Drugsbaron Naw Kham en drie medeplichtigen, waaronder een Thai, zijn gisteren in Kunming (China) met een injectie geëxecuteerd. Zij kregen de doodstraf vanwege de moord op dertien Chinese opvarenden, in oktober 2011 op de Mekong rivier in Thailand.

De Chinese staatstelevisie toonde beelden van Kham, toen de politie zijn handboeien losmaakte en zijn handen met een touw op zijn rug vastbond, een standaardritueel voor een executie in China.

Kham werd in april vorig jaar in Laos gearresteerd en naar China uitgewezen. Hij zag kans 10 jaar uit handen van justitie te blijven. Al die tijd kon hij ongestoord zijn gang gaan in de Gouden Driehoek, het grensgebied van Thailand, Laos en Myanmar.

In oktober 2011 kaapten Kham en zijn bende twee Chinese vrachtvaarders, vermoordden de bemanning en dumpten de lichamen in de rivier. Die werden later gevonden. Ze waren geboeid, geblinddoekt en van enkelen was de nek gebroken. Op de schepen werden 920.000 speedpillen gevonden.

China legde het vracht- en personenvervoer op de rivier daarna enige tijd stil. Na hervatting besloten China, Myanmar, Thailand en Laos gezamenlijk op de Mekong te gaan patrouilleren om de Chinese vrachtvaarders te beschermen.

Tijdens zijn verhoor en rechtzaak in China veranderde Kham enkele malen zijn verklaring. Hij zou onschuldig zijn, Thaise soldaten zouden de Chinezen vermoord hebben, maar tijdens zijn beroep pleitte hij toch schuldig.

In verband met de moord zijn negen Thaise soldaten gearresteerd. Zij worden ook verdacht van de moord. De rechtbank in Chiang Mai heeft vastgesteld dat de Chinezen met vuurwapens van de soldaten en Naw Kham zijn vermoord.

Nog gezocht wordt naar een 57-jarige Thai die ervan verdacht wordt de moord samen met Kham en de soldaten te hebben beraamd. Hij werd al eens in 1983 aangehouden wegens het bezit van heroïne.

Het Thaise Office of the Narcotics Control Board gaat door met pogingen de bezittingen van Kham in beslag te nemen. Eerder zijn al huizen, land en andere bezittingen ter waarde van 100 miljoen baht in Chiang Rai en Chiang Mai inbeslaggenomen. De familie heeft twee jaar de tijd om daartegen in beroep te gaan.

(Bron: Bangkok Post, 2 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Drugsbaron Naw Kham geëxecuteerd in China”

  1. Bert Van Eylen zegt op

    Opgeruimd staat netjes. De doodstraf is geen oplossing maar zorgt er wel voor dat die criminelen hun ritje is uitgereden. Ik vind het ook goed dat men de bezittingen van gangsters in beslag neemt als ze dienen om de families van slachtoffers te vergoeden.
    Er bestaan nog veel wantoestanden in China maar deze vind ik er niet bij horen.
    Groeten,
    Bert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website