Alle bezoeken naar en uit Thailand en alle partnerschap overeenkomsten worden opgeschort totdat het land naar een democratisch regime terugkeert. Dit hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie gisteren in Luxemburg besloten om de junta onder druk te zetten.

De bevriezing van de diplomatieke banden vormt een indicatie dat de EU niet onder de indruk is van de roadmap naar democratie die de NCPO onlangs bekend maakte. De EU acht die niet geloofwaardig genoeg.

Een van de overeenkomsten die getroffen worden, is de Partnership and Cooperation Agreement. De EU en haar ledenlanden zullen die niet ondertekenen. Enkele landen zijn ook al begonnen hun militaire banden met Thailand te herzien.

Volgens de ministers zal de EU pas haar steun voortzetten wanneer Thailand een vroeg en geloofwaardig plan voor herstel van een constitutioneel bestuur heeft en geloofwaardige en inclusieve [?] verkiezingen houdt. Zolang die ontbreken blijft Thailand ‘under review’.

De ministers hebben ook alle partijen opgeroepen uiterste zelfbeheersing te betrachten, de mensenrechten en de fundamentele vrijheid van mensen te respecteren, politieke gevangenen vrij te laten en een eind te maken aan censuur van de media.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren teleurgesteld te zijn over de stellingname van de EU. Ze deed een beroep op haar Europese ‘bondgenoten’ om het besluit te herzien en zo de relatie en haar lange-termijnbaten te handhaven. Sihasak Phuangmketkeow, permanent secretaris van het ministerie, gaat met de EU ambassadeur in Thailand over de kwestie praten.

Het besluit van de EU komt wel op een erg ongelukkig tijdstip. Vrijdag kreeg Thailand van de VS een dikke onvoldoende voor haar beleid op het gebied van de mensenhandel (zie: Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington).

Een direct gevolg van de EU-verklaring is dat de onderhandelingen over de Thai-EU vrijhandelsovereenkomst (FTA) één à twee jaar worden opgeschort of totdat Thailand een gekozen regering heeft, zegt Pornsil Patchrintanakul, vice-voorzitter van de Thaise Kamer van Koophandel. Hij vindt dat Thailand het uitstel moet gebruiken om de voor- en nadelen van de FTA te bestuderen, en een vergelijkende studie te verrichten naar de FTA’s die de EU met andere landen heeft gesloten.

Alhoewel de krant schrijft dat de zorgen zijn toegenomen dat Thailand’s internationale handel gevaar loopt, denkt Pornsil dat die niet direct wordt getroffen. Het besluit van de EU is in dit soort gevallen normale praktijk.

(Bron: Bangkok Post, 24 juni 2014)

No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “EU bevriest diplomatieke banden met Thailand”

 1. tlb-ik zegt op

  De kring van kritieker die EU de rug toe draaien wordt steeds groter. De EU laat ook nu weer eens zien hoe kortzichtig hun beleid is. Schijnbaar weten ze niet, dat je een Thai niet onder de indruk kunt krijgen en hij ongevoelig is voor druk van buitenaf. Volgens de EU had Thailand dus met de straat chaos verder moeten gaan zoals in de afgelopen 8 maanden ?. Want in die tijd legde de EU Thailand geen sankties op.

  Zolang de USA hun gevangenis op Kuba niet geregeld krijgen, zal ook het USA oordeel de Thais niet beindrukken. Het is goed te weten dat anderen, echte kenners van de Thaise scene, het -nu- gebeuren in Thailand wel zeer positief beoordelen. Dat gelt in de eertse plaats voor het Thaise volk, die denkelijk het EU en USA oordeel terecht aan hun Thaise laars lappen.

  • Sjaak S zegt op

   Volledig met tlb-ik eens! Wat een idiotie… ik ben niet erg politiek ingesteld, maar het is inderdaad een typische idiote domme reaktie van de EU. Dus beter in een rotzooi van een zogenaamde democratie, dan in een efficiënter geleid land door een legerleiding. Blijkt dat iedereen weer met zijn eigen meetlat aan de gang is. Wat voor Europa geldt (en wat is het op het ogenblik voor een rotzooi daar?), moet dan maar voor iedereen gelden.
   Hoezo Thailand anders dan wij? Hoezo een cultuur die honderden jaren ouder is dan de onze maar even naar ons beeld omgooien.
   Misschien heb ik het bij het verkeerde eind en zie ik de achtergronden niet duidelijk genoeg, maar mijn gevoel zegt dat dit weer eens een flinke vinger in de lucht is, die weer eens oei oei oei moet zeggen.
   Maar zolang er geen geld te halen is of andere voordelen, kan dat vingertje gezwaaid worden. Zou Thailand een grote olieproducent zijn of echt veel producten uit Europa invoeren, werd dat vingertje al snel ingetrokken.
   Wat een stelletje onnozels in de EU!

