De Central Bank van Thailand (Camera_Bravo / Shutterstock.com)

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwt Thailand voor de gevolgen van de klappen die de toeristische sector krijgt vanwege het inreisverbod.

De Thaise economie zal een een lang hersteltraject tegemoet gaan als het toerisme niet verbetert, aangezien de economische groei direct en indirect verband houdt met de hoeveelheid buitenlandse toeristen, zegt Fitch Ratings.

“Ik denk dat Thailand de economie voorlopig niet kan herstellen zonder enige verbetering in de toeristische sector”, zei James McCormack van Fitch.

De export van goederen biedt mogelijk kansen om de klappen in de toeristenindustrie te compenseren als de wereldeconomie zich herstelt, aangezien het land openstaat voor handel, zei McCormack.

Van januari tot juli waren er 6,69 miljoen buitenlandse toeristen, een daling van 71% op jaarbasis, waarbij de uitgaven met 70,4% daalden ten opzichte van een jaar eerder tot 332 miljard baht. Thailand, dat vorig jaar een recordaantal van 39,8 miljoen toeristen had, heeft sinds april geen buitenlandse bezoekers meer geregistreerd nadat een inreisverbod werd ingesteld.

Thailand laat nu de overheidsschuld ten opzichte van het bbp oplopen om zo de stimuleringsmaatregelen van de overheid te kunnen betalen. Deze trend zie je wereldwijd en kan goed werken voor de middellange termijn, aldus McCormack. “De echte focus is wat er daarna gebeurt. Het beleidskader is dat Thailand al vele jaren probeert om de overheidsschuld niet teveel te laten oplopen. Het is dan ook van belang dat Thailand na de crisis de overheidsfinanciën weer op orde brengt en de schuld laat afnemen.”

Volgens de gegevens van het Public Debt Management Office is ​​de verhouding tussen de overheidsschuld en het bbp 48%, zeker 7,7 biljoen baht. De overheidsschuld zal door de crisis oplopen tot 57% van het bbp.

Bron: Bangkok Post

Rating: 4.43/5. From 7 votes.
Please wait...

16 reacties op “Fitch Ratings waarschuwt Thailand voor de gevolgen van de crisis in de toeristenindustrie”

 1. servaas van schooten zegt op

  Kijk ik begrijp de Thaise overheid,er zijn maar weinig besmettingen,en dat willen ze natuurlijk houden zo.
  Maar om het land van de economische crisis te behoeden ,zullen ze toch moeten gaan versoepelen,ik vind laat de toeristen binnen die kunnen laten zien dat ze carona vrij zijn en nogmaals met een snel tester die je als tourist zelf moet betalen op het vliegveld uitvoeren.
  Ben je besmet liniarecta terug naar je land of drie weken op eigen kosten in een hotel die wel betaalbaar is ,daarna weer een test

  • Ben Janssens zegt op

   ja maar dan wel op het vliegveld van vertrek en niet pas in Bangkok.

   • FrankyR zegt op

    Momenteel is het testen op luchthaven van vertrek.
    Da’s logisch want je gaat minimaal tien uur verblijven in een metalen buis op 6 kilometer hoogte.

    Maar dan;
    Testen bij aankomst EN verplicht quarantaine in een hotel voor $$$$ voor 14/15 dagen.

    Dat is teveel van het goede, als je maar twee a drie weken in Thailand wil verblijven. Een test vooraf met certificaat (ca. 160 euro) van max. 3/4 dagen oud zou voldoende moeten zijn.

    Je mag immers pas het vliegtuig in als je ‘schoon’ bent.

    Ondertussen worden de Thai niet of nauwelijks getest van ze hebben er het geld niet voor…

 2. Rianne zegt op

  Eergisteren verscheen een waarschuwing van Thaise economen in Bangkok Post dat er het nodige moest gaan gebeuren wil 2020 geen verdere rampspoed opleveren. Helaas, de economen komen te laat. Kwartaal 4-2020 is alweer begonnen, nog even en “boekjaar” 2020 is voorbij. https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thaise-economen-open-het-land-of-accepteer-de-ineenstorting-van-de-economie/
  Enkele tips:
  1- Thailand doet er goed aan terdege te beseffen dat haar economie voor een stevig deel afhankelijk is van buitenlands toerisme. Allerlei onderzoeken die te pas en te onpas worden gehouden waaruit blijkt dat de bevolking niet blij is met een te snelle terugkeer van toeristen doen hier geen goed aan.
  2- Thailand doet er goed aan ministers de mond te snoeren die publiekelijk blame and shame verkondigen als het om buitenlanders gaan.
  3- Thailand doet er goed te communiceren dat zij toeristen niet toelaat uit landen die “rood” kleuren in plaats van allerlei ingewikkelde voorwaarden te stellen in aanvraagprocedures voor een CoE.
  4- Thailand doet er goed aan nu al plannen van aanpak te definiëren hoe post-corona-toerisme op te starten en niet te denken dat buitenlanders toch wel komen. Anno 2021 zal blijken dat er keus genoeg is.
  5- Thailand doet er goed aan langverblijvers duidelijk te maken dat zij welkom zijn, de jaarlijkse verlenging afschaffen en een 5-jaren”stempel” instellen, plus deelname aan de Thai “ziekenfons”systemen.

