veera Somkhwamkid, die drie jaar gevangen zat in Cambodja. Buitenlandse Zaken zegt: Cambodja heeft om geen enkele gunst gevraagd, Justitie zegt dat beide landen een overeenkomst hebben gesloten over de ruil van gevangenen. 

Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, verklaarde gisteren dat de vrijlating geen reactie was op de vrijlating van veertien Cambodjanen, die in Thailand gevangen zitten wegens fraude met visa. Sihasak zei dat Thailand waardering heeft voor Veera’s vrijlating omdat die een teken is van de goodwill van Cambodja.

De waarnemend permanent secretaris van het ministerie van Justitie, Charnchao Chaiyanukit, had eerder gisteren echter een ander verhaal. De overeenkomst over de gevangenenruil heeft ook betrekking op de veertien gedetineerde Cambodjanen. Correctie: dertien, althans volgens het Corrections Department. Ze zitten gevangen in de provincie Sa Kaeo.

Veera, coördinator van het (radicale) Thai Patriots Network, arriveerde gisteren in Thailand. Hij werd begeleid door Sihasak en een Thaise delegatie die tijdens een tweedaags bezoek met Cambodjaanse autoriteiten hadden gesproken over de problemen met Cambodjaanse migranten en de Preah Vihear kwestie, waarover het Internationale Hof van Justitie in Den Haag vorig jaar een uitspraak deed. Beide landen moeten het nog eens zien te worden over de precieze grens van de klif waarop de tempel staat.

Vanaf het vliegveld werd Veera naar het Crime Suppression Department gebracht, waar hij werd getracteerd op een tenlastelegging van acht punten wegens de bezetting van de luchthavens Don Mueang en Suvarnabhumi door de geelhemden eind 2008.

Na storting van een borgsom van 100.000 baht was hij weer vrij man. Woensdag moet hij zich opnieuw melden bij de politie.

In het artikel wordt een militaire bron geciteerd die Prayuth alle lof toezwaait voor Veera’s vrijlating. ‘Prayuth heeft zijn lang bestaande banden met Cambodja’s militaire leiders gebruikt om voor de vrijlating te zorgen.’

Hij prees ook generaal Surawat Butrwong, hoofd van het Neighbouring Countries Coordinating Centre, voor diens sleutelrol in de snelle vrijlating. Surawat heeft nauwe banden met militaire leiders en premier Hun Sen, aldus de bron.

Veera, zijn secretaresse en vijf anderen werden in december 2010 aan de grens met Cambodja aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Ze zouden zich op Cambodjaans grondgebied hebben bevonden. De vijf werden na een maand vrijgelaten, de secretaresse, evenals Veera veroordeeld wegens spionage, begin vorig jaar. De anderen kwamen er met een voorwaardelijke straf vanaf.

(Bron: Bangkok Post, 3 juli 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website