Er is van alles mis met voedsel dat je kan kopen op versmarkten in Thailand. Uit een steekproef door het ministerie bij 39 versmarkten blijkt dat in 40% van alle gevallen formaline wordt gebruikt om het eten langer vers te houden. Het gaat daarbij onder andere om vlees, groenten en kant en klaar gerechten.

Formaline is een chemisch product dat ook gebruikt wordt in meststof, triplex en industriële producten, maar vooral bekend is omdat het gebruikt wordt om lijken in mortuaria te conserveren. Het middel is verboden om te verwerken in eten, doch populair om zo het bederf en schimmelen van voedsel te vertragen, vooral omdat het goedkoop en volop beschikbaar is. Formaline is een kankerverwekkende stof en wordt in verband gebracht met longkanker, leukemie en hersentumoren.

Sabaibang, een deel van de koeienmaag dat voornamelijk in de Isaanse keuken wordt gebruikt, is het zwaarst verontreinigd met de giftige stof. Ruim 95 procent van de monsters bevatten formaline. Verder bleek ruim 76 procent van de shiitake, champignons en gember verontreinigd. Noedels in een bouillon van roze saus sprong er ook uit met 34,6 procent.

Verkopers in Thailand die formaline gebruiken, lopen het risico van een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 20.000 baht.

Bron: Bangkok Post

20 reacties op “Etenswaren op Thaise markten bevat vaak het gevaarlijke formaline”

 1. Ger zegt op

  Ach, de gemiddelde Thai interesseert het niet en/of hebben geen idee dat ze ongezond eten naar binnen krijgen. De verkopers denken alleen aan hun produkten en niet aan voedselveiligheid. En de Thaise overheid heeft al wettten en regelgeving hiervoor en kordaat als ze zijn besluiten ze vast en zeker weer een aantal nieuwe wetten hiervoor in te voeren.
  En morgen is iedereen het weer vergeten en gaat men op de oude voet verder zonder handhaving van wetten, zonder interesse in de voedselveiligheid en meer.

  Kom al 25 jaar in Thailand en hoorde het 20 jaar geleden ook al dat formaline op grote schaal werd toegepast. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoe mooi de appeltjes en andere fruit erbij liggen. En de onwetende Westerlingen maar roepen hoe gezond bijvoorbeeld fruit in Thailand is. Of bijvoorbeeld alle vis welke op zee wordt gevangen; hoorde 20 jaar geleden ook al dat alles goed bleef niet dank zij de koeling maar dank zij de de vaten formaline. Nog een “gezond”visje ?

  Advies van Thaise mensen die het wel weten , waaronder mijn ex, om niet te veel groente, fruit , vlees (vanwege groeihormonen ) en meer te eten. Zelfs rijst wordt flink bespoten
  Sinds ik in Thailand ben probeer ik dan ook bijna vegetarische te eten en het liefst biologische fruit en -groente te eten of indien dat er niet is dan maar niet.
  Wil graag nog wat langer gezond leven.

  • Hendrik S. zegt op

   Beste Ger,

   U eerste regel klopt zeker.

   Hoe herken je biologisch fruit en groenten in Thailand eigenlijk? Is daar ook een keurmerk ofzoiets voor? Heb hier namelijk nog nooit echt op gelet

   • Ger zegt op

    Kijk naar de vermelding ‘ organic ‘ op de verpakking . Vaak ook vermelding van “Safe Food” of andere soortgelijke teksten.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Als je prioriteit geeft aan je gezondheid kun je maar beter niet naar Thailand gaan. Naast door pesticiden vervuilde groente, vlees, en vis, in combinatie met een paar flinke inhalaties uitlaatgassen, nu ook nog maar formaline erbij! Thailand, een paradijs? Misschien, maar het genot is mogelijk van korte duur. Verbaast me niets dat de gemiddelde Thai niet zo oud wordt!

 3. Jan Doedel zegt op

  In ieder geval kan ik er in geval van een vroegtijdig einde door het geknoei met eten in Thailand van uit gaan dat mijn lichaam toch goed geconserveerd door de formaline in Nederland aankomt! Een geruststelling!

 4. Daniël M zegt op

  De Thaise keuken werd al die jaren in de schijnwerpers geplaatst omwille van zijn variëteiten en smaken. Al te vaak kom ik berichten daarover tegen, ook in dit blog. En dan lees ik dit… Wat moet ik er nu van denken?

  Volgens mij zijn het wellicht niet alleen de Thai die dit eten, maar ook de vele toeristen.

  Maar ja… ekonomie (geld) is belangrijker dan de mensen.

  • Ger zegt op

   Er zijn EU richtlijnen welke gelden voor importen van uit Thailand. Al te vaak gelden er verboden vanwege normoverschrijdingen vanwege teveel gebruik van pesticides, hormonen, antibiotica, ziektes en meer.
   Idem doet de VS, Japan en andere landen dit.
   Dit ter bescherming van de consumenten. En dan mag je ervan uitgaan dat wat geëporteerd is er nog rekening mee gehouden wordt en dat de produkten dan toch nog worden afgekeurd. En wat voor de binnenlandse of ASEAN markt bestemd is …..tja.

