Hoewel de voorspellingen aangaven dat de regen veroorzaakt door de tropische depressie Sonca vrijdag zou afnemen was dat niet het geval. Ook zaterdag kregen delen van Thailand nog te maken met zware regenval en overstromingen. Vooral het Noordoosten en het centrale gedeelte had er last van. De provincie Sakon Nakhon werd het zwaarst getroffen. Alle achttien districten van de provincie staan onder water met hoogtes tussen 70 tot 200 cm. 

Ook in andere provincies is sprake van overstromingen. In de hoofdstad van Khon Kaen is een blindenschool geëvacueerd. Het water stond er 1 meter hoog. In Prathai (Nakhon Ratchasima) begaf een dijk het waardoor 10.000 rai met woningen en boerderijen in 151 dorpen onder water liep. In Kalasin zijn 15 van de 17 districten overstroomd.

In Nakhon Phanom zijn zijrivieren van de Mekong buiten hun oevers getreden. Ook Chaiyaphum, Phetchabun, Sukhothai en Ayutthaya kampen met overstromingen. In Ayutthaya is de uitstroom van de Rama VI dam verhoogd om voorbereid te zijn op water afkomstig uit Lop Buri, Chaiyaphum en Saraburi. Ook de Chao Phraya dam in Chai Nat loost meer water.

Het Meteorological Department verwacht dat de invloed van de tropische depressie Sonca vandaag afneemt.

Geruchten of niet? Komt de tropische storm Nesat naar Thailand?

Volgens geruchten is Sonca slechts een voorproefje van wat er nog meer aankomt. Thailand zou door een nog veel zwaardere storm worden getroffen, maar de regering ontkent dit. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat premier Prayut de mensen heeft gewaarschuwd niet alles te geloven wat op de sociale netwerken wordt geschreven. Volgens Sansern reageerde Prayut mede op het gerucht dat het Huai Sai Khamin reservoir in Sakon Nakhon niet langer de enorme hoeveelheden regenwater aankan en na een doorbraak is overstroomd. Sansern benadrukt dat dit gerucht niet juist is. Alleen enkele gebieden zuidelijk van het reservoir zijn onder water gelopen.

De zwaardere storm Nesat houdt de gemoederen in Thailand ook bezig. Nesat ligt nu boven een eiland in de Filipijnen, trekt volgens de voorspelling naar Taiwan en vervolgens naar de kust van China. Volgens Sansern heeft de storm geen gevolgen voor Thailand. De voorzitter van de National Disaster Foundation, vindt echter de geruststellende woorden van de regering wat voorbarig. Nesat kan van richting veranderen en dan ook Thailand treffen.

Voormalig vice-premier Plodprasop, oprichter van het National Disaster Warning Centre, verwijt de regering dat een er geen waarschuwingssysteem tegen rampen is. De bewoners van Sakon Nakhon werden overvallen door de zware overstromingen. Op basis van de hoeveelheid regen die vorige week in die provincie is gevallen, had de regering kunnen weten dat overstromingen onvermijdelijk waren.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Ernstige overstromingen in Thailand en geruchten over een nieuwe zware storm”

  1. Dick zegt op

    Je kunt beter duikboten kopen dan de infrastructuur verbeteren.
    Nou ja , als het water hoog genoeg stijgt , kunnen ze die dingen misschien alsnog gebruiken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website