Weer een icoon in Bangkok die het veld moet ruimen: De populaire eetstalletjes moeten voor het einde van het jaar uit het straatbeeld van Bangkok zijn verdwenen. Het stadsbestuur wil de hoofdstad schoner en veiliger maken en het voetpad terug geven aan de voetgangers.

Al eerder was er verbod van kracht voor drie populaire districten: Thong Lor, Ekkamai en Phra Khanong. Binnenkort zal ook de bekende backpacker straat ‘Khao San Road’ volgen.

Op termijn zal de nieuwe maatregel gelden voor alle 50 districten van de stad, zei Wanlop Suwandee, een woordvoerder van de gouverneur van Bangkok. De stad moet volgens hem schoner en veiliger worden, twee prioriteiten van het stadsbestuur. “Het voetpad moet worden teruggegeven aan de voetgangers. De straatverkopers krijgen een alternatieve ruimte aangeboden.”, aldus Wanlop.

Bangkok is juist beroemd om de vele eetkraampjes. In maart riep CNN Bangkok nog voor het tweede jaar op rij uit tot dé bestemming voor liefhebbers van streetfood.

Bron: The Nation

32 reacties op “Eetkraampjes in Bangkok gaan verdwijnen op last van stadsbestuur”

 1. NicoB zegt op

  Ben voor en ben tegen het verbieden van de streetfood stalletjes.
  Voor betekent een veiliger en prettiger doorgang voor voetgangers.
  Tegen betekent niet meer even makkelijk een streetfood stalletje binnen te duiken en verlies van deze charme van Bangkok.
  Als zorg wordt gedragen dat deze stalletjes gezamenlijk een nieuwe plaats krijgen dan hoeft het verbieden geen bezwaar te zijn, kleine foodcourts is ook niks mis mee, er zijn er al vele in Bangkok.
  Vraag me af of dan ook de winkels niet acuut de vrijgekomen ruimte op de stoepen gaan innemen cq. degenen die dat nu al doen dit ook wordt verboden.
  NicoB

 2. Bert zegt op

  Een heel onverstandig besluit om een van de meest onderscheidende en beeldbepalende ‘features’ van Bangkok te verbieden. Wil men Bangkok maken tot een soort eenheidsworst? De vele kraampjes geven juist ook in de avond en nacht een groot gevoel van veiligheid. Dom!

  • Henri zegt op

   Heel erg dom en jammer ja.Zo gaan er echt veel minder toeristen naar Bangkok omdat dit het juist zo apart maakt tegenover andere steden .

 3. Khun Peter zegt op

  Ik vrees dat het centrum van Bangkok straks alleen nog maar bestaat uit hotels, condo’s, kantoren en winkelcentra. Eten kan je dan bij Subway, McDonalds, KFC en Pizza Hut.

  • fobian taams zegt op

   ZONDE ZONDE!!Zo verdwijnt charme van Bangkok en Thailand

 4. henk zegt op

  Ik vind dat het ook wel gezellig is met die eet kraampjes en makkelijk voor even een kleine hap.
  Zouden ze wat veiligheid betreft niet meer moeten controleren op het verkeer sommigen rijden er als gekken
  met teveel uren en drank achter het stuur.

 5. brabantman zegt op

  De werkelijke reden wordt niet genoemd. Al die eetkraampjes betalen namelijk geen belasting (IB). Zwartwerkers. Dus voor de staat oncontroleerbaar. En u weet, net als de Nederlandse staat/ambtenaren, de Thai is gek op geld. Dus weg ermee. Wat overblijft is controleerbaar.
  Wat er nu met al die werkloze mensen van die kraampjes gebeurt, onbelangrijk.

 6. bona zegt op

  Gelukkiglijk is dit enkel in Bangkok, wellicht bedoeld om een bepaald soort vakantieganger te plezieren.
  Deze stalletjes horen bij Thailand net zoals de verse haringkraampjes bij Nederland en de, helaas verdwijnende, frietkoten bij Belgie.

 7. H.Atteveld zegt op

  Ben vorig jaar in Bangkok geweest. Mooie. Sfeer met al de kraampjes. Iets ordenen kan ik me voorstellen. Maar verbieden. Jammer.

 8. Antoine zegt op

  Een stuk van de gezelligheid verdwijnt. Of is dit een uitvlucht om meer geld te verdienen. Dat men begint met controle op het voedsel. Sommige lappen alles aan hun laars en gooien troep in hun eten, met gevolg een onaangenaam toilet bezoek. En wat dit te maken heeft met veiligheid begrijp ik niet. Nog nooit een wagen gezien die roekeloos voorbij rijd. Of is men vooruitziend naar mogelijke vrachtwagens

 9. Rob V. zegt op

  Duidelijk is wel dat de heren en dames in de top van de gemeene boom niet bij zulke stalletjes eten noch weten wat voor sfeer er hangt. Een sfeer die vele mensen en toeristen juist aantrekt. En de betaalbaarheid is ook een grote factor.

