Een door de regering gevormd forum heeft gisteren in meerderheid steun uitgesproken voor nieuwe verkiezingen op 2 februari, maar de anti-regeringsbeweging (niet aanwezig) verzet zich.

Binnenkort krijgt Bangkok weer te maken met een massa-rally, kondigde actieleider Suthep Thaugsuban gisteravond aan op het actiepodium bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue. ‘Die verkiezingen gaan niet door. Als ze wel doorgaan, zullen ze niet gladjes verlopen’, waarschuwde hij.

De Amerikaanse ambassade wordt strenger bewaakt, nadat protestleider Nititorn Lamlua (Network of Students and People for Reform of Thailand) zaterdagavond had gezegd dat ze de ambassade zouden bestormen en bezetten. Een datum noemde hij niet en tot nu toe bleven de demonstranten zitten, waar ze zitten: bij de Chamai Maruchet brug in de buurt van het Government House.

De Amerikanen zijn de gebeten hond omdat ze de Thaise bevolking opgeroepen hebben democratische principes te respecteren zonder daarbij te bedenken dat de mensen een ‘ondemocratische regering’ bevechten. ‘De steun van de Amerikaanse regering verleent de regering Yingluck legitimiteit’, aldus Nittitorn.

De oproep van Suthep om in het land provinciale afdelingen van het People’s Democratic Reform Committee (NDRC) te vormen is al in twee provincies opgepikt: Nakhon Ratchasima en Trang. In Nakhon Ratchasima is een tandarts en fervent aanhanger van de geelhemdbeweging gekozen tot secretaris-generaal. Er is ook een comité van dertig personen gevormd, maar wie dat zijn, is niet bekend gemaakt. Ze zijn bang voor juridische acties, wanneer de hervormingspogingen falen. Ook in Trang is al een leider gekozen.

Aan het forum gisteren in het Queen Sirikit Convention Centre namen honderd personen deel. Het NDRC en oppositiepartij Democraten ontbraken, oppositiepartij Bhumjaithai was wel vertegenwoordigd. De meeste aanwezigen vonden: de verkiezingen moeten doorgaan mits maatregelen worden genomen dat ze eerlijk verlopen. Ze riepen de Democraten op om de verkiezingen niet te boycotten.

Na een discussie van zeven uur was de conclusie: hervormingsplannen voor politieke en economische problemen alsmede corruptie moeten worden uitgevoerd, decentralisatie dient te worden bevorderd en sociale onrechtvaardigheid moet worden verminderd. Maar het forum kon niet tot een conclusie komen hoe dat allemaal te realiseren.

(Bron: Bangkok Post, 16 december 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website