   • Harrybr zegt op

    Als importeur van levensmiddelen uit Z.O. Azie ben ik altijd heel erg geïnteresseerd in hun BRC of IFS of ISO 22000 certificering. Niet alleen het “diploma”, maar ook het rapport en de ondersteunende lab test rapporten. Bijv: aluminium ( geabsorbeerd in de bloem) in noedels mag niet meer dan 10 ppm ( milligram per kg) zijn. Mijn mihoen uit TH blijft onder de detectiegrens van 0,2 ppm, doch andere fabrikanten halen de 734 ppm, zie Duitse rapport in de EU-RASFF database ( https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=notificationDetail&NOTIF_REFERENCE=2014.1586 )
    Verschillende Thaise instant noedel fabrikanten moesten toegeven zelfs nog NOOIT op aluminium te hebben onderzocht. Sinds nov 2008 zijn daarom wel 110 zendingen door de EU voedselautoriteiten uit de handel genomen.
    De kennis en belangstelling van de Thaise “export manager” gaat niet veel verder dan het omhoog houden van die certificering. Waarvoor het staat ? Mia roeh…
    Een Thaise fabriekseigenaar wist zelfs als tegenargument te vertellen, dat ze een metaaldetector in de productielijn hadden staan. Dat het om opgeloste metaalionen in het product ging en niet om stukken metaal, was duidelijk een stap te ver.
    Een andere… samen met andere micro-biologische eigenschappen: “oh, too small to see”.
    Hopelijk kijkt de EU importeur niet enkel naar het factuurbedrag en hoopt niet betrapt te worden door de NVWA resp FAVV of de klant.
    Wat er op de binnenlandse markt gebeurt ? ? ? Wat dacht U ? Niet goed wordt verbrand ? Kom nou !

 5. khmer zegt op

  Van dit bericht word ik tamelijk onpasselijk… Wonend in Cambodja, waar geld nog meer aanbeden wordt dan Boeddha, is het mogelijk nog vele malen erger. Berichten over grootschalige voedselvergiftiging verschijnen regelmatig in de Phnom Penh Post. Ook mijn vrouw komt geregeld met verhalen thuis – over kuikens die in minder dan zes weken volwassen worden gespoten, over bananen die eveneens met een of ander goedje worden geïnjecteerd (voor kleur en grootte) – die me doen huiveren. We hebben dan ook een uitgesproken voorkeur voor groente en fruit uit eigen tuin en minimale hoeveelheden vlees en vis. Over vlees nog deze opmerking: dieren die ziek zijn, worden steevast geslacht en het vlees op de markt verkocht – koning dollar gaat voor alles.

 6. Khun Peter zegt op

  Je hoeft niet echt doorgeleerd te hebben om te begrijpen dat de ongekoelde etenswaren op een Thaise markt bij gemiddeld 35 graden, normaal gesproken al binnen een paar uur bedorven zijn. Dus dat Thai naar dergelijke middelen grijpt is niet geheel onverwacht. Desalniettemin een slechte zaak.
  Koop je groenten, vlees en fruit bij Tesco of Big-C daar ligt het in de koeling. Iets duurder maar wel veiliger.
  Over de enorme hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op Thaise versproducten zullen we het nu maar niet hebben.

 7. Jan Dekkers zegt op

  Beste mensen,
  Het is mij bekend. Toen we nog in Nederland woonden heeft mijn(Laotiaanse) vrouw s’ avonds om een uur of zes nog snel wat op de markt in bangkok gegeten. We zouden om twee uur ’s nachts naar Nederland vertrekken. Bij de boarding op het vliegveld was mijn vrouw zo ziek , dat men het onverantwoord vond om haar mee te nemen op de vlucht. Dus onder begeleiding van de airline naar het medisch punt op het vliegveld, waar een dokter haar onderzocht. Resultaat…. Ze is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Heeft daar drie dagen gelegen , waarvan ze zich de eerste dag amper kan herinnneren. (en daarna lekker terug naar Nederland)
  Nooit meer !!!! is de reactie van mijn vrouw , eet ik nog iets op die markt !!

 8. Jan Dekkers zegt op

  trouwens …. Het waren grote garnalen , geroosterd

  • Ger zegt op

   ja , ken nog al wat thaise mensen. En deze krijgen ook wel eens diarree en andere ongemakken na een maaltijd. Als ik dit hoor is mijn eerste vraag of het iets met seafood was. En meestal een positief antwoord daarop.

   Vraag de thaise partners maar eens, zelfs hun favoriets somtam met wat rauwe vis bijvoorbeeld , of oester en meer..

 9. adri zegt op

  Een zeer kwalijke zaak. Ik mag verwachten dat dat te vuur en te zwaard zal worden bestreden. Het vervelende van dit soort zaken dat je er niets van merkt en het al helemaal niet kan controleren. Sluipmoordenaars zijn.
  Het zou moi ijn als je met een klein proefje, zoiets als een lakmoespapiertje de aanwezigheid van dit gif kan aantonen. Wellicht dat er onder ons chemici zijn die en foefje weten. Jammer dat mijn oude scheikunde leraar is overleden. Die had ongetwijfeld een foefje geweten.

