Het landelijk elektriciteitsbedrijf trekt zich niets aan van de protesten van bewoners van Krabi tegen de bouw van een met kolen gestookte energiecentrale en de aanleg van een diepzeehaven. De voorbereidingen voor de wettelijk vereiste milieu-effect- en gezondheidsrapportage zijn getroffen; volgende maand gaat die ter bestudering naar experts.

Paopong Tamsumrit, adjunct-gouverneur van de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat), verwacht dat de 1.800 megewatt centrale in december 2019 in bedrijf komt.

‘We zijn er zeker van dat we aan alle bezwaren van omwonenden tegemoet kunnen komen. Wij hebben dezelfde zorgen als hen en dat geldt ook voor de invloed op het toerisme en milieu. Maar we gaan de levenskwaliteit van de bewoners verbeteren.’

Volgens Paopong is de locatie van de centrale van groot belang omdat zo meer energie geleverd kan worden aan het Zuiden.

‘Wanneer de economie van het Zuiden niet zou groeien, hadden we de nieuwe centrale niet nodig, maar die groeit elk jaar. Zonder de centrale zou de prijs van elektriciteit naar vijf of zes baht per eenheid gaan en dat zou lokale ontwikkelingen hinderen omdat investeerders hun bedrijfskosten zo laag mogelijk willen houden om te kunnen concurreren met rivalen in Asean.’

Investeringen in duurzame energieopwekking acht Paopong niet haalbaar omdat het Zuiden een lang regenseizoen kent. Elders in het land gaat Egat daarmee wel door. Doel is binnen 10 jaar 13.000 megawatt op duurzame wijze op te wekken.

Praatjes vullen geen gaatjes

De mooie praatjes van Paopong vinden geen weerklank bij de bewoners. Voorzitter Teerapoch Kasirawat van de Koh Lanta Tourism Association voorspelt een enorm verlies aan inkomsten uit het toerisme. Hij verwijt Egat geen rekening te houden met de kosten die voortvloeien uit de schade aan het milieu en de gezondheid van mensen, maar alleen te hameren op de lage kosten bij het opwekken van elektriciteit uit steenkool.

Volgens Teerapoch heeft het Zuiden helemaal geen behoefte aan meer energie. De provincie produceert thans 3.800 megawatt terwijl de piekbelasting slechts 2.400 megawatt bedraagt. ‘Met de huidige capaciteit kan Krabi voorzien in haar elektriciteitsbehoefte. De enige reden van Egat voor de nieuwe centrale is om de petrochemische industrie in het Zuiden te steunen.’

Bewoners wijzen erop dat de centrale en diepzeehaven het zeemilieu zullen schaden. Grote schepen kunnen niet in de haven aanmeren, die aan de monding van de Krabi rivier komt. Ze slaan hun lading buitengaats over op kleinere schepen met als risico dat de zeebodem wordt verontreinigd. De overslag bedreigt volgens hen ook bekende duiklocaties in nabijgelegen nationale zeeparken.

(Bron: Bangkok Post, 25 oktober 2014)

3 reacties op “Egat zet plannen voor kolencentrale door”

 1. Lex k. zegt op

  Dat is helaas de prijs van de vooruitgang, als de Thais een bepaalde levens-standaard willen hebben en als men te toeristen wil geven wat ze verwachten ( altijd stroom en de daarbij behorende gemakken zoals wifi en aircon) en als men de economie wil verbeteren door de industrie de energie te leveren die men nodig heeft, dan krijg je dit soort dingen.
  Ik denk dat er best goed over nagedacht waar de hele installatie en bijbehorende infrastructuur aan te leggen en dat dit de uitkomst is, is jammer voor betrokkenen, maar het moest er toch komen en dan waren andere mensen, in een ander gebied, de dupe geweest.
  Het verschil tussen capaciteit en piekbelasting is niet relevant, men houdt rekening met de toekomst, vandaar de zogenaamde over capaciteit en ondanks dat de capaciteit van nu voldoende zou moeten zijn, zitten we Lanta nog steeds regelmatig zonder stroom, ik verwijt ook het toerisme een deel van het probleem, ze willen allemaal airo en verwarmde zwembaden en wifi, noem alle luxe maar op die wij hier standaard hebben, als de toeristen, maar ook de bewoners, met wat minder luxe, energie verslindende zaken genoegen kan/wil nemen zou dit misschien helemaal niet nodig zijn.
  En als laatste argument, Thailand wil in welvaart niet onder doen voor de rest van de wereld en zal dus ook aan de energie behoefte moeten voldoen, zonder energie geen industrie, geen economische groei ( lees welvaart) en een acceptabele combinatie van economie en ecologie schijnt nog steeds niet mogelijk te zijn, kortom leve de consumptie maatschappij.

  Met vriendelijk groet,

  Lex k.

 2. Hugo Cosyns zegt op

  Er hoeven geen mensen de dupe te zijn van energiewinning ,er zijn wel enkelingen die er geld aan winnen.
  En dat zijn deze die aan het hoofd staan van de centrales , lage investeringen en heel grote winsten zo goed als oncontroleerbaar zeker in Thailand.
  Er zijn alternatieven genoeg om energie te maken kijk maar naar vele andere landen , maar zolang de grote bestaande energiegroepen (vennootschappen) kunnen rondlopen in de wandelgangen van de regeringen zal er nooit iets veranderen .

  Met vriendelijke groeten
  Hugo.C.

 3. ruud zegt op

  Thailand leent zich zeer goed om energie op te wekken met zonnepanelen.
  Aaangezien de airco’s overdag volop draaien, loopt dat voor de tijd gelijk met de opgewekte stroom van de zonnepanelen, die dan ook op hun top leveren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website