Het goede nieuws is: er wordt gepraat, het minder goede nieuws is: er wordt op twee gescheiden fronten gepraat.

Om de huidige politieke impasse te doorbreken, heeft premier Yingluck voorgesteld een breed politiek hervormingsforum te vormen met vertegenwoordigers van politieke partijen, de publieke sector, bureaucraten, onderwijsinstellingen en de pers.

Het forum houdt zondag om 9 uur zijn eerste vergadering onder leiding van Tongthong Chandransu, permanent secretaris van het kantoor van de premier. De regering hoopt dat de deelnemers een ‘sociaal contract’ opstellen waarin ze beloven zich in te zetten voor hervormingen, voorafgaand aan de verkiezingen op 2 februari. Het forum kan na de verkiezingen worden voortgezet, wanneer kwesties onbesloten zijn. De regering hoopt dat met dit initiatief een eind komt aan de protesten.

Het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) van actieleider Suthep Thaugsuban gaat niet in op de uitnodiging aan dit forum deel te nemen. ‘Verkiezingen leiden niet tot hervormingen’, zegt woordvoerder Akanat Promphan, een stiefzoon van Suthep. ‘Die leiden tot een vicieuze cirkel waardoor het hervormingsproces wordt tegengehouden. Het heeft geen zin aan dat forum deel te nemen.’

De anti-regeringsbeweging gaat haar eigen weg

De PDRC gaat haar eigen weg. Gisteren vond overleg plaats met het bedrijfsleven (foto).  Aan tafel zaten vertegenwoordigers van zeven organisaties. Vandaag houdt de PDRC een ‘PDRC meeting with the press’, op zaterdag is er een ‘People’s Assembly Platform’ op de Thammasat universiteit en eveneens op zaterdag praat de PDRC met de legerleiding. Het hoofd van de landelijke politie, hoewel uitgenodigd, komt niet.

Legeropperbevelhebber Tanasak Patimapragorn heeft toegestemd in een geprek om te horen wat voor fraaie plannetjes de PDRC heeft voor een zonnige politieke toekomst. Suthep kondigde de ontmoeting gisteravond aan tijdens zijn dagelijkse peptalk op het actieterrein bij het Democracy Monument. Suthep zei te hopen dat het leger zich aan de zijde van de bevolking schaart.

De Royal Thai Air Force nodigt vertegenwoordigers van overheidsdiensten, academici en zelfs van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) uit om de bijeenkomst bij te wonen. Generaal Tanasak himself fungeert als moderator.

Tijdens de bijeenkomst met het bedrijfsleven legde Suthep nog eens uit dat hij streeft naar een Volksraad van 400 leden en een Volksparlement. Premier Yingluck moet aftreden en haar taak moet worden overgenomen door een interim-premier, te benoemen door de tweede senaatsvoorzitter. De nieuwe premier dient de Senaat te ontbinden. De Volksraad komt daarvoor in de plaats.

Suthep eist dat nationale hervormingen moeten plaatsvinden alvorens de gang naar de stembus wordt gemaakt. ‘We sluiten hierover geen compromis. Wanneer toch wordt vastgehouden aan voorafgaande verkiezingen, zal ik ervoor zorgen dat de verkiezingen niet doorgaan’, dreigde hij.

(Bron: Bangkok Post, 13 december 2013)

Foto homepagina: Premier Yingluck werd woensdag in de bloemetjes gezet bij aankomst op de luchthaven van Chiang Mai.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website