  • Ger-Korat zegt op

   Punt 3 is discutabel vind ik. Stel je hebt lange tijd 3000 besmettingen per dag in Nederland dan heb je ongeveer 14 dagen x 3000 = 42.000 mensen met covid-19 besmetting, na 2 weken is het voorbij en wordt degene die het had vervangen door een nieuwe groep van 3000 per dag. Dus maximaal 42.000 mensen hebben dan covid-19 op een Nederlandse bevolking van 17.440.669 in augustus 2020. Dit betekent dat op elk moment 17,4 miljoen het niet hebben en worden uitgesloten terwijl ze aantoonbaar geen covid-19 hebben. Met een test is het aan te tonen of ze het hebben en als je zoals Thailand 3 testen achter elkaar afneemt in ruim 14 dagen tijd dan dunkt me dat je elke kleine afwijking ruimschoots hebt opgespoord oftewel je hebt na 3 testen zeer zeker een 100% kans dat de geteste persoon geen covid-19 heeft, Daarom maakt het niet uit of je uit een veilig gebied komt of niet want daarvoor test je. Voor een code rood land als Nederland sluit je 99.76 % van de bevolking uit terwijl deze aantoonbaar niet besmet zijn,

   • Rianne zegt op

    Als een land code rood op z’n conto heeft staan dan dient niemand uit dat land heen en weer te reizen in deze barre corona-tijden. Stel je hebt geen 3000 besmettingen per dag maar een vijfvoud ervan zoals bv in het VK. Of neem de VS met meer dan 50 duizend daags. Het gaat bij Corona om absolute getallen niet om relatieve verhoudingen. Zo is de hoeveelheid te vinden besmettingen afhankelijk van het aantal testen dat een land bij machte is uit te voeren. Nederland heeft hier wat steken laten vallen.
    Overigens meldde de WHO onlangs dat aannemelijk geacht mag worden dat 10% van de wereldbevolking besmet is. Zet dat eens af tegen de 70 miljoen Thai. Maar ze testen niet tot nauwelijks. Dus kent Thailand zo goed als geen besmettingen. Maar stel dat het waar is wat de WHO zegt en dat Thailand dus wel 7 miljoen besmette mensen telt? Of laten het er “slechts” 1 miljoen zijn. Ook een reden om er weg te blijven!
    Thailand is voor mij minstens tot eind 2021 een code-rood-land. Als Thailand de in punt 3 door mij bedoelde ingewikkelde CoE-voorwaarden niet bijstelt, gaat dat voor menigeen gelden en is zelfs eind 2022 geen licht aan het eind van de economische tunnel, als die al bereikt wordt.

    • Geert zegt op

     Zelfs uit een code rood land als de geteste persoon negatief is en zelfs een 14 dagen quarantaine voor het vertrek en dan nog eens getest is er toch geen gevaar? In tegendeel
     Groeten,
     Geert

    • Hans Struijlaart zegt op

     Lees dit artikel. https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/nieuws/coronavirus-de-toestand-thailand

     Een eye-opener

     Mijn eigen visie: Thailand gaat naar de kloten als ze in Thailand niet op een meer soepelere manier omgaan met het toelaten van de toeristen. En waarom? Omdat Thailand voor het BNP voor 25% afhankelijk is van toerisme. Dat gaan ze echt niet compenseren door meer export te gaan realiseren. De quarantaine vind ik overigens wel een goede zaak, maar dat kan stukken goedkoper en beter worden geregeld. Een covid vrij verklaring voordat je het vliegtuig instapt sta ik achter. Quarantaine kan ingekort worden als je al een covid vrij verklaring kan overleggen tot 7 dagen. Goedkopere accommodaties ter beschikking stellen voor low budget travellers voor de quarantaine. Ongeacht van welke nationaliteit je bent. Als je dan niet veel geld hebt dan zijn de 7 dagen nog wel te overzien met weinig kosten. Kan je in de tussentijd Thais gaan studeren en je eten wordt gebracht in je hotelkamer voor weinig geld. En mogelijk kan je zelfs gebruik maken van het zwembad op gepaste afstand van je medezwemmers. Als je dan 1 maand op vakantie gaat dan heb je nog 3 weken over om ongestoord rond te reizen na de quarantaine. En wat is dan nog het risico als buitenlander voor Thailand om iemand daar te gaan besmetten? 0.01 procent denk ik of minder. Als ze dat gaan overwegen dan ben ik de eerste die weer een Thailandreis ga boeken. Maar eerlijk gezegd Thailand doet het stukken beter dan in Nederland om het Coronavirus te bestrijden. We zijn veel te slap op dat gebied. Alles is nu nog op bijna vrijwillige basis met maar liefst 5831 besmettingen in 24 uur. Denk daar maar eens over na.