  Niet iedereen kan of wil betalen voor restaurants met airco en ‘moderne’ keuken (of dat nu de Burger King is of Shabu Shabu is). Ik eet graag bij een stalletje op straat of een eenvoudig restaurantje met ‘primitieve’ middelen. Kost voor ons weinig, de sfeer is top etc.

  Natuurlijk is het wikken en wegen zodat ook de doorgang voor voetgangers, fietsers etc. in orde is maar bekijk dat van geval tot geval. Idem ditto met dingen zoals (voedsel)veiligheid etc. Een algeheel verbod op eetkraampjes in Krungthep is echt een verkeerde beslissing.

 10. henry zegt op

  De Bangkokiams zijn al tientallen jaren vragende partij dat de eetkraampjes zouden verdwijnen, er zijn trouwens meer dan voldoende alternatieven. De enige die tegen zijn, is de lokale maffia, de lokale politie die theamoney vraagt aan de illegale buitenlandse eigenaars van eetkraampjes. Er is in feite alleen commotie over hun verdwijnen bij de buitenlandse toeristen en bij langverblijvers die niet in Bangkok wonen. Ik als Bangkokian vind ze een pest.

  • Dave zegt op

   Onzin! Het zit bij de eetkraampjes dag in, dag uit stampvol met Bangkokians. Of beweer je dat dit allemaal lokale maffia, lokale politie en buitenlandse toeristen zijn die hier zitten te eten?
   Tuurlijk zijn er Bangkokians die de eetkraampjes liever vandaag als morgen zien vertrekken, maar er zijn ook vele Bangkokians die ze graag zouden behouden.
   Ik als Bangkokian vind ze een genot.

 11. John Chiang rai zegt op

  Ik kan nog begrijpen als het stadbestuur gaat optreden tegen de onorde en de af en toe twijfelachtige hygiëne rondom sommige eetstalletjes. Alleen een compleet verbod is tevens het vernietigen van arbeids-plaatsen,en meestal voor de Thais betaalbare eetgelegenheden. Bovendien heeft het voor veel toeristen een bepaalde charme,die Bangkok o.a. naast de andere bestaande attracties aantrekkelijk maakt. Bovendien komt door de afbraak van orginele gebouwen het stadsbeeld steeds meer in handen van het groot kapitaal, waar alleen grote warenhuizen,hotels,en duurdere restaurants plaats vinden,die voor het grootste deel der Thaise bevolking onbetaalbaar zijn.

 12. Eric zegt op

  Minder ratten en kakkerlakken. Minder met diesel en roet gemend eten. Minder overjarig kookvet, pesticide volle groenten en kippen die de dag nooit zagen. Is dat dan zo charmant?

  • khun Roland zegt op

   Ik ben het met u eens.
   Ik begrijp het helemaal niet waarover al die mensen op de blog het hier hebben.
   Inderdaad wat is er daar nu charmant aan of wat voor speciale “sfeer” hangt daar nu aan vast? Ik begrijp het ook niet.
   Bijvoorbeeld in Thong Lo worden voetpaden van 3 meter breed herleid tot smalle gangetjes van amper 50 cm voor zover je zelfs niet de rijweg op moet stappen.
   Soms met kokend vet op enkele cm van waar je voorbij loopt.
   Om nog te zwijgen van de vieze smurrie op de voetpaden en in de afwateringsgreppels.
   Ongedierte, plastiek en ander resten vullen het plaatje.
   Als er toeristen zijn die daarvoor naar Bangkok komen …. dan kunnen ze zich beter de moeite besparen en in Nederland of België in de varkensstal gaan eten. In veel gevallen zal dat nog beter zijn dan in de straten van Bangkok.
   Maar ja, ieder zijn meug nietwaar ….

   • Pat zegt op

    Ik begrijp u wel en er is niemand die van die eetstalletjes een heuse toeristische trekpleister maakt, of er een bestaansreden in ziet om Thailand zeker te moeten bezoeken.

    Alleen behoort het wel tot de lange lijst van typische aangename niet-westerse kenmerken van Thailand, en als men die dingen er gaat uitgooien dan worden alle landen op den duur eenheidsworst.

    De nadelen die u opsomt van die eetstalletjes gaan perfect op voor onze sterk georganiseerde juridisch gestuurde westerse landen, in landen als Thailand tolereer je die dingen en worden het plots aangename aspecten van een land…

    Net zoals ik compleet uit mijn dak ga in Antwerpen, als een automobilist mij niet laat oversteken op een zebrapad!!!