  • Gerrie Q8 zegt op

   tlb-ik; deze keer ben ik het volledig met je eens. Eerst in eigen huis alles op orde en dan mag je het vingertje wijzen naar anderen. Denk niet dat ze weten wat er hier speelt. Politiek vanuit een zetel? Maar misschien brengt het wel een reactie te weeg op de waarde van de Baht t.o.v. de Euro.

   • Daniel zegt op

    Niets van aan trekken, Europa ging het ook eens oplossen in Oekraïne. Verhofstad heeft daar ook staan roepen op de barricaden. Dacht de toenmalig protesters te steunen. Nu het tij gekeerd is hoort men niets meer. Veel te veel bemoeizucht.

 2. chris zegt op

  Ik vraag me in dit verband af wat het advies over deze genomen maatregel was van de ambassadeurs van de EU-landen en van de EU-ambassadeur in Bangkok. Ik kan me haast niet voorstellen dat al deze diplomaten cultureel zo kortzichtig zijn dat zij de respectievelijke vaderlanden niet hebben uitgelegd en geinformeerd hoe de vork in Thailand de laatste 10 jaar ‘democratisch’ in de steel zit. Ik kan me wel weer voorstellen dat de advsieurs van de Ministers van Buitenlandse Zaken van al deze vaderlanden met een uiterst Westerse bril kijken en met Westerse normen en waarden oordelen. In Europa lijkt men het voorbeeld van de USA over te nemen door te menen dat men de wijsheid en de waarheid in pacht heeft. En je zult zien dat men dan straks verbaasd en verongelijkt is dat Thailand zijn betrekkingen met China, Rusland, Japan en India nauwer gaat aantrekken.

 3. Cornelis zegt op

  De reactie van de EU is een min of meer standaard-opstelling in dit soort situaties. Echt consequent is men daar niet in, want zou men dat wel zijn dat hadden we niet zulke goede diplomatieke betrekkingen met ‘democratiën’ zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saoudie-Arabië, om maar een paar voorbeelden te noemen………

 4. Rik zegt op

  Oh oh De EU heeft weer eens een wijs besluit genomen…. Regeren vanaf het pluche in eigen achtertuin een puinhoop maar wel naar een ander wijzen en vertellen hoe ze de zaken moeten regelen. Ik word zo moe van die EU wijsneuzen. Wanneer worden deze mensen eens wakker? De tijd dat alles hier goed geregeld was is al lang voorbij dus laat ze hier eerst maar eens naar gaan kijken.

  • Cornelis zegt op

   Rik, het is goed om je te realiseren dat ‘die EU wijsneuzen’ onze eigen, nationale politici zijn, in dit geval de Ministers van Buitenlandse Zaken.

   • HansNL zegt op

    Moderator: uw reactie voldoet niet aan onze huisregels.

   • Rik zegt op

    @Cornelis zegt op 24 juni 2014 om 08:59
    Dat klopt hoor maar niet alleen van het o zo wijze NL maar uit de gehele EU. En als je goed gaat kijken naar wie en welk land er in deze zeer ”wijze” raad zit dan begin je spontaan te janken. Bij het ene land is het nog slechter als het andere maar wel dit soort wijze besluiten mogen nemen in naam van alle EU onderdanen. Misschien word het eens tijd dat wij een voorbeeld nemen aan de Thai en ook met ze alle eens de straat op gaan 😉

 5. David H. zegt op

  Mijn persoonlijke overweging is of dit niet enigszins vroeg of laat gaat reflecteren op, bvb de modaliteiten voor de verblijfsstatus van expatts hier in Thailand , omdat” diplomatie ” gewoonlijk een pingpong bal effect uitlokt ..?