    • Ger-Korat zegt op

     Over dat steken laten vallen in Nederland vind ook zo achterhaald. Sinds juni kan een ieder zich laten testen en dat is al ruim 4 maanden en omdat er meer wordt getest krijg je ook meer aangetoonde besmettingen.
     Maar feit blijft dat iemand die het virus niet heeft, na zeker 3 keer testen zoals nu gebeurd als je naar Thailand wil, welkom zou moeten zijn in een ander land want noem eens 1 goede reden waarom iemand dan niet welkom zou zijn. Volkomen virusvrij en dat meerdere keren bevestigd daar kun je toch niet meer van maken en dat zou ook de leidraad moeten zijn hoe je wereldwijd het reizen weer mogelijk maakt. Het gaat niet alleen wat als individu vindt maar het gaat erom dat velen vastzitten door vervelende reisbeperkingen, niet naar huis of familie of relatie kunnen en dat door beleid wat gedeeltelijk gebaseerd wordt op verkeerd sentiment. Net zoals dat je geen reisverzekering naar een veilig land zoals Nieuw Zeeland kunt afsluiten omdat je daar verplicht in quarantaine moet en dat is de reden dat het code rood krijgt terwijl het reflecterend groen zou moeten zijn.

     • HarryN zegt op

      Beste Ger Ook u trapt met grote voeten in de val van de test: Er worden niet meer BESMETTINGEN gevonden. Positief getest worden zegt niets over het feit dat je besmet bent.Nogmaals 99% heeft milde of totaal geen last Overigens heeft de WHO het mortaliteits cijfer stilletjes terug gebracht van 3.4% naar 0.13%. Die 3.4 was al vanaf dag 1 een grote leugen.

  • ruud zegt op

   1- Het lijkt me een goede zaak, de bevolking zelf te laten kiezen, of ze toeristen willen, waarbij ze het risico van corona op de koop toe moeten nemen, of geen toeristen en minder geld.

   2- Ben ik het wel mee eens.

   3- De procedure zou eenvoudiger moeten, maar ook toeristen uit niet rood gekleurde landen kunnen corona hebben.
   Als je coronavrij wil blijven, moet je iedereen testen en in quarantaine zetten.

   4- Er zijn grote industriele projecten in gang gezet, dus het lijkt erop, dat er over 2021 wordt nagedacht.

   5- Een jaarverlenging halen, is op zich geen probleem.
   De overheid zou er wel zorg voor moeten dragen, dat op alle kantoren de procedure soepel verloopt.
   Aan de andere kant, moet de expat er zorg voor dragen, dat hij zijn zaakjes op orde heeft bij de verlenging en zich tijdens zijn verblijf aan alle regels heeft gehouden.

   Als je als overheid buitenlanders toestaat in je land te wonen, wil je daar wel baat bij hebben.
   Buitenlanders gesubsidieerde ziekenzorg geven, lijkt me niet onder dat kopje te vallen.
   Een buitenlander verleent Thailand geen gunst door hier te komen wonen, maar Thailand verleent de expat een gunst, door hem toe te staan hier te wonen.

 3. Harrith54 zegt op

  Moderator: niet op de persoon svp.

 4. Joseph zegt op

  Ook al zou Thailand de grens voor toeristen openen dan zal het toch nog heel lang duren alvorens de oude situatie en voormalige aantallen bezoekers weer bereikt worden. Denk niet dat veel reizigers gezien de momentele wereldwijde situatie staan te popelen om een dergelijke reis te ondernemen.

 5. Ronny zegt op

  Ze zouden beter eens wat meer mensen testen in Thailand. Enkel getest worden bij binnenkomst is ver van de realiteit. De gewone Thai mogen ook wel eens getest worden. Dan gaat men een beter beeld krijgen hoeveel besmettingen er zijn. Want iets meer dan 3000 besmetten personen van maart tot nu ???Er zijn mensen die weggaan uit Thailand, naar hun thuisland, en die komen aan met covid vanuit Thailand. Maar een Thai die 2000 Bath moet betalen voor een test, die vind ge niet zoveel. Of ze hebben het geld niet of ze willen het niet betalen. De armeren wijken in Bangkok, daar woont men opeen geplakt. Vergelijk eens met wat er gaande is in Brazillie en de Filipijnen.

 6. Pratana zegt op

  Nu wil ik geen roet in het eten smijten maar als het allemaal zo slecht gaat kan er iemand mij uitleggen waarom ze aanmoedigen NU te investeren in de Thaise Industrie ?
  zie deze link
  https://www.boi.go.th/en/index/
  juist uit van vandaag

 7. Guy zegt op

  Ik heb contact met mensen in Thailand. Thai die in de toerismeindustrie werken, gewone poetsvrouwen, die mensen smeken om westerse toeristen, krijgen veel tips van hun dat hun karige salaris aanvult. Nu te vlug open moet niet maar als mensen gevaccineerd zijn dan kan het toch geen kwaad meer. Maar mocht Thailand geen westerse toeristen meer willen dan zijn er nog veel andere bestemmingen alhoewel in hetliefst naar Thailand zou gaan. Omdat er geen support systeem is voor de gewone Thai en zo zijn er meer dan genoeg. Maar wie ben in voor dit te zeggen, gezien de andere professoren hier aan het woord.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website