    In Thailand rijden ze bijna over mijn benen in het verkeer, en het doet me niets want het is Thailand…

 13. Pat zegt op

  Dom, dom, dom, en zeer erg deze maatregel!

  Als men alle typische (en onschuldige) eigenheden van Thailand/Bangkok gaat beginnen verbieden, dan zal het snel gedaan zijn met de charme en de kenmerkende cultuur van dit land.

  Ik maak me echt zorgen over verschillende beslissingen die al werden genomen en nog zullen komen, en dat deed ik tot een tijdje terug nooit…

  Als Thailand nu geen andere en vaak veel grotere problemen en mistoestanden zou kennen, dan was ik de eerste om dit verbod toe te juichen.

  Zolang men echter niets doet aan de corruptie, aan de verkeersveiligheid, aan de brandveiligheid van vele gebouwen, aan de bescherming van vele criminelen, aan de straatmaffia, aan het zwerfvuil en het huisvuil, aan de ratten in de steden, aan de bescherming van het milieu, aan de waterzuivering, etc., moet men afblijven van deze sfeervolle activiteiten.

  Nog enkele van deze maatregelen en het land stort in op het vlak van charme en aantrekkingskracht.

 14. Nico zegt op

  Tja,

  Persoonlijk weet ik niet wat ik er mee aan moet, op sommige plaatsen is het prima, maar als ik bij sommige zie, hoe rauw vlees er bij ligt, heb ik al maanden gegeten. Bij andere wordt al het afval gewoon in de klong gegooid.

  Bij mij in Lak-Si is Soi 14 (schuin tegenover het Gouvernement Complex) Dit is van origine een brede straat met een stoep van ongeveer 2 meter breed, dan 2 x 2 rijbanen en weer een stoep van ongeveer 2 meter breed. Heden; geen enkele stoep meer (alles ingepikt door winkels en restaurants, de eerste rijbaan ingepikt door tafeltjes, pionnen, scooters en rotsooi. Leveranciers staan te lossen op de 2e baan en het verkeer? Tijdens de spits staat er een file van ieder z’n huis tot aan de Chiang Watthana Road.

  Zulke situatie’s zijn er in Bangkok in overvloed, dus als ze zoiets gaan aanpakken, ben ik het er mee eens.

  Groetjes Nico

 15. Erwin Fleur zegt op

  Het begint nu wel erge nare vormen aan te nemen in het nadeel van de arme Thai
  en de buitenlander.

  Voor de Thai is het eten bij kraampjes een must en kunnen zij hun isaan foot kopen.
  Heel veel van deze nieuwe regels trappen tegen de schenen van de arme Thai.

  Ik kan me voorstellen dat de veiligheid beter kan en moet, maar op deze manier
  zet je je eigen bevolking aan de kant en een groot aantal buitenlanders die hiervoor
  speciaal naar Thailand komen om het buiten leven op te snuiven.

  Als dit zo door gaat zal het toerisme snel gaan dalen en de prijzen de pan uit reizen.
  Thailand veranderd nu in rap tempo, maar of dit goed is voor de economie valt nog te bezien.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 16. carla goertz zegt op

  Jammer het zou voor mij een reden kunnen zijn om niet meer te gaan .
  Vind het altijd zo gezellig je kunt waar je ook bent wat fruit kopen ,drinken, enz bepaald toch de sfeer in de stad . en juist ik vind dat heel gezellig altijd wat te doen . bloemen markt is ook niet meer wat het was en ik ging er graag naar toe . maar ja dat kunnen ze in amsterdam ook goed iets wat ze niet onder controle hebben doen ze dan maar sluiten en dat is het ook opgelost . erg jammer .

 17. Jacques zegt op

  Ik ben voorstander van afschaffing van de straatverkopers, die te pas en te onpas hun waren te koop aanbieden. Het is al jaren een ongeregeld zooitje en controle is niet te doen met zo weinig controleurs en zoveel kraampjes. Milieu eisen, waren kennis, voedselveiligheid en toepasbaarheid versus verkoop inkomen gaat vaak niet goed. Waar het spul vandaan komt geeft je ook te denken. Kijk eens naar het transport van voedsel hoe dat er aan toegaat en vergelijk dit eens met Nederland. Je weet niet waar je moet beginnen als je alles op de korrel neemt. Dat een groot aantal straatverkopers een andere plek krijgt aangewezen is een goede zaak, want er leven nogal wat Thaise mensen van dit soort inkomsten. Op dit soort aangewezen plekken is registratie en controle wel mogelijk. Ik eet regelmatig bij ons op de markt en mijn vrouw heeft zelf een marktkraam, dus weet waar over ik praat. Mijn vrouw staat wel geregistreerd en betaalt ook belasting zoals het hoort. Gemiddeld heb ik drie keer per jaar weer een aantal dagen dat ik last heb van voedselvergiftiging van het eten bij dit soort niet geregistreerde kraampjes. Mijn voornemen is het streven daar dus niet meer wat te eten, is beter voor mijn gezondheid, want ik heb geen thaise maag. Ik ga daarin dus consequent zijn en raad een ieder aan het zelfde te doen. Er zijn zat alternatieven aanwezig waarbij je voor weinig een heerlijke maaltijd kunt nuttigen. Per slot van rekening is Thailand een land van eten en dat is er In overvloed.