  • NicoB zegt op

   David H., Thailand, ook de junta nu, doet er alles aan om te zorgen dat Thailand blijft draaien.
   Zie hoe de Cambodjanen en illegalen nu tegemoet worden gekomen, zie hoe de toerist tegemoet wordt gekomen, dus hier hoeven we ons echt geen zorgen over te maken.
   Dat kan anders komen te liggen als er sprake is van agressie/geweld tussen landen, dan kun je je biezen pakken. Zie bv. de USA ambassade in Bagdad die in Irak nu ontruimt is vanwege ISIS. Dan ligt het allemaal anders, een expatt en mensen met een retirement visa is, om het zo maar eens te zeggen, een toerist die wel heel erg lang in Thailand blijft vertoeven, die wil Thailand niet kwijt.
   NicoB

 6. ruud zegt op

  Het lijkt er op dat Europa en Amerika druk bezig zijn zichzelf buiten spel te zetten in de wereld.
  Rusland en China halen de banden aan.
  Dus vanaf oost Europa tot aan de stille oceaan ontstaat 1 sterk economisch blok.
  Als China zo verstandig zou zijn om de ruzie over grenzen en eilanden met Japan op te lossen, kunnen ze misschien Japan ook nog wel binnen hengelen.

 7. Farang ting tong zegt op

  Wat denken die zelfingenomen Eurocraten eigenlijk wel, zij die zelf de bevolking buiten alle besluitvorming laten, zij die referendums negeren, zij die de stem van het volk niet willen horen, diegene durven met het vingertje te wijzen richting Thailand? (lol)

  • Cornelis zegt op

   Ter relativering: die ‘zelfingenomen Eurocraten’ zijn in dit geval de wettig gekozen regeringen van de lidstaten. Pas je stemgedrag daarop aan, zou ik zeggen……….

 8. rene zegt op

  Wat de junta gedaan heeft is goed gedaan en ik spreek me niet uit over de toekomst maar rust en orde zijn weergekeerd en misschien wordt corruptie ook wel eens aangepakt. De EU wordt ingelicht door de ambassadeurs en die zitten in hun ivoren toren de krant te lezen en dat is echt zo, persoonlijk meegemaakt gedurende jaren en dan diende die krant gecodeerd doorverzonden te worden naar het Belgisch ministerie van buitenalndse zaken. Zo wordt de EU ingelicht.
  Laat Thailand rustig terug zijn evenwicht hervinden en dan zal het leger een ordentelijke verkiezing organiseren en zolang we niet terugglijden naar straatrumoer en spanningen gaan we met grote stappen vooruit, ik hoop dat de militairen die afdreiging van de EU aan hun laars lappen.
  Het probleem van de mensenrechten is wat anders maar daar is de junta niet verantwoordelijk voor wel alle andere voormalige politici en ook daar zullen de militairen wel wat aan doen als ze een beetje tijd hebben om dat te reorganiseren.
  .

 9. Cees zegt op

  Natuurlijk is mensenhandel etc. niet goed te praten, maar we vergeten snel, en hebben over alles en iedereen die niet de westerse cultuur aanhangt wat op te merken.
  Amerika en bondgenoten zijn het volgende allang vergeten natuurlijk:

  During the Vietnam War U-Tapao was a military base for the United States Air Force B-52 Stratofortress bombers, known as “Bi-hasip-sawng” to the local people. U-Tapao was a front-line base along with the other US bases at Korat, Udon, Ubon, Nakhon Phanom and Takhli. The USAF B-52 made regular sorties over Thailand’s eastern neighbors, especially North Vietnam, carrying an average of 108 bombs of 500 and 750 pounds per mission.
  The closeness of the U-Tapao USAF base to Pattaya during the Vietnam War era is frequently cited as one of the main reasons for the development of prostitution in that town.

  Destijds was men niet zo kritisch….toen was Thailand wel goed.
  Ik zie de beelden op tv van rennende vrouwen en half verbrande kinderen nog voor me, over mensenrechten gesproken.

 10. Richard zegt op

  Ik lees alleen maar commentaar op het EU beleid naar Thailand toe, terecht of onterecht.
  Maar hoe zit het nu voor al die mensen die in Thailand zijn met een AOW, WAO./WIA uitkering ?
  Blijft dat dan als verdragsland nog van toepassing of wordt dat ook herzien ?
  En zoals David H. ook opmerkt wat voor invloed zal het hebben voor de expats?

