Een Franse toerist, die de daders van de moorden op Koh Tao kan aanwijzen, is in beschermende hechtenis genomen. Hij zegt bedreigd te zijn nadat hij foto’s van het tweetal op internet had gezet. Een van de twee vertoont sterke gelijkenis met de eerder genoemde Aziatisch uitziende man van wie vage camerabeelden zijn.

De Fransman zegt gezien te hebben hoe de twee vorige week zondag de vermoorde Britse lastigvielen in een uitgaansgelegenheid en hoe de Brit haar vervolgens te hulp schoot. Met zijn mobieltje had hij foto’s van de belagers genomen.

Volgens een politiebron zijn de twee mannen al eens verhoord door de politie, maar ze ontkenden elke betrokkenheid en weigerden DNA af te staan. Eerder maakte de politie bekend camerabeelden te hebben van een ‘Aziatisch uitziende’ man die in de moordnacht om 4 uur richting plaats delict liep en 50 minuten later gehaast terugkeerde.

De politie heeft ook drie werknemers van een bedrijf gehoord, dat een speedboatdienst naar Koh Samui exploiteert. Een pantalon met onbekende vlekken, bij hen gevonden, is voor onderzoek naar Bangkok gestuurd. Ook is van alle drie DNA afgenomen. De drie werkten ten tijde van de moorden in het kantoor van het bedrijf, hetgeen bevestigd is door camerabeelden. Twee zijn vrijgelaten, een derde wordt verdacht van drugsgebruik.

De DNA-testen van dertig personen hebben geen enkele match opgeleverd. Het DNA is vergeleken met het sperma in het lichaam van de Britse en DNA op ander bewijsmateriaal.

Strengere regels voor werk op vakantie-eiland

Het ministerie van Werkgelegenheid gaat strengere regels stellen voor de tewerkstelling van migranten op populaire vakantie-eilanden. Volgens de minister is het inzetten van migranten er ‘een zaak van nationale veiligheid en een zorg met betrekking tot de veiligheid van toeristen’. Volgende maand bezoekt de minister enkele vakantie-eilanden om zich op de hoogte te stellen van de registratieprocedure voor gastarbeiders.

De minister maakte zijn [discriminerende] opmerkingen tijdens een briefing op het ministerie over mensenhandel en afpersing van overzeese [Thaise] werkers door tussenpersonen. De bewindsman waarschuwde zijn ambtenaren zich verre te houden van corruptie.

‘Ik weet dat ambtenaren in diverse provincies als bemiddelaar optreden en hoge bemiddelingskosten vragen van werkers die in het buitenland willen werken.’

Deze praktijk is volgens de minister een van de redenen waarom Thailand van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst is gezakt van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport en het risico van sancties loopt.

(Bron: Bangkok Post, 23 september 2014)

Foto homepagina: Toeristen nemen een foto van de plaats delict. Foto boven: Links de twee gefotografeerde mannen, rechts het eerder vrijgegeven camerabeeld.

Update

Op HLN.BE een interview met Sean McAnna, een vriend van de vermoorde Brit. Hij is het eiland ontvlucht na doodsbedreigingen. Twee Thaise mannen dreigden hem om te brengen om zo de schuld in zijn schoenen te kunnen schuiven. Voor het gehele interview (in het Nederlands) klik hier.

Eerdere berichten:

Koh Tao moorden: Onderzoek maakt ‘aanzienlijke’ vorderingen
Koh Tao moorden: Inval in nachtclub, Aziaten verdacht
Koh Tao-moorden: Onderzoek zit muurvast
Moord Koh Tao: Kamergenoot slachtoffer ondervraagd
Britse regering waarschuwt: wees voorzichtig op je reis in Thailand
Twee toeristen vermoord op Koh Tao


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website