De Europese Unie wil dat het militaire regime snel terugkeert naar een democratie en haar belofte waar maakt dat er in november verkiezingen worden gehouden.

De EU kwam gisteren met de verklaring. Vandaag besluit het parlement over het voorstel van een parlementscommissie de wet op de verkiezingen drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden. Daardoor zouden de verkiezingen verschuiven van november dit jaar naar februari volgend jaar.

De EU-landen hebben eind vorig jaar laten weten dat ze de betrekkingen met Thailand geleidelijk willen herstellen, waardoor de besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst hervat kunnen worden.

Dat besluit kwam nadat premier Prayut beloofde dat er in Thailand in november vrije verkiezingen zouden gehouden. De parlementscommissie denkt daar anders over en kan zo de verkiezingen vertragen.

De EU begrijpt een mogelijk uitstel wel omdat het parlement nu eenmaal de regering moet controleren en dat zijn beide belangrijke onderdelen van een democratie.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “EU dringt bij Thailand aan om dit jaar verkiezingen te houden”

 1. Tino Kuis zegt op

  Verkiezingen! Verkiezingen geeft de bevolking het recht zijn eigen dictators te kiezen 🙂

  Belangrijker nog vond ik de oproep van de Europese Unie om het recht van spreken, demonstratie en vergadering te herstellen en de beperkingen op de media, politieke partijen en burgerlijke groeperingen op te heffen. De wetgevende en de uitvoerende macht zijn nu twee handen op dezelfde buik terwijl ook de rechterlijke macht niet echt onafhankelijk te noemen is.

  Niet alleen politieke bewegingen zijn verboten maar ook bewegingen voor het milieu, landrechten etc.

 2. chris zegt op

  Er bestaat niet 1 vorm van democratie, zelfs niet binnen de EU, dus waar heeft die ambassadeur het over.
  En verkiezingen in Thailand gaan de bestaande problemen in dit land niet oplossen als de houding van politici en politieke partijen niet drastisch verandert. De actuele opmerkingen van de oude garde politici, van welke partij dan ook, geven weinig hoop op verandering.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   De ambassadeur heeft het over de kern van de democratie: vrijheid van spreken, informatie, vergaderen en demonstreren, een rechtstaat en zeggenschap van de burgers. (Daar om heen kunnen er verschillende vormen zijn). Dat heeft Thailand nu allemaal niet en Europa (en een deel van de rest van de wereld) voor een groot deel wel.

   De opmerkingen van de oude garde politici geven inderdaad weinig maar wel een beetje hoop. Ik lees veel van de nieuwe garde politici, en dat geeft meer hoop, ook wat betreft het oplossen van problemen. De opmerkingen van de oude garde militairen geven alleen wanhoop en achteruitgang. Maak je keuze.

   Jij was redelijk enthousiast 4 jaar geleden wat het oplossen van problemen, bv de corruptie, betreft. Ben je dat nog?

   • chris zegt op

    Beste Tino.
    Vrijheid van meningsuiting niet in Thailand maar in een groot deel van de wereld wel?
    Ik raad je aan eens te praten (als je de kans krijgt) met oppositie-groepen in Myanmar, China, Hongkong, Indonesia, Venezuela, USA, India, Libie, Spanje (Catalonie), Israel, Syrie, Iran, Egypte, Turkije, Rusland, Griekenland, Cambodja……….ik schat samen 60-70 % van de wereldbevolking….

    • Tino Kuis zegt op

     Je leest niet goed, Chris. Ik schreef niet ‘ een groot deel van de wereld’ maar gewoon een ‘deel van de rest van de wereld’, ik liet in het midden hoe groot dat deel is. Het is inderdaad helaas minder dan de helft.

     Dat ‘grote deel’ slaat op de omvang van die vrijheden, die is nergens absoluut.

  • Rob V. zegt op

   Ik vraag me ook af of er bij de komende verkiezingen van 2014, 15, nee 18, 19 uhm 2020 (??) partijen of kandidaten op zullen staan die de democratie onderschrijven, vrijheid van meningsuiting, geen nepotisme enzovoort. Hoe staat het er voor met die nieuwe partij in oprichting waar jij weleens over sprak beste Chris?

   Mijn wijlen lief is altijd teleurgesteld geweest in de Thaise politiek. Thaksin was corrupt, zijn voorgangers eveneens (vrienden uit eigen clan diensten toeschuiven of andere onregelmatigheden met belastinggeld, rechtsvervolging etc), de PAD een agressief speeltje met leiders die op conflict en bloed uit waren/zijn). En een heel blik andere mensen waar van alles op aan te merken is. Als ik vroeg op wie ze zou stemmen dan was ze van mening dat Abhisit de minst slechte keuze was maar ook niet de gedroomde kandidaat/partij. Wanneer zal Thailand wel enkele of één zo’n keuze bieden aan het volk?

   • chris zegt op

    beste Rob,
    Ja, daar wordt nog steeds hard aan gewerkt, achter de schermen, maar zij vergaderen echt wel.

 3. Marcel zegt op

  Bemoei je met je eigen zaken EU, meng je niet dingen waar je niks vanaf weet en stop met dat vingertje te wijzen….rotzooi genoeg in de EU!!