  • NicoB zegt op

   Richard, je vraag is relevant, de EU heeft alle partnerschap overeenkomsten opgeschort is het bericht, dat betekent niet dat ze opgezegd zijn.
   Of onder de ” partnerschap overeenkomsten ” ook verdragen vallen, bv. het Belastingverdrag weet ik niet, ik denk het niet. Een partnerschapsovereenkomst is bv. de gezamenlijke oefening van het Thaise leger met de US, die oefening is niet opgeschort maar afgebroken.
   In de regel is het zo, dat bij dit soort politiek gekrakeel verdragen niet worden opgezegd en ook niet opgeschort. Wil je dit zeker weten tav. het Belastingverdrag kun je de belastingdienst Buitenland in Heerlen benaderen, even bellen via Skype kost bijna niets.
   Verwacht ook niet dat er iets wijzigt aan Aow, Levensbewijs Svb, Wao etc.; in dit soort situaties nog nooit iets dergelijks gezien.
   Bedenk dat de EU nu eenmaal ook z’n staartje moet roeren om enig geloofwaardigheid in de wereld te hebben en houden, dus zie het allemaal maar als gekrakeel. In de praktijk gebeurd er verder niet zo veel, men heeft zich laten horen en gaat over tot de orde van de dag, zeker zoals er nu door de junta gewerkt wordt. Zou er sprake zijn van grove schending van mensenrechten dan komt het anders te liggen.

 11. Jan zegt op

  Schande dat de EU zo durft te reageren. Laat men daar eerst zelf eens beginnen met echte democratie en orde op zaken stellen. Frappant is ook dat de enige echte democratie in Europa – Zwitserland dus – niet eens lid is van de EU.

 12. Loeng Johnny zegt op

  Wanneer gaat dat eens stoppen, met in andermans pot te komen, of te willen roeren?

  As men eerst eens voor zijn eigen deur vaagt en ziet dat alles in orde is, dan mag men…..mits respect voor andere culturen en samenlevingen eens iets zinnigs zeggen op een ander.

  We zullen weer eens zien in de Belgische democratie hoe lang het weer duurt dat er een regering is!

  Ik lees en hoor dat de Thaise bevolking opgelucht ademt na al dat gezever van de laatste maanden. Wie woont er ook niet graag in een land waar alles rustig is?

  De ‘junta’ ik vind dat nog altijd een lelijk woord, is grote kuis in Thailand aan het houden. Heeft men daar dan geen begrip voor? Waarschijnlijk niet, en moet dat woord democratie, volgens westerse normen maar overal ter wereld gelden. Er was democratie en die maakten slachtoffers. Is dat dan beter?

  Laat die mensen, die nu de leiding hebben, rustig werken en alles zal in orde komen!

  Wat ik hier lees is juist: door zulke landen te berispen of wat dan ook, duw je ze in het andere kamp, en dat is dan beter????

  Geduld is een schone zaak!
  Loeng Johnny

 13. ger zegt op

  Europa moest zich schamen , ze moesten hun huiswerk beter doen i.p.v
  zo n achterlijke beslissingen nemen , zelf woon ik al 3jaar in Thailand , weet natuurlijk niet alles maar
  denk dat het een goede zaak is dat het leger even de macht
  overneemt

 14. Willy Leon dP zegt op

  Wat is er toch mis met die Eurocraten?
  Zij kunnen het echt niet laten hun belerende vingertje in de lucht te steken. Bovendien worden ze meestal niet gehinderd door enige kennis ter zake noch zijn ze in staat ietwat empathie met andere volkeren te tonen.
  Ik zou zeggen aan de Thai : Heer vergeef het hen (Europese politici) want ze weten niet wat ze doen …

 15. Verlinden alois zegt op

  Ik lees hier al die positieve commentaar voor de junta,blijft het feit dat een wettig verkozen democratische regering uit het zadel gelicht is door het leger,indien julie dit echt goedkeuren schort er echt iets met julie gedachten over democratie

  • Loeng Johnny zegt op

   De enige echte juiste bestuursvorm is een utopie! Dat is een mengeling van alles en nog wat.

   Waarom is democratie de enige echte goede vorm? Omdat iedereen zijn zegje mag doen en maar bla bla bla ‘tot in den eeuwigheid’. Je ziet wel wat er in Thailand is van gekomen.

