Experts kruisen de degens over draagmoeders

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: ,
30 augustus 2014

Moet een draagmoeder familie zijn van de biologische ouders van het kind dat ze draagt? Daarover verschillen experts van mening, bleek gisteren op een bijeenkomst van 240 verloskundigen waaronder 100 artsen die bevoegd zijn een IVF-behandeling uit te voeren.

Het Department of Health Service Support (HSS) vindt dat niet-famileleden moeten worden uitgesloten in de beoogde wetgeving, maar de Medical Council of Thailand (MCT) vindt zo’n verbod te rigide. ‘Er zijn veel echtparen zonder verwanten. Die willen ook kinderen hebben, maar kunnen dat niet’, zegt MCT-voorzitter Somsak Lolekha.

Hij vreest dat artsen zullen schromen hulp te verlenen wanneer de wet te streng is,  en daarvan zijn ouders die aan de wettelijke voorschriften voldoen, weer de dupe. Met dit standpunt neemt de MCT afstand van haar eigen regels die draagmoederschap bij niet-verwanten verbiedt. Artsen die daaraan meewerken, kunnen zelfs hun vergunning verliezen. De MCT overweegt die regels te versoepelen.

De HSS pleit er ook voor in de te vormen commissie die op naleving van de wet gaat toezien, vertegenwoordigers van burgergroepen op te nemen. Volgens het huidige voorstel bestaat de commissie uitsluitend uit medici.

De MCT heeft drie artsen opgeroepen, die betrokken zijn bij illegaal draagmoederschap. Ze zijn eigenaar van of werken in klinieken die bezoek hebben gehad van de HSS. Sommigen zouden IVF-behandelingen hebben verricht voor de Japanner Shigeta en in het geval van Gammy, de baby met het syndroom van Down, waarmee de hele affaire is begonnen.

De Australische ambassade gaat bij baby’s DNA-testen afnemen en die vergelijken met het DNA van de draagmoeder en de biologische ouders. Daarmee kan bewezen worden dat ze Australisch bloed hebben, waarna de ambassade de kinderen kan naturaliseren en een paspoort kan verstrekken. De Thaise moeder moet de ouders wel toestemming verlenen het kind mee te nemen, want volgens de huidige wetgeving is zij de juridische ouder.

Australië begrijpt de noodzaak van Thailand om draagmoederschap nu wettelijk goed te regelen, maar het is bang voor problemen tijdens de overgangsperiode. Er zouden nog zo’n 150 gevallen zijn daterend uit de afgelopen twee jaar waarbij Australische ouders betrokken zijn.

(Bron: Bangkok Post, 30 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website