Het rammelend politieonderzoek naar de dubbelmoord op Koh Tao een maand geleden heeft de relatie tussen Thailand, Myanmar en Engeland aangetast en Thailand’s reputatie als toeristische bestemming geschaad. Het heeft ook vragen opgeroepen over ‘s lands rechtsgang. Dit zegt advocaat Surapong Kongchantuk, voorzitter van de subcommissie mensenrechten van de Lawyers Council of Thailand (LCT).

Vandaag vergezellen advocaten van de LCT drie mogelijke getuigen, die gehoord worden door een rechtbank in Samui. Eén is Maung Maung, de kamergenoot van de twee verdachten. Volgens de politie zou hij gezien hebben hoe de twee Britten werden vermoord, maar zelf ontkent hij dit. De andere twee zijn ook Myanmarezen, maar wat hun betrokkenheid is, is onbekend.

Of de twee verdachten de zitting bijwonen, is eveneens onbekend. Mogelijk gaan ze opnieuw verhoord worden omdat het OM de politie om nader bewijsmateriaal heeft gevraagd. Het overlegde dossier van driehonderd pagina’s bevat volgens het OM ‘gaten’.

Tot nu toe zijn de verdachten niet bijgestaan door advocaten en volgens Surapong zijn ze ondervraagd zonder dat daarbij een gekwalificeerde tolk aanwezig was. Een hoge politie-officier verklaarde eerder dat de verdachten niet om een advocaat hebben gevraagd. Maar Surapong wijst erop dat de politie heeft nagelaten de verdachten op hun rechten te wijzen. Ze hebben het recht om een advocaat en een neutrale tolk te vragen.

De LCT heeft twee advocaten aangewezen die pro deo een mensenrechtennetwerk [?] gaan assisteren, dat de getuigen bijstaat. Later wordt een team advocaten op de zaak gezet. Zij gaan niet alleen de verdachten en getuigen door de rechtsgang loodsen, maar zullen ook nagaan hoe het met de gezondheidstoestand van de twee is gesteld en of ze gemarteld zijn, zoals Amnesty International zegt. Naar verluidt zouden de verdachten aan stress lijden.

(Bron: Bangkok Post, 14 oktober 2014)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website