   Ik denk dat er SOMS een instantie moet kunnen inspringen om, zoals nu in Thailand, eens grote kuis te houden van wat die democraten allemaal naar de bom hebben gedaan.

   Ik vind persoonlijk dat daar niks mis mee is.

   GEDULD!!!! Als alles terug opgekuist is, zullen er in LOS weer verkiezingen komen! De huidige beleidsmensen willen alleen alles opkuisen, meer niet. Dit is geen regime dat wil blijven.

   En wat wil de Thaise bevolking? Ik denk dat die het gekibbel tussen geel en rood meer dan beu zijn!

   En zou het niet eens kunnen dat er bevolkingsgroepen in de wereld zijn, die niet kunnen omgaan met de westerse democratie?

   Het communisme is eind jaren tachtig achterhaald, want in het huidige China vind ik tegenwoordig maar weinig echt communisme terug.

   Wel, zo zal de democratie, die wij kennen, zichzelf ook oplossen, want dat kan ook geen stand houden!

  • Sjaak S zegt op

   Wat is er nou eigenlijk precies mis met een legerleiding? Het leger in Thailand bestaat uit Thais en niet uit buitenlanders. Het zijn mensen die net zoals iedereen een normaal leven willen leiden, een salaris ontvangen en werken voor hun brood..
   Dat er iets slimmere koppen bij zitten, die én hersens hebben én de macht hebben om iets te doen en het daadwerkelijk door kunnen zetten, is voor mij een goed teken.
   Een wettig verkozen “democratische” regering, die zijn werk niet doet, moet ontslagen worden. Daarvoor heb je iemand nodig die het heft in handen neemt. Er schort niks met de gedachten over democratie. Een democratie is niet altijd het beste middel om een land te leiden. Het mag zo in Europa, USA of een anders Westers land zijn, het hoeft niet per se in Thailand gelden. Er zijn genoeg landen op de wereld, waar een democratie gewoonweg een slechte manier van regeren is. Met name daar waar een groot deel van de bevolking niet op een bewuste en weloverwogen manier kan kiezen. Thailand behoort daartoe. Eigenlijk vele landen behoren daartoe. Als je het overgrote deel van je bevolking geen goede scholing kunt geven, mag je niet verwachten dat daar dan iets goeds bij uitkomt.
   Ik ben altijd van mening geweest dat je moet weten waar je voor kiest. En als je dat niet kunt, moet je het laten. Dan moet er een andere vorm van regeren zijn. Een die goed is voor het volk. En toevallig is nu in Thailand een legerleiding die het wél goed doet. Dat is toch vele malen beter dan een slecht gekozen “democratische” regering!

   • tlb-ik zegt op

    Een goed geschreven verhaal S.S. Ben het volledig met je eens. Vooral op het Thaise platteland worden stemmen gewoon -gekocht-. Dus hij of zij die het meeste (geld heeft) biedt, krijgt de stem van de kiezer. In het verre Bangkok is het ook niet beter. Rijke zakenlui, zonder kennis van diplomatie en zaken, helpen mekaar in het politieke zadel. Ik hoop dan ook, dat het militair daar begint met opruimen en een einde maakt aan deze vriendjes politiek.
    Onbegrijpelijk, dat er nu nog bloggers zijn, die schijnbaar de afgelopen 8 maanden terug willen hebben, met o.a. Bangkok plat gooien, verkeers belemmeringen, afgesloten straten en pleinen en clowns die het beheer van de binnenstadt hadden over genomen. Als dat hun visie is van demokratie, dan goeden morgen. Dat is nl. Anarchie.
    Duidelijk is, dat het merendeel der Thaise bevolking achter de militairs un hun handelen staan. Onbelangrijk voor hun, dat enkele onbeleerbare expats achter het EU besluit staan. De EU heeft ook geen kijk gehad op zaken, dat hun expantie drift richting het oosten, de Ukraine behoorlijk in de moeilijkheden heeft gebracht. Daarom was het veel beter geweest als nu de EU Thailand hulp had aangeboden. Mag zijn, dat een militaire regering, niet wenselijk is, Maar voor Thailand is het een zegen.