  Adri

  • Harrybr zegt op

   Eenvoudig op te sporen en te verwijderen? Nee.
   Maar… ook heir verricht Google weer wonderen:

   How To Eliminate Formalin From Foods – Infozone24

   http://infozone24.com/eliminate-formalin-foods/

   Formalin is very dangerous for health. That is why, It is important to Know How To Eliminate Formalin From Foods. Let us know from this post.

   How To Remove Formalin/Formaldehyde From Foods – sujonhera.com

   http://sujonhera.com/how-to-remove-formalin-formaldehyde-from-foods/

   Aug 13, 2013 … Formalin can be removed by sinking foods under water, salt water, vinegar mixed water. Formalin causes liver cancer, renal failure, Peptic ulcer …

   Formalin in Food – BIMC HOSPITAL – Bali – 24 Hour Medical and …

   http://bimcbali.com/medical-news/formalin-in-food.html

   The widespread use of formalin, in preservation of fish, fruit and other food items is posing a threat to public health. The chemical used as a solution in water …

   filtering – Remove formalin from food using chemical found in kitchen …

   http://chemistry.stackexchange.com/questions/799/remove-formalin-from-food-using-chemical-found-in-kitchen

   Jul 14, 2012 … In some parts of the world food is stored with formalin so it looks fresh forever! This is astonishing, but true (See refs here). As formalin is very …

   How to Detect formalin on Fruits, Fish and Vegetables by Shwapno …

   https://www.youtube.com/watch?v=hkNyzPSjtNQ

   Dec 6, 2013 … How to Detect formalin on Fruits, Fish and Vegetables by Shwapno Bangla … Do target practice on those bastards who use formalin in foods..

   Formalin in fruits can be fatal | Dhaka Tribune

   http://archive.dhakatribune.com/food/2013/jun/15/formalin-fruits-can-be-fatal

   Jun 15, 2013 … But these heavenly foods aren’t that heavenly in our country. A section of unscrupulous traders were mixing formalin with foodstuff, including …

   Centre for Food Safety – Risk in Brief – Formaldehyde in Food

   http://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_fa_02_09.html

   Jan 5, 2009 … In Hong Kong , formaldehyde is not permitted for food use. … Formalin, which is a solution of about 37% formaldehyde, serves as disinfectant …

   Centre for Food Safety – Food Safety Focus – Formaldehyde in Food

   http://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_06_01.html

   Food Safety Focus (6th Issue, January 2007) – Incident in Focus … Formalin, which is a solution of about 37% formaldehyde, serves as disinfectant and …

   Foods Known to Contain Naturally Occurring Formaldehyde

   http://www.cfs.gov.hk/english/whatsnew/whatsnew_fa/files/formaldehyde.pdf

   1. Foods Known to Contain Naturally Occurring Formaldehyde. I. Fruits & Vegetables. Food type. Level (mg/kg). Apple. 6.3 – 22.3. Apricot. 9.5. Banana. 16.3.

 10. Harrybr zegt op

  Even op Google gekeken:
  http://englishnews.thaipbs.or.th/health-ministry-warns-increasing-use-formalin-vendors-fresh-markets/

  Feb 24, 2014 … Vendors are found to use formalin to keep their merchandise fresh. … The Public Health Ministry has warned consumers to be aware of buying fresh food and vegetable at fresh markets as now use of formalin among … Post navigation … order suspending Bangkok Governor Sukhumbhand Paribatra and Dr …

  ALS Thaise Keuringsdienst v Waren ambtenaren al op pad gaan, weet een ieder hoe dit op te lossen is: handje met THB’s en..niets gevonden.
  Geef mij de auditors van Bureau Veritas, Det Norske Veritas, Lloyds, Moody, SGS, TUV c.s. maar.

 11. Ron zegt op

  Beste Adri,
  Er bestaan wel degelijk testkits voor het opsporen van Formaline in voeding .
  Over de betrouwbaarheid ervan weet ik echter niets .

  Ron

 12. Hans Struijlaart zegt op

  Dus als ik het artikel goed begrijp zit nu 40% van de marktverkopers van de gecontroleerde 39 versmarkten voor 2 jaar in de gevangenis?

 13. Jaap zegt op

  Bij ons gaan alle groente en fruit (van de markt en supermarkt) een half uur in het water met toevoeging van een paars poeder. Is om de chemicaliën er af te halen zegt mijn vrouw.

 14. Neushoorn zegt op

  Bovendien worden veel groenten niet gewassen Kijk maar eens naar kousenband (langsliertige bonen) die massaal worden gebruikt. De kousenban ligt overal in de eetkarretjes met de elastiekjes nog rond. Er wordt dadelijk vanaf gesneden. Idem voor tomaten, kruiden enz…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website