 4. henry zegt op

  Zou de EU niet beter eerst het Spaanse EU lid tot de orde roepen. Vooraleer zij zich moeit in de interne politiekvam derde landen. Volgens mij ligt de koloniale tijdperk al een tijdje achter ons.

 5. Leo Bossink zegt op

  Ik begrijp niet waar de EU het lef vandaan haalt om Thailand te dwingen zo snel mogelijk verkiezingen uit te schrijven. Hoezo? Waarom? De politieke rust in in Thailand sinds de coupe een verademing na alle politieke onrust van voor de coupe. Thailand is bij lange na nog niet toe aan verkiezingen. Wel zou het Prajuth en de zijnen sieren om meer persvrijheid toe te laten, het recht op demonstraties te herstellen en kritek op de regering te accepteren. De meeste Thai vinden dat overigens niet echt belangrijk.

  • Cornelis zegt op

   ‘Dwingen’? Dit is de uitspraak van de Finse EU-ambassadeur in Thailand waar het Bangkok Post artikel op is gebaseerd:
   “We understand that it is still possible to hold the elections by November 2018 and encourage all stakeholders to respect the previously announced road map for a return to democracy in Thailand, for the benefit of all its people. The EU stands ready to assist Thailand in this endeavour,”

   Aanmoediging dus, geen ‘dwingen’

  • Tino Kuis zegt op

   ‘Thailand nog niet toe aan verkiezingen.’

   Die Thais zijn zoo dom en achterlijk.

   • Rob V. zegt op

    Geen zorgen Tino, de generaal/dictator zal de Thai wel eventjes uitleggen hoe Thaise democratie werkt (hint: puur paternalisme). Prayuth kwam dan ook al aanzetten met het plan dat de overheid de komende maanden lessen in Thai-ism gaat geven.

    http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/01/25/prayuths-lips-national-crusade-just-thai-ism/

    En ben je de junta propaganda zat dan zijn er nog wijze monikken die uitleggen dat de Thai eerst de juiste normen en waarden, moraal, moet leren eer zij met democratie om kunnen gaan.

    http://prachatai.com/english/node/7578

    Het mogen duidelijk zijn dat het domme plebs nog niet toe is aan trias politica, scheiding van kerk en staat, persvrijheid, einde van nepotisme enzovoort. Lang leven de generaals die het land sinds 1932 in goede banen leiden. Dat het af en toe een spatje bloed kost mag de pret niet deren.

    • Tino Kuis zegt op

     Het onopgeleide boeren proletariaat moet geleid worden door Militairen, Monniken en Monarchen. Dan komt het zeker goed.

     Ik las het artikel van Nidhi Eeosiwong over Democratie en Boeddhisme. Kom, maak er een artikeltje van…….

    • chris zegt op

     Gelukkig is het onderwijs in Thailand zo beroerd dat die lessen van de regering niet bezocht cq begrepen worden.

  • Pompoei zegt op

   Een vriendje bij de soldaten zeker Leo. Het is in Thailand nog nooit zo slecht geweest voor de bevolking als nu. Zelfs de rijken klagen omdat ze hun illigaal geplaatste hotels en resorts moeten afbreken.

 6. Leon1 zegt op

  De EU zal wel opdracht hebben gekregen van de VS om zich te bemoeien met interne zaken van Thailand, kan mij herinneren dat de VS dat 2-jaar geleden heeft gedaan.
  Het antwoord van Thailand was: VS bemoei je niet met interne zaken van Thailand, Thailand heeft toen prompt oorlogsschepen en ander materiaal besteld bij China.
  VS heeft daarna de sancties van Vietnam opgeheven, in de hoop zaken te doen, Vietnam heeft toen ook wapens gekocht van China.
  Denk dat de EU genoeg werk aan de winkel heeft om hun eigen zaken op orde te stellen, hoogmoed en arrogantie speelt hoogtij in de EU.

  • Cornelis zegt op

   Sommigen van deze commentaren zijn toch werkelijk ongelofelijk en lijken voort te komen uit een ingebakken vooroordeel tegen de EU. Beperk je nou eens tot de feiten en die zijn dat de EU-ambassadeur zich bemoedigend/hoopvol uitspreekt over de verwezenlijking van hetgeen de junta de bevolking heeft beloofd: verkiezingen. Als je het nieuws hebt gevolgd zou je kunnen weten dat – volgende op die gedane belofte – de EU zich juist positief opstelt en vorige maand de betrekkingen met Thailand op alle niveaus volledig heeft hersteld. Ook de onderhandelingen over het Vrijhandelsverdrag EU – Thailand, eerder vanwege de coup stilgelegd, zullen weer worden voortgezet.

 7. bunnagboy zegt op

  Bij het lezen van sommige commentaren hier moet ik tot het besluit komen dat op deze blog blijkbaar enkele van die onbaatzuchtige “vrienden” te vinden zijn, die vice Prawit die peperdure horloges “lenen” om hem bij te staan in zijn nobele strijd tegen corruptie, slechte politici, achterlijke buffels, enz…

 8. Mark zegt op

  Een ambassadeur die de Westerse Europese waarden uitdraagt door de overheid van een buitenlandse natie te herinneren aan haar eigen belofte. En als je reacties leest heeft menig Westers Europese burger met enige interesse/verbondenheid met Thailand daar moeite mee.
  Blijkbaar is Thaise lucht slecht voor de houdbaarheid van Westerse Europese waarden. T i (also)T 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website