 18. khun Roland zegt op

  Op wankele “stoeltjes” zitten op een overdruk voetpad, met je voeten in de smurrie en rotzooi, met de aanblik op schichtig voorbij flitsende kakkerlakken, in de broeierige hitte en de stank van uitlaatgassen en het oorverdovende lawaai om je heen ….. wat kan daar nu gezellig of aantrekkelijk aan zijn?
  Maar voor diegenen die dat leuk vinden geen nood hoor. Zoals met zoveel nieuw aangekondigde maatregelen in Thailand komt er nadien niet zoveel in huis.
  Veel blabla maar weinig daden zien hier het levenslicht.
  Voor wat mij betreft …. jammer.

 19. Verschraegen walter zegt op

  Het heeft inderdaad zijn charme. Voor mij moeten ze niet verdwijnen maar ik eet geen vlees dat al 8 uur in de warmte gestaan heeft.

 20. Roland Jacobs zegt op

  Ik vraag me af of ze dat ook in China Town gaat Doen !!!!

 21. Luc Vandeweyer zegt op

  Een tijd geleden werd op dit forum gevraagd wat je leuk, of helemaal niet leuk vond in Thailand. Wel schuif deze maatregel, maar met stip aan de niet leuk kant. Als het de bedoeling is Bangkok even klinisch proper te maken als Singapore, tja, zonder mij dan maar. Spijtig.

 22. Frans zegt op

  het is jammer om die eettentjes te stoppen, gelukkig in de buitenwijken, zonder toerisme, blijven ze bestaan,
  schuld aan toerisme? zwartwerkers? voordeel voetgangers………
  hoe doen ze het iets in de buitenwijken dan? volop eten stalletjes enz. daar zijn geen problemen
  met zwartwerkers en stoepen……

  waar geld zit..

 23. marino zegt op

  wat betreft gezondheid ben ik akkoord dat streetfood verboden wordt. De hygiene laat dikwijls te wensen over. Te midden van de auto uitlaatgassen eten kan niet gezond zijn. Het gaat de thaise regering ook om het imago van het straatbeeld in bangkok.Er is weinig of geen veilige accomodatie voorzien om te eten op straat. Voor die gene die het graag goedkoop hebben zal dat wel enige wrevel geven.

  men goed eten in de vele restaurants binnen de shoppingcenters van De hoofdstad.

  ben volledig akkoor met het besluit om de onveilige eetstalletjes te verbieden. Discipline mag wel eens voor de thai .

 24. Wim van Doorn zegt op

  Die zooi moet verdwijnen, de stoep moet weer terug gegeven worden aan de voetganger. Maar al te drastisch van de een op de andere dag nou ook weer niet; je kunt niet bruut de mensen hun nering afpakken.
  Dat gemekker over de sfeer en zo dat is misplaatst.

 25. boodhaa zegt op

  Zo wordt Bangkok een dode stad op straat met name in de avond en nacht. De criminaliteit zal in deze tijd ook flink toenemen doordat de sociale controle weg is. Een eet stal is meer dan alleen eten. Het heeft ook een grote sociale functie in de thaise cultuur.

 26. khun Roland zegt op

  Maar mensen toch, dat zal niet verdwijnen, toch zeker de eerst komende 25 jaar niet.
  Je weet toch hoe het gaat in Thailand? Zie maar eens naar al het vorige wat werd beloofd en gepland, hoeveel is er van in huis gekomen ?
  Wel, dat zal nu net hetzelfde zijn. Ik wil er een weddenschap op aangaan en binnen één jaar de zaak evalueren …. je zal in het dagelijkse straatbeeld geen enkel verschil merken.
  Als je er met de Thais over spreekt, wel die lachen eens en halen de schouders op, zo van naive farang waar jij toch bij stil staat.
  Versta me niet verkeerd, ik wou maar al te graag van al die belemmerende toestanden vanaf zijn, enkel het is een illusie dat te willen geloven.

 27. Johan zegt op

  Deze foodstalletjes is wat Krung Thep zo leuk maakt. Trouwens de voetpaden zijn voor een groot gedeelte, daar waar geen stalletjes staan, ook niet voor de voetganger te gebruiken omdat je er in het donker je benen breekt door de kuilen en soms diepe gaten. Eerst maar eens een opknapbeurt voor de voetpaden en rolstoel vriendelijk maken zou ik zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website