  • Remko zegt op

   Naar mijn weten was het kabinet al sinds oktober 2013 demissionair en kon er geen enkel nieuw besluit woden genomen. Hier heeft het leger helemaal niets mee te maken.

  • ruud zegt op

   Moderator: niet chatten svp

 16. Henk Hauer zegt op

  Zeer kortzichtig van de EU. Als democraties gekozen politici er een zooitje van maken dient er ingegrepen te worden. De staatgreep in Thailand is niet te vergeleken met vorige staatsgrepen, en zeker niet met staatsgrepen on Afrika an vroeger in Zuid Amerika. Er vallen nu ge doden zoala gedurende de laatste 6 maanden. Er wordt orde op zaken gesteld, en men probeert de corruptie aan te pakken. Vele staat bedrijven worden geleid door de vrienjes van de democraties gekozen polici. Deze kunnen zo goed hun
  zakken vullen. Nu wordt eindelijk hun verkregen rijkdom gecheckt hoe die verkregen is.
  Zowel dce US en de EU moeten niet denken dat ze de morele politie agent van de wereld zijn betreffende de bewaking van de democratie in the wereld. Hoe in gedavhte dat ook Hitler democraties gekozen was.
  Dus dit systeem is ook niet volledig veilig geweest. De US moest ook Thailand op de vingers tikken over human traficing. . Al daar nog steeds mensen werken met enige compensatie de tip die men ontvangt,
  kijk eerst ens naar jezelf. Er wordt nu wel ion Thailand iets aan dit probleem gedaan. De gekozen regeringen hebben dit altijd laten sloffen

 17. hans zegt op

  Kan iemand meer licht geven over de details van het “EU” besluit? Hoewel velen vinden dat de EU veel te machtig is, besluiten zoals dit worden dkor de individuele regeringen gemaakt. Is er iets bekend over de opstelling van individuele lidstaten? M.a.w zijn er sommige kortzichtiger dan anderen?

  • Cornelis zegt op

   Zoals ik in een eerdere reactie al aangaf, is dit een gezamenlijke reactie van alle EU Ministers van Buitenlandse Zaken en dat houdt in dat ze allen achter deze tekst staan.

 18. Jo Beerkens zegt op

  Zoals gewoonlijk snapt de EU weer eens niet hoe de vork in de steel zit en hobbelen ze maar zo’n beetje achter de muziek (USA) aan.

 19. Hendrik Keestra zegt op

  De EU weet in dit geval, in tegenstelling tot wat de meesten hier menen, uiteraard zeer goed wat democratie inhoudt.

  Democratie is niet, zoals een aantal ‘uitkering-trekkende-expats’, die hun Thaise weelde volledig danken aan het vaderland, hier menen te weten zoals het toejuichen van een legergeneraal die beslist de kroegen dicht te gooien om 10 uur ‘s avonds, zijn ondergeschikten bespottelijke en onnozele dansjes laat uitvoeren in een showtje op Pattaya Central en verder op allerlei belangrijke (!) maar minder zichtbare wijze de lakens gaat staan uitdelen.

  Kennelijk is bij de expats in Thailand kennis over het begrip ‘democratie’ er door de vingervlugge masseuses volledig uit gemasseerd…

  • ruud zegt op

   De EU weet inderdaad heel goed wat democratie is.
   Namelijk het tegenovergestelde van wat ze in de praktijk brengen.

   • Hendrik Keestra zegt op

    Kom a.u.b. eens met een duidelijk voorbeeld Ruud en vertel hoe het in Thailand beter is geregeld.
    Wáár wordt in de EU het tegenovergestelde van democratie in praktijk gebracht…??

 20. conimex zegt op

  Toevallig gisteren een paar boodschappen wezen doen, een vrouw, eigenaresse van een detailhandelszaak, kon zich niet voorstellen waarom bepaalde westerse landen zich zo verzetten tegen de junta, de afgelopen weken zijn er zoveel goede taken verricht door de huidige machtshebbers, de rust is weer gekeerd na jaren van onrust stoken door bepaalde groepen, ze zou graag willen dat alle expats die in Thailand leven , tegen hun eigen regering protesteren, volgens haar begrijpen deze niet wat hier werkelijk leeft of gebeurt.

 21. Hendrik Keestra zegt op

  Expats, beste ‘conimex’, profiteren in de eerste plaats en hun reactie hier is een vervolg daarop.

