Bangkok Post kopt op pagina 3 vandaag ‘Student protesters storm poll venue’. O ja? Op de foto zie ik geen studenten, maar alla: een kniesoor die daarop let.

Gisteren bonden demonstranten, geleid door het Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT), een lange nationale vlag om sportzaal 2 van het Thai-Japan sportcentrum. Ze blokkeerden de toegang voor kandidaten die zich er wilden registreren voor de verkiezingen van 2 februari.

Ondanks de mededeling van actieleider Suthep Thaugsuban dinsdagavond dat de tweedaagse blokkade van het stadion werd afgeblazen, dachten de ‘studenten’ daar blijkbaar anders over. Ze marcheerden naar het stadion, drongen gemakkelijk door een politiekordon, verwijderden barricades en rolden de Thaise vlag uit.

‘We willen verkiezingen niet stoppen, maar we willen dat de regering de verkiezingen uitstelt’, zegt NSPRT-coördinator Uthai Yodmanee. ‘Eerst moeten nationale hervormingen plaatsvinden, inclusief maatregelen om verkiezingsfraude te voorkomen. Zonder die hervormingen keren corrupte politici terug naar het Huis [van Afgevaardigden].’

De groep overhandigde gisteren een brief aan Somsak Suriyamongkhon, adjunct-secretaris-generaal van de Kiesraad, waarin uit de doeken wordt gedaan waarom de registratielocatie wordt geblokkeerd.

De Kiesraad houdt nog steeds vast aan de locatie. Vanochtend om 9 uur vindt de loting plaats van de lijstnummers. [Anders dan in Nederland bepaalt het lot het nummer van de partij op het stembiljet.] Tot nu toe hebben 34 partijen zich gemeld bij de Kiesraad, maar het registratieproces is nog niet voltooid. Deze week vindt de registratie van de kandidaten voor de landelijke kieslijsten plaats, volgende week komen de districtskandidaten aan de beurt.

De blokkade van gisteren eindigde rond het middaguur. Daarna vertrokken de demonstranten naar de rallylocatie van de NSPRT bij de Chamai Maruchet brug dichtbij het Government House. [Niet te verwarren met de locatie van het People’s Democratic Reform Committee van actieleider Suthep Thaugsuban.]

Volgens de krant was de rally bij het stadion ‘mostly peaceful’ ondanks een confrontatie tussen demonstranten en politie. Een glazen deur ging aan gruzelementen en een ‘explosive detector’ werd beschadigd. De leider van de kleine partij Phalang Thai, die tien kandidaten wilde registreren, werd door de demonstranten gedwongen te vertrekken.

Voor vandaag staat een demonstratie bij de woning van premier Yingluck op het programma. Kabinetsleden hebben gevraagd dat plan te laten varen en woordvoerder Sunisa Lerpakawat van het kantoor van de premier zegt dat de demonstratie ‘de taak van mevrouw Yingluck als moeder’ bedreigt.

De premier zorgt in de woning voor haar zoon, legt Sunisa voor alle zekerheid uit, en dient met rust te worden gelaten. En ik maar denken dat ze zelden thuis is, omdat ze kampioen buitenlandse reizen maken is en al twee weken op tournee is in het Noorden en Noordoosten.

(Bron: Bangkok Post, 26 december 2013)

Meer nieuws over de acties later vandaag in Nieuws uit Thailand.

Ter toelichting: Het Huis van Afgevaardigden (de Thaise Tweede Kamer) telt 500 leden: 375 parlementariërs, gekozen via het districtenstelsel, en 125 via evenredige vertegenwoordiging. Kiezers brengen twee stemmen uit: een stem op een van de de districtskandidaten en een stem op een van de kandidaten die op de landelijke kieslijst staan.

3 reacties op “En weer werd het stadion belegerd, nu door ‘studenten’”

  1. Arie & Maria zegt op

    Eeuwige studenten. Kan me indenken, dat ze daar een beetje knorrig bij kijken.

  2. Harrie zegt op

    Kom net uit Chinatown, overal stond de tv aan, wat ik begreep hebben demonstranten geprobeerd om na binnen te komen, de politie heeft rubber kogels en traangas af gevuurd

  3. Arie & Maria zegt op

    Als ze van hetzelfde kaliber zijn als de foto toont, hoeven we niet bang te zijn. Zijn morgen een dagje in Bangkok i.v.m. visatrip op zaterdag naar Cambodja. Maar we zitten vlak bij Patpong Road, daar lopen alleen maar Farangs rond.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website