Duizenden steunen anti-dam wandelaars

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: , ,
23 september 2013

Zomaar een citaat: ‘Ik ben geen hardcore natuurbeschermer. Maar het is tijd om de bossen te beschermen die zeldzaam zijn geworden in Thailand.’

Dit zei een van de duizenden mensen die gisteren naar Pathumwan (Bangkok) waren gekomen om de deelnemers aan een protestwandeltocht tegen de Mae Wong dam een hart onder de riem te steken. En het verwoordt in een nutshell de gevoelens van velen, die zich daarover zorgen maken.

Tien dagen geleden waren de wandelaars vertrokken uit de provincie Khampaeng Phet voor een tocht van 388 kilometer uit protest tegen de aanleg van een dam in het gelijknamige nationaal park. Die dam dreigt niet alleen 13.260 rai aan ongerept bosgebied te vernielen, maar bedreigt ook het voortbestaan van tijgers die er in het wild leven.

‘Ik heb de afgelopen 10 jaar nooit zoveel mensen bij elkaar gezien’, zegt initiatiefnemer Sasin Chalermlap, secretaris-generaal van de Seub Nakhasathien stichting. De mensenmassa was een mix van jonge stedelingen en natuurbeschermers die enkele tientallen jaren geleden hebben geprotesteerd tegen de aanleg van de Nam Chon dam in Kanchanaburi. ‘Het tafereel hier spreekt voor zich’, zegt Sasin. ‘De mensen die dammen willen bouwen, moeten nog eens goed nadenken voordat ze proberen dat te doen.’

Vijfentwintig milieugroepen hebben gisteren een brief aan de regering gestuurd met het dringende verzoek het project op te schorten. Volgens hen besteedt de gemaakte milieu-effectrapportage onvoldoende aandacht aan de milieu en ecologische gevolgen van de aanleg. Het artikel vermeldt niet wat de plannen verder zijn. Minister Plodprasop Suraswadi zei vrijdag dat de dam sowieso wordt gebouwd.

Western Forest Complex

Nationaal park Mae Wong omvat 900 vierkante kilometer ongerept bos. Het maakt deel uit van het zogeheten Western Forest Complex, het grootste overgebleven bosgebied van Zuidoost Azië, alsmede van Thailands eerste cultureel erfgoed van Unesco, de wildreservaten Thung Yai-Huay Kha Khaeng.

Mae Wong is een belangrijk bos waar bedreigde diersoorten veilig zijn. Uit een recente studie van de Wildlife Conservation Society en het World Wildlife Fund (met behulp van camera’s) blijkt dat de tijgerpopulatie in Thung Yai-Huay Kha Khaeng toeneemt en dat de dieren migreren naar bufferparken, waaronder Mae Wong.

Het plan om in het park een dam aan te leggen is na de overstromingen van 2011 door de huidige regering uit de koelkast gehaald. Volgens de regering voorkomt de dam dat de Central Plains overstromen en met het water uit het stuwmeer kan 300.000 rai boerenland worden geïrrigeerd.

(Bron: Bangkok Post, 23 september, aangevuld met archiefmateriaal)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website