  Kennelijk zijn ze zich er heel goed van bewust dat bij werkelijke invoering van het democratisch bestel in Thailand hun voordeeltjes langzaam maar zeker zullen verdwijnen.

  Genoten heb ik van alles wat ik in Thailand heb gezien en meegemaakt de afgelopen vier weken (ben nu één week terug in Nederland). Ik zit nog vol van mijn verblijf aldaar en ben er diep tot zeer diep van onder de indruk. Kom ook zeker terug.

  Wat ik echter ook heb gezien is hoe mensonwaardig de levensomstandigheden van de onder een dictatuur levende Thai vaak zijn en hoe makkelijk daar misbruik van wordt gemaakt door in democratie, mét haar sociale voorzieningen!, opgevoede landgenoten.

  Zorg in Thailand voor democratie zodat elke Thai zich uit kan spreken en er (op de duur) een goeie, de bevolking vertegenwoordigende regering komt met democratisch gekozen en goed functionerende toezichthouders.

  Zorg voor een goed en eerlijk stelsel van sociale voorzieningen opdat de Thai zich niet meer hoeft te prostitueren (m.v) , mensonwaardig te bedelen of vuilnisbakken leeg te graaien om aan de kost te komen.

  Alles wat jullie hier schrijven is waar (ik volg dit blok al tien maanden); het is een schitterend land met misschien nog veel schitterende mensen maar gun hen wat jij hebt en dat is democratie; het recht om zelf te mogen beslissen hoe jouw toekomst en die van je kinderen eruit gaat zien en niet een leven in volledige afhankelijkheid van een ‘rijke’ farang…

  • ruud zegt op

   Die mensonwaardige omstandigheden waar de mensen onder leven, deden zich voor onder de democratisch gekozen regering.
   Die zijn niet op 22 mei na de staatsgreep begonnen.

   Bij het eerste aantreden van de democratisch gekozen Taksin zijn 2500 burgers zonder vorm van proces doodgeschoten.

   Die democratisch gekozen regeringen in Thailand, hebben in al die jaren dat ze aan de macht waren, ook de mensen niet van goede sociale voorzieningen.

   De eerste regering onder Taksin heeft arme Thai wel hun rijstvelden bij de bank laten verpanden, zodat ze geld zouden hebben om een bedrijfje te starten.
   Maar als iedereen in een dorp een minimartje opent is er niemand die geld verdient.
   Ook al mocht het officieel niet, heeft in de praktijk een groot aantal mensen dat geld uitgegeven aan luxe.
   En dat dit zou gebeuren was voor iedereen wel duidelijk.
   Arme mensen, die een keer geld in hun handen hebben.
   Mobiele telefoons hebben ze bijvoorbeeld gekocht.
   Goed voor de inkomsten van Taksin.

   Verder vind ik niet dat u het recht hebt, om mensen die er voor hebben gekozen in Thailand te gaan wonen voor profiteurs uit te maken. (verdwijnende voordeeltjes)
   Sterker nog, misschien moet u bedenken, dat zij geld uit Nederland naar Thailand brengen.
   Daar profiteren de Thai van.
   Als ik eten koop, doe ik dat bij een Thai.
   Als ik spullen koop, doe ik dat weliswaar bij een groot (vaak) westers warenhuis, maar daardoor zorg ik wel voor werkgelegenheid.
   Als ik mijn huis laat opknappen, is er een Thai die daar aan verdient.
   Van mijn deposito bij de bank houdt de bank 15% belasting in.
   Als u mij verwijt, dat ik Nederland tekort doe, door mijn in Nederland verdiende geld in Thailand uit te geven, kan ik nog met u meegaan.
   Maar ik vind niet dat u mensen die hier gaan wonen voor profiteur uit kunt maken.
   En als ik voor het geld naar Thailand zou gaan, zou ik wel voor Laos kiezen.
   Dat is goedkoper dan Thailand.

 22. van wemmel Edgard zegt op

  Wat is er beter De red en de yellow shirts die elkaar bekampen waar er altijd doden en gewonden bij vallen of de militairen die voorlopig het land besturen met de nodige tucht ,dicipline en orde.Hopelijk kunnen ze de corruptie uitschakelen.Als de democratie niet eerbiedigd word is dit wel de beste oplossing.Eddy


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website