De People’s Alliance for Democracy (PAD), ook wel de geelhemden genoemd, eisen een diepgaand onderzoek van de regering inzake de vlucht van Yingluck naar het buitenland. Overheidsfunctionarissen die haar geholpen hebben, moeten daarvoor gestraft te worden.

Volgens de politieke Pheu Thai bewering is Yingluck naar Dubai gevlucht waar haar broer sinds 2008 in ballingschap woont. Thaksin ontvluchtte destijds het land om een gevangenisstraf van twee jaar te ontlopen. Die straf was het gevolg van machtsmisbruik bij de verkoop van land aan zijn toenmalige echtgenote.

Vice-premier Prawit heeft inmiddels Yingluck’s vlucht bevestigd. Hij acht het mogelijk dat ze daarbij hulp heeft gekregen van overheidsfunctionarissen.

Bron: Bangkok Post – Foto boven de PAD komt met een verklaring.


» Laat een reactie achter


8 reacties op “Geelhemden boos over vlucht Yingluck en eisen onderzoek”

 1. chris zegt op

  Belangrijk voor de politieke verhoudingen in Thailand is dat de PAD (zeg maar de ultra-naitionalisten met geestelijk leider Suthep) de huidige regering en de NCPO verantwoordelijk houdt voor de ontsnapping. Dat is temeer opmerkelijk omdat de PAD en de regering/NCPO tot nu toe twee handen op een buik waren.
  Naast het wellicht uiteenvallen van de Pheu Thai lijkt er nu ook een duidelijke splitsing tussen de ultra-nationalisten (de PAD) en de meer gematigde geelhemden onder de vlag van de Democatische partij.
  Wie had tevoren kunnen denken dat dit het gevolg zou zijn van de vlucht van een ex-premier?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Simon Borgers zegt op

   Die Suthep moet ook worden gestraft heeft toen in Bangkok geld van de burgers aangenomen hij met zijn Bangkok shutdown. Het is een gemeen mannetje.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
  • Petervz zegt op

   Je bedoelt de PDRC. De PAD was de voorganger ten tijde van Thaksin met oa. Sonthi als leider. Sonthi is vorig jaar veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor een financieel delict.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • chris zegt op

    De Bangkok Post praat over de PAD.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • chris zegt op

    Even opgezocht. De PDRC is daags na de coup in 2014 opgeheven.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Geert zegt op

  De People’s Alliance for Democracy (PAD)
  Hoe komt dat toch,dat ik elke keer als ik die naam zie in de lach schiet?
  deze club heeft net zoveel met democratie als Kim Jong-un.
  Dolblij zijn ze met de vlucht van Yingluck,dat “diepgaande onderzoek” moet er alleen maar komen om weer een beetje in de publiciteit te komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
 3. RuudRdm zegt op

  Als de Geelhemden willen weten hoe het allemaal zo heeft gelopen, kunnen zij maar beter een onderzoek eisen nààr de regering, dan ván de regering, ergo: op wiens/wier instigatie het was dat Yingluck ervantussen kon/mocht. Niet volstrekt ongeloofwaardig is het namelijk dat vanuit hogere regionen mogelijke medewerking is verleend aan de laatste trip van Yingluck uit Thailand. Men leze hierover van alles en nog wat o.a. in de Bangkokpost:
  http://www.bangkokpost.com/news/politics/1313383/pad-who-helped-yingluck-flee-
  Even doorklikken voor het laatste nieuws over de Roodhempen, zie hier:
  http://www.bangkokpost.com/news/politics/1313435/pheu-thai-fears-for-partys-future

  Over een aantal dagen is alle stof van de vluchtweg weer neergedwarreld en gaat Thailand voort zoals Thailand gewend is te doen na een oprisping of uitbarsting. Of dat nu een bomaanslag zoals in augustus 2015, een militaire coup is zoals in mei 2014 of de overstromingen van het najaar 2011: rimpelingen op een glad oppervlakte die zichzelf op den duur kabbelend gladstrijken.

  Yingluck heeft een grote kans gemist om verandering te brengen in de afhankelijke zij het niet lethargische houding van Thai tav erbarmelijke leefomstandigheden bij velen van hen, idem tav het kritiekloos accepteren dat de leefwereld van velen bepaald wordt door anderen/hogeren, maar vooral het besef dat het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen leefsituatie onvermijdelijk is. Zij had net als Aung San Suu Kyi in Myanmar een grote emancipatorische rol kunnen spelen door het vonnis van de rechter onder protest te ondergaan, om daarna met een volksbeweging de Thai zelfbewuster te doen worden. Thai zijn zoals hun geschiedenis laat zien gevoelig voor dit soort bewegingen. Yingluck had daarmee tevens kunnen laten zien dat nieuwe inzichten noodzakelijk zijn, afstand kunnen nemen van haar broer, en een faire koers kunnen inslaan. Ze heeft nu een wel heel gemakkelijke , zij het niet een laffe, weg gekozen en vele van haar medestranders met lege handen achter gelaten. Jammer dat nu definitief blijkt niet over persoonlijkheid en guts te beschikken.

  Het enige wat haar nagedragen kan worden is dat met haar vlucht er geen politieke onrust is ontstaan, resp. geen opstootjes zijn uitgebroken en geen slachtoffers gevallen. Het is rustig gebleven, met her en der wat grote woorden. Maar evengoed is in dit geval van de regering te zeggen dat dit alles op hun conto komt, en dat Prayut&Prawit er goed aan hebben gedaan, (als het waar is) dat zij met instemming toekeken dat Yingluck het hazepad nam. Yingluck is van haar voetstuk gevallen, wat wil de PAD nog meer?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. peter zegt op

  Gemakkelijke reactie van PAD. Er is maar een reactie die gerechtvaardigd is en dat is een politieke beweging die eindelijk grondig werk gaat maken van van de alles verstikkende corruptie die Thailand in zijn greep heeft.
  Maak het volk duidelijk dat de armoede die in Thailand bestaat geheel verdwijnt als de corruptie kan worden gestopt. Al de rest is van ondergeschikt belang.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website