Een eerstejaars student van het Pathumthani Technical College is zaterdag tijdens een ontgroeningsritueel op het strand van Hua Hin overleden.

Getuigen hebben gezien hoe de student, Phokhai Saengrojtat (17), door ouderejaars werd gedwongen iets te drinken wat op een alcoholische drank leek. Daarna duwden ze hem met zijn gezicht in het zand, terwijl de golven het strand op rolden.

Het Office of the Vocational Education Commission  [zeg maar: onderwijsinspectie voor het beroepsonderwijs] gaat onderzoek doen. Nagegaan wordt of de directeur in gebreke is gebleven, want ontgroenen is verboden. De directeur zegt niets geweten te hebben van de ontgroening. Ontgroenen is door de school verboden, maar blijkbaar organiseerde een groep ouderejaars en alumni (afgestudeerde studenten) stiekem het ‘festijn’.

Aan de ontgroening op de Sai Noi Beach namen 15 studenten deel, de 25 anderen uit dezelfde klas hadden geen zin in die flauwekul.

Volgens de directeur zeggen de studenten die erbij waren, dat Phokhai tijdens de laatste activiteit is gevallen en buiten bewustzijn raakte. Er werd alcohol geschonken maar de eerstejaars zouden niet gedwongen zijn geweest te drinken. Ze zouden ook niet gemolesteerd zijn.

In het Police General Hospital is een autopsie verricht. Daaruit is een gebrek met de ademhaling en bloedcirculatie geconstateerd en in de borstholte is water gevonden.

Vermoedelijk is de jongen door verstikking om het leven gekomen, aldus een forensisch expert van het ziekenhuis. De resultaten van een weefselonderzoek zijn binnen twee maanden bekend.

De ouders zeggen dat hun zoon aan leukemie leed. Ze hebben zijn lichaam gisteren opgehaald. De vader zegt te hopen dat zijn zoon de laatste is die bij een ontgroening om het leven komt. ‘Er moet meer gedaan worden om ontgroening aan te pakken.’

(Bron: Bangkok Post, 2 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Eerstejaars student overlijdt tijdens ontgroening”

 1. JanHegman zegt op

  Verschrikkelijk en nog zo jong,verschrikkelijk voor die ouders denk je dat zoon veilig op school zit.
  Ontgroenen het is van alle tijden en ik nooit begrepen waar het voor nodig is, ontgroenen zou over de hele wereld verboden moeten worden. het vind overal plaats met alle gevolgen van dien, ik kan mijn diensttijd nog goed herinneren daar was het ook de gewoonte om te ontgroenen, in het begin nog heel onschuldig maar voor sommige moest het dan harder en onmenselijker, totdat er bij een nieuwe lichting waaronder ikzelf en een aantal andere jongens die dit niet pikten en er een flinke vechtpartij ontstond, hierna heeft niemand ons nog geprobeerd te ontgroenen. Ik hoop echt dat ze dit eens een keertje gaan aan pakken ook in Nederland, gewoon het ontgroenen strafbaar stellen waar dan ook.

 2. noah zegt op

  Kan iemand mij op dit blog vertellen of het een gewoonte, ritueel is, or whatever in Thailand ( of Azie ) om een overledene te fotograferen? Vind het persoonlijk zo raar of bizar dat er gefotografeerd wordt terwijl er ouders naast staan die diep verdriet hebben! Mijn dank.

 3. Ger zegt op

  In Thailand wordt van alles een foto of filmpje gemaakt. Zo ook van overleden personen. Ook tijdens de crematie worden er vele foto’s gemaakt. Pas geleden nog een foto gezien van een rituele wassing bij een overledene.
  Ongelukken worden ook vaak gefotografeerd evenals de slachtoffers. In welke positie ze zich ook bevinden en hoe de verwondingen zijn.
  Het is vreemd in onze westerse ogen maar een Thai vind het normaal…..

 4. SevenEleven zegt op

  Ontgroening bestaat al zolang ik me kan heugen,en was er zelf slachtoffer van(met mijn halve peloton))de eerste dagen in militaire dienst.(toen had je nog dienstplicht)Gelukkig bleef het bij wat onschuldig smeren met schoenpoets etc.Geen trauma aan overgehouden.En zo zou het ook moeten,het hoort er een beetje bij.
  Vreselijk dat deze ontgroening zo af moest lopen.
  In Thailand zelf ook gezien,in 2012 toen ik bij zwager aan een zij-soi van de Phaholyotin-road in Bangkok verbleef.Aan de overkant van de straat werd een groepje van zes eerstejaars door een ander groepje oudere studenten ontgroend.Heel veel geschreeuw,gestoei,gezuip,en infantiele dingen uitvoeren,daar kwam het op neer.Maar zag wel dat de moeder van een van de boys(wiens huis het was),af en toe kwam kijken of de zaak niet uit de hand liep.Een geruststellende gedachte voor mij,die het allemaal door het slaapkamerraam kon bekijken.Moest ook wel,want de decibels die geproduceerd werden,maakten sluimer zowieso onmogelijk.
  In Nederland had allang de sterke arm der wet aan de deur gestaan,gebeld door geirriteerde buren.
  En het mooiste van deze ontgroening was wel het feit dat de enigen die naderhand hondsberoerd waren en moesten kotsen in de steeg naast het huis,de ouderejaars-studenten zelf waren,die constant met glazen drank hadden rondgesjouwd,en zich koning waanden.

  Op zo’n manier heb ik er geen moeite mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website